Οδηγός Μουσικής

"Όλοι μαζί στην όπερα": Ένας κύκλος δράσεων για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην όπερα

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή και ενσωμάτωση των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες.

Τα Μαγικά Μαξιλάρια με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα Β. Ισάεβα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με γνώμονα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων στις παραστάσεις της, ανακοινώνει το "Όλοι μαζί στην όπερα", έναν νέο κύκλο δράσεων προσβασιμότητας. Οι πρώτες καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δόθηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Δεκέμβριο, στην παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια "Τα μαγικά μαξιλάρια"

Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, η Εθνική Λυρική Σκηνή εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση των παραστάσεων της 10ης και 17ης Απριλίου 2022 του "Φάουστ" του Σαρλ Γκουνό σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τις δύο αυτές επιλεγμένες παραστάσεις έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους SDH, καθώς και θέσεις ατόμων με οπτική αναπηρία που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με ή χωρίς σκύλο οδηγό τυφλών). 

Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ, σε συνεργασία με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου: Κώστας Λαμπρούλης, Δέσποινα Μπουνίτση, Φίλιππος Ζούκας και εξειδικευμένοι συνεργάτες), το οποίο στο πεδίο της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης μετράει στο ενεργητικό του πολυάριθμες δράσεις και συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς και καλλιτέχνες, ξεκινούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες του μουσικού θεάτρου και του χορού:

Σύνθεση και Συμπερίληψη

Βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια
Τα βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, έχοντας ως άξονα τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, απευθύνονται σε ενήλικες, με ή χωρίς αναπηρία, που αγαπούν τις παραστατικές τέχνες και αναζητούν την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση, αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες, και μέσα από μια συλλογική διαδικασία να συνθέσουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού σε μια δική τους πρωτότυπη παράσταση μουσικού θεάτρου. Με βασικό στοιχείο τον δομημένο αυτοσχεδιασμό, έμπνευση από πληθώρα εξειδικευμένων ασκήσεων και παιχνιδιών και πρώτη ύλη την κίνηση, τον ρυθμό, τη μουσική, τον λόγο ή ακόμα και το νεύμα, τα μέλη της ομάδας θα εκφραστούν, θα μοιραστούν, θα συναισθανθούν και θα διδαχθούν μέσα από την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία.

Έναρξη εργαστηρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
Πρόγραμμα εργαστηρίων: Σάββατο και Κυριακή 12.00-14.00
Διάρκεια εργαστηρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 – Κυριακή 17 Απριλίου 2022
Τα βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε συνεδρίες 20 ατόμων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Αισθητική της Πρόσβασης 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια
Εξειδικευμένοι συνεργάτες σχεδιάζουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν εργαλεία και μεθόδους της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στις πρακτικές σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Κεντρικό στόχο της δράσης αποτελεί η ανάπτυξη και η διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο ανάπτυξης των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έναρξη σεμιναρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
Πρόγραμμα σεμιναρίων: Σάββατο και Κυριακή 17.00-20.00
Διάρκεια σεμιναρίων: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 – Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε συνεδρίες 20 ατόμων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα είπαν η Έμα Στόουν και ο Γιώργος Λάνθιμος για το "Βληχή"

Τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης τύπου στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τη νέα μικρού μήκους του Έλληνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/05/2022

Ξεκινάει η προπώληση εισιτηρίων για τον "Ριγολέττο" στο Ηρώδειο

Από την Πέμπτη 28 Απριλίου ανοίγει η προπώληση για την πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ για το 2022.

Dead Can Dance: Το πρώτο διεθνές sold-out της θερινής σεζόν

Οι Αυστραλοί έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με το ελληνικό κοινό, που παραμένουν ακατάλυτοι παρά το κολοσσιαίο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού.

"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Οι Pink Martini με όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια και ρετρό διάθεση στο Faliro Summer Theater

Το αγαπημένο lounge- jazz κοκτέιλ (stirred, not shaken) γκρουπ του ελληνικού κοινού επιστρέφει για πρώτη φορά μαζί με την China Forbes και την Storm Large.

Το "Αστροναύτες World & Jazz Music Festival" επιστρέφει μετά από μια δεκαετία

Η ομάδα "Αστροναύτες" προσγειώνεται στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου της ΠΛΥΦΑ για ένα τριήμερο πάρτι γεμάτο μουσική και καλλιτεχνικές δράσεις.

Το 21ο Athens Jazz εξερευνά τη γυναικεία δημιουργία

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας επιστρέφει για 21η χρονιά με νέο όνομα (23-29/5), τολμώντας να βγει από τα όρια της Τεχνόπολης.