Οι θρύλοι της shoegaze Jesus & Mary Chain και οι επιδραστικοί dEUS στο πλευρό των Bauhaus

To line up του Release Athens 2022 εμπλουτίζεται με δύο ακόμη δυνατά ονόματα.

JAMC

Τα ευχάριστα νέα από το Release Athens δεν σταματούν. Η διοργάνωση ανακοίνωσε τις δύο μπάντες που συμπληρώνουν το line up της πρώτης μέρας, 8 Ιουνίου, με headliners τους Bauhaus

Jesus & Mary Chain

Τα αδέλφια William και Jim Reid άρχισαν να ηχογραφούν στην κρεβατοκάμαρά τους στο East Kil bride, μια πόλη 10 χλμ. μακριά απ’τη Γλασκόβη, βάζοντας στο ίδιο καζάνι τις μεγάλες τους επιρροές: από τους Ramones, τους Velvet Under ground και το punk γενικότερα μέχρι τις Shangri- Las, τις Ronettes, τους Beach Boys και καθετί που αναγνωρίζουμε ως την ποπ του Phil Spector.

Στη δισκογραφία μπήκαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, αφού το "Psychocandy” (1984) δίκαια θεωρείται μια απ’τις κορυφαίες στιγμές των μουσικών 80s, ενώ το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί και για το "Darklands” (1987) που έδειξε το δρόμο για αυτό που μερικά χρόνια αργότερα θα μαθαίναμε ως shoe gaze. Tα "Automatic” (1989), "Honey’sDead” (1992), "Stoned & Dethroned” (1994), "Munki” (1998) που ακολούθησαν μέχρι να κλείσει ο πρώτος κύκλος της μπάντας αλλά και το επίπεδο του "Damage and Joy”που κυκλοφόρησαν το 2017, τοποθετούν τους Jesus & Mary Chain στη μικρή λίστα με τα πιο επιδραστικά σχήματα των τελευταίων 40 χρόνων.

Τα πολλά ανεπανάληπτα τραγούδια τους ("April Skies”, "Just Like Honey”, "Some Candy Talking”, "Blues From A Gun”, "Reverence”, "Upside Down” κτλ.) εγγυώνται μια σπουδαία βραδιά από δύο πραγματικές ιδιοφυίες.

dEUS

Οι dEUS δημιουργήθηκαν το 1991 στην Αμβέρσα και παρόλο που ξεκίνησαν ως μια μπάντα που θα παίζει αποκλειστικά διασκευές σύντομα άρχισαν να γράφουν το δικό τους υλικό. Με επιρροές που ξεκινούν απ’τον Frank Zappa και φθάνουν μέχρι την jazz του Charles Mingus, οι dEUS έκαναν πάταγο με την κυκλοφορία του ντεμπούτο τους, "Worst Case Scenario”, το οποίο αποθεώθηκε από σύσσωμο το μουσικό τύπο και πολύ γρήγορα απέκτησαν φανατικό κοινό.

Με σταθερά μέλη τους Tom Barman (κιθάρα, φωνή) και τον Klaas Janzoons (πλήκτρα, βιολί), οι dEUS κυκλοφόρησαν δύο απ’τους κορυφαίους δίσκους των 90s ("In A Bar Under The Sea”, "The Ideal Crash”) χωρίς να σταματήσουν στιγμή να υπογράφουν αξέχαστα τραγούδια όπως: "Suds & Soda”, "Hotel lounge”, "Little Arithmetics”, "Serpentine”, "Sister Dew”, "Instant Street”, "Sirens”, "The End of Romance” κτλ. Οι εμφανίσεις τους στην Αθήνα είναι πλέον θρυλικές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.