10 τραγούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Όχι για τον έρωτα γενικά, ούτε ασαφώς για Βαλεντίνους, αλλά για την ίδια την 14η του Φλεβάρη.

StValent_front O Bruce Springsteen στο 'Tunnel Of Love' © Annie Leibovitz

Με τα περισσότερα τραγούδια να στοχεύουν διαχρονικά στις υποθέσεις της καρδιάς, τα μουσικά αφιερώματα στη Μέρα των Ερωτευμένων είναι από τα πιο εύκολα –το πρόβλημα βρίσκεται συνήθως στο τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από τέτοιον όγκο υλικού.

Τι γίνεται όμως αν παρακάμψουμε τα γενικώς ερωτικά ή όσα κομμάτια μιλούν κάπως πιο αφηρημένα για Βαλεντίνους, αναζητώντας συγκεκριμένες, σαφείς αναφορές στην ίδια τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Εδώ είναι αλήθεια ότι τα περιθώρια στενεύουν. Αλλά όλο και κάτι υπάρχει ώστε να προκύψει μια δεκάδα επιλογών –και μάλιστα από πρωτοκλασάτα ονόματα του διεθνούς στερεώματος, ως επί το πλείστον.

Bruce Springsteen: Valentine's Day

"A friend of mine became a father last night
When we spoke in his voice I could hear the light
Of the skies and the rivers the timberwolf in the pines
And that great jukebox out on Route 39
They say he travels fastest who travels alone
But tonight I miss my girl, mister tonight I miss my home"

Όσοι πίνουν νερό στο όνομα του Αφεντικού αναφέρουν συχνά το συγκεκριμένο κομμάτι, ως μία από τις υποτιμημένες του μπαλάντες. Ο ήρωας περνά την 14η Φεβρουαρίου οδηγώντας μόνος σε κάποιον αυτοκινητόδρομο της Αμερικής, στοχαζόμενος την αγαπημένη του. 

Είναι ένα ήσυχο, μελαγχολικό τραγούδι, με κάποιους πιο πνευματικούς στοχασμούς στο φινάλε. Το οποίο, παρότι δεν ακολουθεί τη χαρωπή οδό, τονίζει την προτεραιότητα της αγάπης στη ζωή μας.

Από το άλμπουμ Tunnel Of Love [1987]

David Bowie: Valentine's Day 

Δεν έγινε εμπορική επιτυχία, ωστόσο για τους φίλους του David Bowie είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων χρόνων της καριέρας του. Χάρη ίσως και στο βιντεοκλίπ της Indrani Pal-Chaudhuri και του Markus Klinko, που ξεκινά δείχνοντάς τον με λευκό πουκάμισο, να παίζει μια κόκκινη G2T Hohner κιθάρα στον εγκαταλελειμμένο ανελκυστήρα σιτηρών στη γειτονιά Red Hook της Νέας Υόρκης.

StValent_2
O David Bowie με την κόκκινη G2T Hohner κιθάρα του © Jimmy King

Εκπληκτικά οικονομημένη σύνθεση, με θαυμάσια ερμηνεία και κατασκότεινο περιεχόμενο. Ο Bowie μιλά υπαινικτικά, αλλά οι μετρημένα δραματικές του κορυφώσεις και στίχοι όπως "It's in his icy heart" και "Benny and Judy down" σου προσφέρουν τελικά τον μίτο της Αριάδνης: απεικονίζει τη Μέρα των Ερωτευμένων μέσα από τον νου ενός διαταραγμένου έφηβου, ο οποίος ανοίγει πυρ σε κάποιο σχολείο της αμερικανικής επικράτειας. 

Από το άλμπουμ The Next Day [2013]

Steve Earle: Valentine's Day

Στο συγκεκριμένο τραγούδι, ο Steve Earle ξέχασε τελείως τη Μέρα των Ερωτευμένων. Ούτε λουλούδια πήρε, ούτε κάποιο δώρο, ούτε καν μια κάρτα δεν κρατά στα χέρια του.

Ίσως όμως να εξήγησε καλύτερα από τον καθένα στο μουσικό στερέωμα γιατί όλα τούτα δεν έχουν τελικά και πολύ σχέση με την ουσία των όσων υποτίθεται ότι τιμούμε και γιορτάζουμε κάθε 14 Φεβρουαρίου: "The way you love me every day/Is Valentine's Day".

Από το άλμπουμ I Feel Alright [1996]

Billy Bragg: Valentine's Day Is Over

Η φωνή του Billy Bragg και οι συχνές πολιτικές στοχεύσεις των στίχων του δεν είναι για όλους, ωστόσο κατάφερε να κάνει μια αξιοσημείωτη καριέρα στο στερέωμα της εναλλακτικής pop/rock τραγουδοποιίας.

Το "Valentine's Day Is Over" δεν ανήκει στα πιο γνωστά του τραγούδια και δεν βγήκε ποτέ σε single. Αν κυκλοφορούσε όμως στις μέρες μας ίσως τα κατάφερνε καλύτερα, καθώς θίγει πολύ επίκαιρα ζητήματα. Ευχαριστώ λέει η ηρωίδα για την κάρτα, την ποίηση, τα λουλούδια –αλλά τι να τα κάνω, αφού τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με ξυλοκοπείς με το παραμικρό. Εξακολουθεί βέβαια να είναι διατεθειμένη να μιλήσει με τον τύπο (ίσως γιατί υπήρχε κι ένα διαφορετικό παρελθόν;), καθιστά όμως σαφές ότι "Valentine's Day is over, it's over".

Από τον δίσκο Workers Playtime [1988]

StValent_3
O Klaus Nomi την εποχή των ηχογραφήσεων του Za Bakdaz © David Corio/Redferns

Klaus Nomi: Valentine's Day

Δοσμένο με το χαρακτηριστικό του ψευδο-οπερατικό φαλτσέτο, (σχεδόν) δίχως στίχους, το "Valentine's Day" είναι ένας μακρινός πρόγονος της αισθητικής που θα λάνσαρε στα '00s ο (τότε) Antony Hegarty (νυν Anohni) με τους Antony And The Johnsons. 

Ένα συναισθηματικό, γλυκόπικρο στιγμιότυπο από τα όσα σχεδίαζε ο Klaus Nomi το 1983, όταν τον πρόλαβε ο θάνατος. Πήρε τελική μορφή πολύ αργότερα.

Από τον δίσκο Za Bakdaz [1983/2007]

Marilyn Manson: Valentine's Day

Είναι θλιβερό ότι εκείνος ο άνθρωπος που μίλησε κάποτε τόσο εύστοχα στο "Bowling For Columbine" του Michael Moore (2002), δείχνοντας ότι δεν είναι φρικιό όπως τον θεωρούσαν ακόμα και άτομα που άκουγαν rock, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ως ένα πραγματικό και όχι σκηνικό τέρας. 

Ωστόσο ο Marilyn Manson έχει υπάρξει και σημαντικός δημιουργός εκεί στην πιο σκοτεινή πλευρά της rock 'n' roll κουλτούρας. Οπότε ήταν φυσικό ότι η δική του μέρα του Αγίου Βαλεντίνου μόνο χαρμόσυνη δεν θα ήταν: απειλητική ατμόσφαιρα, αναφορές στον "Νευρομάντη" του William Gibson και στην Αγία Γραφή, αλλά και μια υποψία παραπομπής στη σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράδο (1999).

Από το άλμπουμ Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death) [2000]

Linkin Park: Valentine's Day

"My insides all turned to ash, so slow
And blew away as I collapsed, so cold"

Παρά την ανέμελη πενιά της κιθάρας και την αμερικάνικη "κολεγιακή" αισθητική της ερμηνείας, το τραγούδι των Linkin Park καθιστά πασιφανές στο ρεφρέν ότι η αγαπημένη του ήρωα έχει πεθάνει. Με αποτέλεσμα η 14η του Φλεβάρη να είναι μια πικρή, μοναχική μέρα, γεμάτη πονεμένες αναμνήσεις.

Από τον δίσκο Minutes To Midnight [2007]

StValent_4
Ο André 3000 των OutKast το 2003 © Chris Polk/FilmMagic

OutKast: Happy Valentine's Day

Σε αντίθεση με το τραγούδι των Linkin Park, η Μέρα των Ερωτευμένων στον κόσμο των OutKast δίνει αφορμή για σκαμπρόζικο παιχνίδι και για θετικά μηνύματα: "Love will rule supreme", ακούμε σε κάποιο σημείο.

Πρόκειται για μια funky ωδή στον Άγιο Βαλεντίνο, με ωραία μελωδικά και ραπ σημεία, αν και σημαντικό μέρος παραδίδεται με ένα χαλαρό στυλ μεταξύ ρίμας και απαγγελίας.

Από τον δίσκο Speakerboxxx/The Love Below [2003]

Solange: Valentine's Day

Ένα μικρό χρονικό για το πώς ένας καινούριος έρωτας μπορεί να εφορμήσει στη ζωή σου από το πουθενά, φέρνοντας τα πάνω-κάτω μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Μόνο που οι ταχύτητες των εξελίξεων μοιάζουν με αυτές των ιντερνετικών μας καιρών: η πρωταγωνίστρια μπορεί να διατηρεί την καλή της διάθεση, ωστόσο την ακούμε να εύχεται να αντέξει ο νέος δεσμός μέχρι τη Μέρα των Ερωτευμένων. Γιατί τον γνώρισε τον Μάρτη, ως τον Ιούνη ήταν αχώριστοι, τον Νοέμβρη χώρισαν, ο Δεκέμβρης δείχνει ελπιδοφόρος –ε, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι έπειτα ένα τσιγάρο δρόμος.

Από τον δίσκο Sol-Angel And The Hadley St. Dreams [2008]

ABC: Valentine's Day

Μπλαζέ, φιλοσοφημένο, με λεπτή ειρωνεία, δοσμένο με ωραία ενορχήστρωση και ερμηνευμένο άψογα από τον Martin Fry. 

Ένα στιγμιότυπο από το ιστορικό ντεμπούτο της αγγλικής μπάντας, που κάπως μπόρεσε κι έδεσε το ανατέλλον new wave στην παρακαταθήκη του Burt Bacharach. Το "Valentine's Day" δεν δοκιμάστηκε βέβαια σαν single πέρα από την ιαπωνική αγορά, με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο γνωστό όσο π.χ. το "The Look Of Love" ή το "Poison Arrow".

Από τον δίσκο The Lexicon Of Love [1982]

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Black Coffee: Το φαινόμενο της house για ένα ανεπανάληπτο show

Ο βραβευμένος με Grammy DJ/παραγωγός έρχεται στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, για ένα set διάρκειας άνω των 3 ωρών.

26/01/2023

Lewis Capaldi: Eτοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα!

Ο Σκωτσέζος τραγουδοποιός, του οποίου οι συναυλίες γίνονται sold οut σε χρόνο ρεκόρ, έρχεται στο TerraVibe Park για ένα από τα μεγαλύτερα headline shows της καλοκαιρινής περιοδείας του.

Ο Ray Gelato θα προτιμούσε το νοστιμότερο πιάτο του κόσμου από το καλύτερο σαξόφωνο

Ο "Νονός του Swing" μάς δίνει μία ιδέα για το τι θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή του Half Note, σχολιάζει την καθοριστική συνεργασία του με τον Claire Martin και περιγράφει την σύγχρονη τζαζ σκηνή.

Γνωρίσαμε τον "George", πρωταγωνιστή του νέου σκοτεινού παραμυθιού του Ευθύμη Φιλίππου

Πριν ανέβει στη σκηνή της Στέγης για μία βραδιά σε αφήγηση Αγγελικής Παπούλια, ακούσαμε την καινούργια ιστορία του Ευθύμη Φιλίππου σε μουσική Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus).

Αν δεν έχεις ακούσει ακόμα Jimmy Knows, η ώρα είναι τώρα

Λίγο πριν το live τους στο "Nomads Athens" μιλήσαμε με τον Γιάννη Βρανά και τον Ιάσονα Γαβαλά για όσα μας ετοιμάζουν, το μέλλον της indie και κυρίως για τη μουσική.

Ο Μίνως Μάτσας μας περιμένει "Aπό Κοντά"

Μετά την sold-out σειρά εμφανίσεων του, τον Δεκέμβριο ,επιστρέφει για μια ακόμα βραδιά με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Μυρτώ Βασιλείου.

Πέτρος Κλαμπάνης: "Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Προτείνουμε όμως μια νέα, δυνατή ανάγνωση σε ένα έργο που έχουμε ξαναδεί"

Ο Ζακυνθινός τζαζίστας μετρά αντίστροφα για την πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου άλμπουμ "Tora Collective" στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός", Σάββατο 28/1). Ευκαιρία, λοιπόν, να μας πει περισσότερα για το πώς βρέθηκε να συνεργάζεται με την περίφημη δισκογραφική Enja, αλλά και για τον διάλογο που έχει ανοίξει με την εγχώρια παράδοση.