«Χοντορκόφσκι»: Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην όπερα

Η βραβευμένη στην Αυστρία όπερα «Χοντορκόφσκι» του Περικλή Λιακάκη παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. O Ευτύχης Δ. Χωριατάκης γράφει γι’ αυτό το πολιτικό έργο, το οποίο εξερευνά μουσικοθεατρικά τις σχέσεις επιχειρήσεων κι εξουσίας στη μετασοβιετική Ρωσία.

«Χοντορκόφσκι»: Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην όπερα

Η βραβευμένη στην Αυστρία όπερα «Χοντορκόφσκι» του Περικλή Λιακάκη παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής για τρεις παραστάσεις (27-29/2). O Ευτύχης Δ. Χωριατάκης γράφει γι’ αυτό το πολιτικό έργο, το οποίο εξερευνά μουσικοθεατρικά τις σχέσεις επιχειρήσεων κι εξουσίας στη μετασοβιετική Ρωσία.

Ο Περικλής Λιακάκης παραμένει σχετικά άγνωστος στη χώρα μας. Κι όμως, ο Έλληνας συνθέτης έχει γράψει αρκετές όπερες δωματίου που έχουν παρουσιαστεί, ηχογραφηθεί και βραβευτεί στην Αυστρία, όπου ζει κι εργάζεται ως καθηγητής σύνθεσης και ανώτερων θεωρητικών στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέ­νης. Μία από αυτές, η όπερα «Χοντορκόφσκι», τιμήθηκε το 2017 με το Βραβείο καλύτερης ανεξάρτητης παραγωγής όπερας των Αυστριακών Βραβείων Μουσικού Θεάτρου για τη χρονιά 2015-16. Το έργο, το οποίο πρωτοανέβηκε στο Ατελιέ της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιένης το 2015, θα μας γνωρίσει η ανήσυχη Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε συμπαραγωγή με τον αυστριακό μουσικοθεατρικό οργανισμό Sirene Operntheater.

«Χοντορκόφσκι»: Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην όπερα - εικόνα 1
© Armin Bardel

Στον πυρήνα της όπερας βρίσκεται η βιογραφία του Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι: η άνοδός του ως νεαρού ιδιοκτήτη τράπεζας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η μεσουράνησή του ως ιδιοκτήτη της τεράστιας πετρελαϊκής εταιρείας Υukos και, τέλος, η πτώση του λόγω του ότι στοχοποιήθηκε στα ’90s από τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως αντικαθεστωτικός, και η φυλάκισή του. Το οπερατικό λιμπρέτο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κριστίνε Τόρνκβιστ. Ο κύριος όγκος του λιμπρέτου, που γράφτηκε πριν από την απροσδόκητη αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι το 2013, δεν πραγματεύεται μόνο τη μάχη του με τον Πούτιν ως μάχη μεταξύ κέρδους και πολιτικής, αλλά επιπλέον την τοποθετεί σε ένα περίπλοκο ιστορικό πλαίσιο, που εκτείνεται από το 1989 έως το 2013. Οι μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής εξουσίας αλλοιώνουν τη σχέση μεταξύ των –αρχικά όχι και τόσο ανόμοιων μεταξύ τους– πρωταγωνιστών και τους οδηγούν σε σφοδρή σύγκρουση.

Για τον Λιακάκη ο «Χοντορκόφσκι» αποτελεί «μια πολιτική όπερα, στην οποία οι παραλληλισμοί με την ελληνική οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι. Οι χαρακτήρες, οι διάφορες καταστάσεις και το λιμπρέτο είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να έχουν ενδιαφέρον από δραματικής και ­θεατρικής άποψης».

«Χοντορκόφσκι»: Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην όπερα - εικόνα 2
© Armin Bardel

Οι αθηναϊκές παραστάσεις δίνονται σε μουσική διεύθυνση Γιούρι Έβερχαρτς, με τη συμμετοχή συνόλου 13 μουσικών και ομάδας κυρίως Αυστριακών μονωδών, που ερμηνεύουν την πληθώρα των ρόλων. Οι πιο ανυπόμονοι και φιλομαθείς των θεατών, τέλος, μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο οπτικοακουστικό τεκμήριο της ερεθιστικής αυτής δουλειάς.

Περισσότερες πληροφορίες

«Χοντορκόφσκι»

  • Όπερα

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της βραβευμένης όπερας του Περικλή Λιακάκη, σε συμπαραγωγή με το Sirene Operntheater της Αυστρίας.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.