Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Jobs, αμφιλεγόμενο

Με έμφαση στην όχι και τόσο... ευχάριστη πλευρά του φυσικού ηγέτη της Apple, το φθινόπωρο

Δεν χωρά η παραμικρή συζήτηση στο γεγονός ότι ο συνιδρυτής και φυσικός ηγέτης της Apple, ο διάσημος και εκλιπών Steve Jobs, ήταν το είδος του ανθρώπου που ενέπνεε... όλων των ειδών τα συναισθήματα στους γύρω του - από τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό, μέχρι την αποστροφή ή και το μίσος. Πρόκειται για κάτι που οι φανατικοί (έως τυφλωμένα φανατικοί) φίλοι της Apple συχνά προτιμούν να αγνοούν, ολοφάνερα ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον βραβευμένο με Oscar και Emmy σκηνοθέτη/παραγωγό Alex Gibney, γνωστό από τον μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ντοκυμαντέρ που έχει υπογράψει επί σειρά ετών. Ο Gibney δημιούργησε ένα ντοκυμαντέρ με θέμα τον Steve Jobs το οποίο όχι απλώς τον σκιαγραφεί όπως πιθανότατα ήταν στην πραγματικότητα - μοναδικό όσον αφορά στις ιδέες και το όραμά του, αλλά ανυπόφορο έως απαράδεκτο όσον αφορά στη συμπεριφορά του - αλλά τείνει να υπογραμμίζει αυτήν την συχνά "καθαγιασμένη" αρνητική του πλευρά!

Πράγματι, στο ντοκυμαντέρ Steve Jobs: The Man in the Machine ο Gibney συγκεντρώνει τις μαρτυρίες και την εμπειρία που είχαν "από πρώτο χέρι" άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, καθώς και άνθρωποι από το ευρύτερο φιλικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Ο Jobs αποδεδειγμένα μπορούσε να γίνει παράλογα απαιτητικός, σκληρός, αναιδής και προσβλητικός ακόμη και με άτομα της οικογένειάς του και στενούς του συνεργάτες, πόσο μάλλον με οποιουσδήποτε άλλους - και σε αυτή τη "σκοτεινή" πλευρά του δείχνει να εστιάζει, το ίδιο ωμά και... αδίστακτα, το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, θεωρώντας λίγο έως πολύ δεδομένες τις επιτυχίες του και φέρνοντας στο προσκήνιο όσα δεν φαίνονταν "πίσω από τις κάμερες", στην καθημερινή του ζωή.

Η έμφαση που δίνει ο Gibney σε αυτά τα πράγματα και όχι στα... διθυραμβικά που όλοι γνωρίζουμε ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει αντιδράσεις στελεχών της Apple που θεωρούν πως το προφίλ που σκιαγραφείται από το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ για τον Jobs δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με πολλά από αυτά τα στελέχη, πάντως, να έχουν δεδηλωμένα παραδεχθεί πως η συνεργασία τους με τον Jobs ήταν από δύσκολη και συναισθηματικά εξουθενωτική έως υπέρμετρα καταπιεστική ή και εξευτελιστική, δεν είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να λάβουμε τις διαμαρτυρίες τους ως εξ ορισμού βάσιμες. Σε κάθε περίπτωση, άποψη για το ντοκυμαντέρ του Alex Gibney θα είμαστε σε θέση να έχουμε μόνο αφού το παρακολουθήσουμε στην ολότητά του, κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να πάρουν μία γεύση από το επίσημό του trailer, ενώ υπενθυμίζουμε πως - μετά από το μετριότατο φιλμ Jobs του 2013 με πρωταγωνιστή τον Ashton Kutcher - φέτος το χειμώνα περιμένουμε και τη δεύτερη ταινία με θέμα τη ζωή του συνιδρυτή της Apple, με το όνομα Steve Jobs, πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender και σεναριογράφο τον Aaron Sorkin.

Για να αναγνωρίζουμε τα του... Καίσαρος τω Καίσαρι, πάντως, δύο ταινίες και δύο ντοκυμαντέρ (μέχρι στιγμής) αδυνατούμε να φανταστούμε πως θα γυρίζονταν ποτέ για τον Bill Gates και τον Sergey Brin των Microsoft και Google, πόσο μάλλον για τον Steve Balmer ή τον Andy Rubin. Το... προφανές, να λέγεται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ