Netflix: τί είναι, τί προσφέρει, γιατί σ' ενδιαφέρει

Συνοπτική εικόνα και διαδρομή μιας Δικτυακής υπηρεσίας που άλλαξε όλα τα δεδομένα

Και μετά, φυσικά, ήλθε η ώρα για το πιο μεγάλο άλμα μπροστά, το Δικτυακό. Αυτό έγινε το 2007, με σχετικά μικρό κατάλογο στην αρχή και μόνο σε προσωπικούς υπολογιστές, αλλά με την ίδια χαρακτηριστική προσέγγιση της "flat" μηνιαίας συνδρομής για όλο της το διαθέσιμο περιεχόμενο (στο οποίο προστίθενται πια και τηλεοπτικές σειρές). Αυτό ήταν. Η Netflix γνώρισε στις ΗΠΑ το είδος της εκρηκτικής εμπορικής επιτυχίας που τής επέτρεψε να εξαπλωθεί για πρώτη φορά σε άλλες χώρες, να γίνει διαθέσιμη σε πλειάδα από άλλες συσκευές - όπως τα PS3/Xbox 360, τα media/Blu-ray player και οι τηλεοράσεις - και να βελτιώσει σταδιακά την ποιότητα εικόνας και ήχου του υλικού της. Το οποίο, φυσικά, συνέχιζε να εμπλουτίζει ασταμάτητα, συγκεντρώνοντας υψηλά κέρδη τόσο για την ίδια, όσο και για τα studios του Hollywood (που δεν είχαν δει αντίστοιχα έσοδα π.χ. από το iTunes).

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην... σχετικά πρόσφατη πια ιστορία και είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Από το 2010 και μετά χρειάζεται να ψάξεις για να βρεις ηλεκτρονική συσκευή ψυχαγωγίας που συνδέεται στο Internet και δεν έχει πρόσβαση στην Netflix. Τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας ήταν τόσα, ώστε της επέτρεψαν όχι μόνο να εξελίξει θεαματικά την Δικτυακή της υποδομή, αλλά και να προχωρήσει στις πρώτες δικές της πλέον παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. H πρώτη της σημαντική τέτοια παραγωγή, το διάσημο House of Cards, γίνεται και η πρώτη αποκλειστικά Δικτυακή που κερδίζει βραβείο Emmy. Ακολουθεί πλειάδα άλλων ΑΑΑ παραγωγών διαφόρων ειδών, από τα Orange is the New Black και Marco Polo, μέχρι τα Daredevil και Jessica Jones (σε συνεργασία με τη Marvel) ή τα πιο πρόσφατα Narcos και Beasts of No Nation. Ο ρυθμός παραγωγής αυτών των σειρών και ταινιών, δε, αυξάνεται... εκθετικά σχεδόν την τελευταία τριετία, καθιστώντας επίσημα πια την Netflix "μεγάλο παίκτη" στον χώρο του θεάματος όχι μόνο ως διανομέα, αλλά και ως δημιουργό.

Η συνεισφορά της αμερικανικής υπηρεσίας στην εξέλιξη των σειρών και ταινιών του σήμερα δεν μπορεί να υποτιμηθεί: η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς οπουδήποτε κι οποτεδήποτε χιλιάδες διαφορετικές ταινίες και σειρές, χωρίς διαφημίσεις και διακοπές, αντί ενιαίου χαμηλού αντιτίμου και χωρίς περιορισμούς, είναι μία εμπορική πρόταση από την οποία πρακτικά... δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Ακόμη και με τις δικές της παραγωγές η Netflix αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσαμε επί δεκαετίες π.χ. τις τηλεοπτικές σειρές: προσφέροντας όλα τα επεισόδια μιας σεζόν μαζί, οι Αμερικανοί δεν κατέστησαν εφικτό το πασίγνωστο binge watching μόνο (την θέαση όλης της σεζόν... "μονορούφι" δηλαδή), αλλά και ριζικές αλλαγές στο σενάριο, τη δομή και τη ροή των σειρών αυτών. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και το γεγονός ότι η Netflix φροντίζει να βρίσκεται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών εικόνας και ήχου - ήταν η πρώτη που προσέφερε υλικό σε εικόνα 4K, για παράδειγμα - εύκολα κατανοεί πως ο ρόλος της στην σύγχρονη διασκέδαση είναι πρωταγωνιστικός. Είναι να απορεί κανείς που περίμενε τόσος κόσμος, για τόσο καιρό, την επίσημη αφιξή της στην Ελλάδα; Δεν είναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ