Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Φιλανθρωπική συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το καλοκαίρι θα διεξαχθεί η μουσική εκδήλωση, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνέντευξη τύπου

Σε σχετική συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε χθες η νέα συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο. Η φιλανθρωπική συναυλία θα διεξαχθεί στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα. Η σύμπραξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το πρόγραμμα της Συναυλίας, η οποία αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Λεωνίδα Καβάκου με το σύνολο των μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εν ολομελεία, θα είναι εορταστικού, συμμετοχικού χαρακτήρα. Κυρίαρχη, η εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς.

Στη συνέντευξη τύπου, που συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος τόνισε την ενωτική και θεραπευτική διάσταση των τεχνών, υποστηρίζοντας την απόφαση της Κρατικής Ορχήστρας, την οποία θα ακολουθήσουν πολλές άλλες δράσεις από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. "Η μουσική, η οικουμενική και κοινή αυτή γλώσσα, οφείλει να μιλήσει, να εκφραστεί, και μαζί να ενώσει, να κινητοποιήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούμε να δείξουμε έναν δρόμο σύμπνοιας, ομόνοιας, ελπίδας και πίστης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνέντευξη τύπου

Από τη μεριά της, η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ Maria Clara Martin ανέφερε πως το βάρος δυστυχώς πέφτει στα παιδιά, επομένως οφείλουμε να τα στηρίξουμε αναλόγως προκειμένου να ξεπεράσουν το τραύμα που πρόσφατα βίωσαν. Ο Λουκάς Καρυτινός δήλωσε "περάσαμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κρίση. Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις με περισσότερο πάθος για τον καλό σκοπό και υπερασπιζόμαστε με όλο μας το είναι τη μουσική και τον άνθρωπο".

O πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λίνος-Αλέξανδρος Σιλιανός ανέδειξε τον αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα της συναυλίας. "Η ύπατη αρμοστεία των ηνωμένων εθνών για του πρόσφυγες θέτει υπό την αιγίδα της τη συγκεκριμένη εκδήλωση και συμβάλει καθοριστικά με το κύρος και την τεχνογνωσία της στην ανακούφιση των πιο αθώων εκ των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας", εξέφρασε όσον αφορά τη φιλανθρωπική δράση, ενώ ο Καβάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αναφέρθηκε στους βαθύς και στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την πρώτη τη τάξει Ορχήστρα της χώρας, μέλος της οποίας υπήρξε ο πατέρας του.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνέντευξη τύπου

Ακόμα εστίασε στο επταετές φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά, που έφερε την Ορχήστρα σε επαφή με συμπολίτες από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή.

Τέλος, τη τιμητική για το κλείσιμο της συνέντευξης τύπου είχε ο Πρόεδρος του ΣΜΥΚΟΑ Μιχάλης Ράμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο επί δεκαετίες συστηματικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Ορχήστρας, που το 2023 κλείνει 80 χρόνια δράσης: ""Επιθυμία μας, όραμά μας αν θέλετε, είναι να δώσουμε σε όλους τους Έλληνες τη χαρά της μουσικής. Και βέβαια, να είμαστε δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας που μπορεί βρίσκονται σε ειδικά σχολεία, νοσοκομεία, μονάδες απεξάρτησης και σωφρονιστικά ιδρύματα. Η προσφορά είναι για εμάς ευθύνη, χαρά, υποχρέωση".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.