Universal: πάνω από 100 ταινίες 4Κ μέσα στη χρονιά

Τόσο σε μορφή UHD Blu-ray όσο και Δικτυακής διανομής, οι πρώτες παραγωγές διαθέσιμες το καλοκαίρι

Δεν χρειάζονται... οι "μαντικές" ικανότητες αναλυτή της αγοράς για να προβλέψει κανείς πως μία νέα τεχνολογία διανομής περιεχομένου δεν πρόκειται να επιτύχει εμπορικά αν δεν υπάρχει εξ αρχής αρκετό και αρκετά ποιοτικό περιεχόμενο για να την υποστηρίξει. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτόν τον καιρό η "καταμέτρηση" της συμμετοχής κάθε μεγάλης κινηματογραφικής ξεχωριστά στο νέο φορμά δίσκων για ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας, το UHD Blu-ray δηλαδή - και, αν μη τί άλλο, η Universal Pictures δείχνει να έχει τη διάθεση να συνεισφέρει σε απρόσμενα μεγάλο βαθμό, αν κρίνει κανείς από την σημερινή της ανακοίνωση σχετικά με τις ταινίες εικόνας 4Κ που σκοπεύει να φέρει στην αγορά φέτος.

Στο πλάνο της, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, βρίσκονται όχι λιγότερες από 100 (!) διαφορετικές ταινίες για διάθεση φέτος σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Οι περισσότερες θα διατεθούν τόσο σε μορφή δίσκου UHD Blu-ray, όσο και σε αμιγώς ψηφιακή μορφή (μέσω Δικτυακών υπηρεσιών δηλαδή), συμπεριλαμβάνοντας νέες, παλαιότερες επιτυχημένες και κλασικές παραγωγές. Στις πρώτες συγκαταλέγονται τα Warcraft και Jason Bourne που θα προβληθούν το καλοκαίρι, στις δεύτερες τα Everest και Lucy, ενώ στις τρίτες ένας αριθμός από ντοκυμαντέρ της φημισμένης ταινιοθήκης των IMAX.

Σημαντικό για όσους και όσες γνωρίζουν τα τεχνικά των τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας του 2016 κρίνεται και το γεγονός ότι η Universal θα υποστηρίξει στις παραγωγές της και τα δύο "αντίπαλα" αυτή τη στιγμή είδη κωδικοποίησης της χρωματικής πληροφορίας HDR (High Dynamic Range): τόσο το "βασικό" HDR-10 που "προβλέπεται" από τις προδιαγραφές του φορμά UHD BD, όσο και το Dolby Vision, που υποθέτουμε πως θα αξιοποιηθεί στις ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας που θα διατίθενται Δικτυακά. Υπενθυμίζουμε πως το μόνο UHD BD player που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, το Samsung UBD-K8500 δεν υποστηρίζει το Dolby Vision, ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα το υποστηρίζουν τα άλλα δύο αντίστοιχα player που έχουν ανακοινωθεί από τις Panasonic και Philips.

Τα σχέδια της Universal πάντως είναι, το δίχως άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέροντα: μέχρι στιγμής δείχνει να είναι το studio με την πρόθεση να κυκλοφορήσει περισσότερες ταινίες εικόνας 4Κ από κάθε άλλο ανταγωνιστικό του. Υπενθυμίζουμε ότι (α) ο γενικός διευθυντής της επίσημης αντιπροσωπείας της Universal στην Ελλάδα, της Feelgood, σε πρόσφατη συνέντευξή μας επιβεβαίωσε τη διάθεση ταινιών εικόνας 4Κ σε δίσκους UHD Blu-ray κάποια στιγμή το φθινόπωρο ή λίγο αργότερα, καθώς και ότι (β) δεν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά επίσημα κανένα UHD BD player και δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από τους τρεις κατασκευαστές που δεδηλωμένα θα προσφέρουν τέτοια συσκευή φέτος. Ίσως μάθουμε κάτι σχετικό στην επερχόμενη έκθεση 4Κ & Gadget Show που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Μάιο. Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ