Οι Fontaines D.C. σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν πως θα παίξουν στην Αθήνα

Μιλήσαμε με τον μπασίστα του ιρλανδικού post punk σχήματος το οποίο καλείται να αποδείξει τον ντόρο γύρω από το όνομά του στις 13/12 στο Death Disco.

Οι Fontaines D.C. σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν πως θα παίξουν στην Αθήνα

Το 2018 η ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της Γηραιάς Αλβιόνας βρίσκεται σε αναβρασμό, όχι μόνο λόγω του - διαρκώς αναβαλλόμενου - Brexit... Πρώτοι τον Ιανουάριο οι Shame, ύστερα τον Αύγουστο οι Idles, και πιο πρόσφατα οι Δουβλινέζοι Fontaines D.C., με τις ηλεκτρισμένες κυκλοφορίες τους έκαναν πολλούς να παραληρούν με τον ήχο τους.

Οι ομοιότητες των τριών σχημάτων δε μένουν όμως στα μουσικά τους όργανα. Οι Ιρλανδοί μόλις ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους ως support των Shame, ενώ ανήκουν στην ίδια δισκογραφική εταιρία (Partisan Records) με τους Idles, με τους οποίους πρόκειται επίσης να περιοδεύσουν την άνοιξη. Το πραγματικά αξιοπερίεργο δε των Fontaines D.C. είναι πως έχουν προκαλέσει απίστευτο ντόρο στην Ευρώπη χωρίς να έχουν ακόμη κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο δίσκο. Σωστά διαβάσατε, οι Fontaines D.C. επισκέπτονται την Αθήνα (13/12, Death Disco) με μόλις 8 τραγούδια στο ενεργητικό τους. Σε μια σπάνια στιγμή για τα ελληνικά συναυλιακά δεδομένα, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ένα συγκρότημα ιδίοις όμμασι προτού διαβεί την πύλη του mainstream.

Χάρη σε αυτήν τη ξεχωριστή ευκαιρία μιλήσαμε με τον μπασίστα της μπάντας Κόνορ Ντίγκαν, τον οποίο πετύχαμε στο Δουβλίνο σε μια μικρή ανάπαυλα προτού ξεκινήσουν ξανά το τουρ, και απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Fontaines D.C.
Κάνετε κυριολεκτικά τα πρώτα σας βήματα ως συγκρότημα, και ήδη συγκεντρώνετε ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό. Περιμένατε πως θα γνωρίσετε τέτοια επιτυχία τόσο νωρίς;
Σίγουρα το ονειρευόμασταν, αλλά δε θα μπορούσα να πω ότι το περιμέναμε. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Είμαστε όμως τρομερά ενθουσιασμένοι με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο.

Πολλοί δημοσιογράφοι προσπαθώντας να περιγράψουν τον ήχο σας συχνά αναφέρουν μια σειρά από άλλες μπάντες με τις οποίες μοιάζετε ηχητικά. Σας περιορίζει αυτό όταν συνθέτετε καινούρια τραγούδια;
Ομολογώ ότι δε μας πιέζει με κάποιον τρόπο, το βρίσκουμε όμως αρκετά παράξενο. Καταλαβαίνω τη δουλειά του δημοσιογράφου να κατευθύνει τον αναγνώστη του προς ένα μουσικό ρεύμα, αλλά βρίσκω αχρείαστες περαιτέρω συγκρίσεις μεταξύ σχημάτων. Παίζουμε τη μουσική που παίζουμε κι αυτό είναι όλο.

Πώς είναι να περιοδεύει κανείς με τους Shame;
Φανταστικά! Ταξιδέψαμε σε όλη σχεδόν την Αγγλία, φτάσαμε μέχρι και τη Γλασκώβη... Εκτροχιαστήκαμε λίγο προς το τέλος της τουρνέ, αλλά διασκεδάσαμε πάρα πολύ κάθε συναυλία και πόλη που επισκεπτόμασταν. Επίσης μας βοήθησε σημαντικά να βελτιωθούμε ως μουσικοί και να αποκτήσουμε περισσότερη εμπειρία.

Νιώθετε σα συγκρότημα κοντά σε κάποιο σύγχρονο μουσικό ρεύμα; Υπάρχουν άλλες μπάντες με τις οποίες ταυτίζεστε;
Οι επιρροές μας είναι παλαιότερες... Οι Strokes και οι Libertines είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά μας έχουν επηρεάσει επίσης πολλές μπάντες από τα '80s και τα '90s... Υπάρχουν σύγχρονα συγκροτήματα που γουστάρουμε πολύ όπως οι Girl Band (σ.σ.: έτερο φανταστικό ιρλανδικό σχήμα), όμως δε θα έλεγα ότι μας επηρεάζουν με άμεσο τρόπο. Προσωπικά με εκνευρίζει όταν κάποιοι χαρακτηρίζουν μια μουσική ως «κιθαριστική». Είναι απλά ένα όργανο ξέρω 'γω, δεν περιγράφεις κάτι ουσιαστικό έτσι.

Αν και είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν κάποιοι στόχοι που θέλετε να πετύχετε;
Η μουσική βιομηχανία είναι πολύ ρευστή, έτσι το να θέτεις στόχους είναι κάπως σα να ονειροπολείς. Δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τίποτα. Υπάρχουν πολλά που θα θέλαμε να συμβούν, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να δουλεύουμε καθημερινά. Εάν με ρωτάς αν θέλουμε έναν νούμερο 1 δίσκο ή να παίξουμε στην Ιαπωνία, θα σου απαντούσα σίγουρα ναι. Αλλά αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις.

Όταν κλείσατε τη συναυλία στην Αθήνα πώς αντιδράσατε;
Σοκαριστήκαμε! Έχουμε συνηθίσει να κανονίζουμε συναυλίες σε χώρες που γενικά βρίσκονται κοντά σε εμάς, όμως όταν μάθαμε ότι έκλεισε συναυλία στη μέση του Δεκέμβρη στην Αθήνα, πραγματικά μείναμε άναυδοι. Είναι ένα από τα μέρη που δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να επισκεφτείς, και είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι που θα έρθουμε να παίξουμε. Ανυπομονώ να δω την Αθήνα!

Οι Fontaines D.C. σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν πως θα παίξουν στην Αθήνα - εικόνα 2

i Οι Fontaines D.C. θα εμφανιστούν στο Death Disco στις 13/12 (21.00), μαζί με τους sister και The Man & His Failures (είσ.: € 12, € 15). Μια μέρα πριν, στις 12/12 (19.00), θα παίξουν ένα ακουστικό μίνι set στο Syd Records (Πρωτογένους 13) με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες

Fontaines D.C.

  • Rock-pop-folk

Ιρλανδοί post rockers με πολύ καλό πανκ παρόν κι αισιόδοξα... σκοτεινό μέλλον. Για πρώτη φορά εδώ, φυσικά.

Death Disco

Ωγύγου 15 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
  • Clubs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.