"Όλοι μαζί στην όπερα": Ένας κύκλος δράσεων για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην όπερα

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή και ενσωμάτωση των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες.

Τα Μαγικά Μαξιλάρια με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα Β. Ισάεβα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με γνώμονα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων στις παραστάσεις της, ανακοινώνει το "Όλοι μαζί στην όπερα", έναν νέο κύκλο δράσεων προσβασιμότητας. Οι πρώτες καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δόθηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Δεκέμβριο, στην παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια "Τα μαγικά μαξιλάρια"

Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, η Εθνική Λυρική Σκηνή εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση των παραστάσεων της 10ης και 17ης Απριλίου 2022 του "Φάουστ" του Σαρλ Γκουνό σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τις δύο αυτές επιλεγμένες παραστάσεις έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους SDH, καθώς και θέσεις ατόμων με οπτική αναπηρία που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με ή χωρίς σκύλο οδηγό τυφλών). 

Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ, σε συνεργασία με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου: Κώστας Λαμπρούλης, Δέσποινα Μπουνίτση, Φίλιππος Ζούκας και εξειδικευμένοι συνεργάτες), το οποίο στο πεδίο της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης μετράει στο ενεργητικό του πολυάριθμες δράσεις και συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς και καλλιτέχνες, ξεκινούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες του μουσικού θεάτρου και του χορού:

Σύνθεση και Συμπερίληψη

Βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια
Τα βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, έχοντας ως άξονα τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, απευθύνονται σε ενήλικες, με ή χωρίς αναπηρία, που αγαπούν τις παραστατικές τέχνες και αναζητούν την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση, αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες, και μέσα από μια συλλογική διαδικασία να συνθέσουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού σε μια δική τους πρωτότυπη παράσταση μουσικού θεάτρου. Με βασικό στοιχείο τον δομημένο αυτοσχεδιασμό, έμπνευση από πληθώρα εξειδικευμένων ασκήσεων και παιχνιδιών και πρώτη ύλη την κίνηση, τον ρυθμό, τη μουσική, τον λόγο ή ακόμα και το νεύμα, τα μέλη της ομάδας θα εκφραστούν, θα μοιραστούν, θα συναισθανθούν και θα διδαχθούν μέσα από την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία.

Έναρξη εργαστηρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
Πρόγραμμα εργαστηρίων: Σάββατο και Κυριακή 12.00-14.00
Διάρκεια εργαστηρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 – Κυριακή 17 Απριλίου 2022
Τα βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε συνεδρίες 20 ατόμων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Αισθητική της Πρόσβασης 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια
Εξειδικευμένοι συνεργάτες σχεδιάζουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν εργαλεία και μεθόδους της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στις πρακτικές σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Κεντρικό στόχο της δράσης αποτελεί η ανάπτυξη και η διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο ανάπτυξης των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έναρξη σεμιναρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
Πρόγραμμα σεμιναρίων: Σάββατο και Κυριακή 17.00-20.00
Διάρκεια σεμιναρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 – Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε συνεδρίες 20 ατόμων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
31/01/2023

Διπλό ραντεβού με τη νέα all-star μπάντα του Frank Gambale

Το νέο super group θα παρουσιάσει στην σκηνή του "Αθηνά Live" μερικά από τα πιο αγαπημένα του κομμάτια του Gambale και νέες συνθέσεις.

Kruder & Dorfmeister: Ένα μοναδικό live audiovisual show από τους masters του downtempo

Oι "Simon & Garfunkel της techno" έρχονται στη σειρά "Cosmos" ΚΠΙΣΝ για να γιορτάσουν 30 χρόνια μουσικής πορείας.

Δυνατές πρώτες ανακοινώσεις για το νέο Death Disco Open Air Festival

The Sisters of Mercy, She Past Away, Absolute Body Control και Mecano Un.ltd. τα πρώτα ονόματα που θα φιλοξενηθούν από το νέο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Τι έρχεται στο "Half Note Jazz Club" αυτή την εβδομάδα;

Ο Δημήτρης Καλαντζής, ο Τηλέμαχος Μούσας με το νέο κουαρτέτο του, η Σάσα Παπαλάμπρου, η Αναστασία Έδεν και ο Άρης Βλάχος και οι Gumbo Ya Ya παρέα με τη Sugahspank σε ρυθμούς Νέας Ορλεάνης.

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου μεταδίδει ζωντανά στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Επιλεγμένες εμφανίσεις της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων θα παρουσιαστούν στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου.

"Στρέλλα": Όπερα και τρανς ορατότητα

Η Λέττα Κάππα, η Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου και η Φένια Αποστόλου μιλάνε στο "α" για την εμπειρία τους από τη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.