Netflix: οι πρακτικές μας εντυπώσεις

Με όλες τις συσκευές, σε γκάμα περιεχομένου, σε κάθε ποιότητα απεικόνισης

O τρόπος με τον οποίο θέσαμε το προηγούμενο ζήτημα, "η μέγιστη ποιότητα εικόνας/ήχου που το εκάστοτε PC υποστηρίζει", δεν είναι... τυχαίος βέβαια - υπάρχουν δύο σχετικοί περιορισμοί. Ένας: μόνο μέσω του Microsoft Edge στα Windows 10 και του Ιnternet Explorer 11 στα Windows 7/8.1 μπορεί να παρακολουθήσει κανείς υλικό της Netflix σε PC, σε ανάλυση 1080p. Αυτό σχετίζεται με τον αλγόριθμο συμπίεσης δεδομένων που χρησιμοποιεί η υπηρεσία, τον οποίο οι Chrome/Firefox υποστηρίζουν μόνο σε ανάλυση 720p. Στο OS-X των Mac o Safari υποστηρίζει κανονικά την ανάλυση των 1080 γραμμών. Δύο: η Netflix σκόπιμα δεν επιτρέπει την θέαση περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) σε προσωπικούς υπολογιστές. Δεν έχει να κάνει με την ισχύ του εκάστοτε PC, αλλά με τον φόβο της εταιρείας πως η "ανοιχτή" φύση των Η/Υ θα επέτρεπε την ελεύθερη "εγγραφή" των ταινιών/σειρών 4Κ και την παράνομη διάθεσή τους στο Internet μέσω torrents. Άδικο για τους νομοταγείς κατόχους Η/Υ, όμως η Netflix δεν δείχνει να αλλάζει γνώμη σύντομα, οπότε...

Οι άλλες συσκευές που δοκιμάσαμε μάς προσέφεραν τα αποτελέσματα που περιμέναμε βάσει των τεχνικών τους δυνατοτήτων. Ο φθηνότερος τρόπος για να έχει κανείς το περιεχόμενο της Netflix στην μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού, για παράδειγμα, το Chromecast της Google "αναμεταδίδει" χωρίς πρόβλημα το υλικό που δέχεται από PC, tablets και smartphones, αλλά στην ανάλυση που το δέχεται εξ αρχής (δηλαδή είτε 720p είτε 1080p). Από τα smartphones και τα tablets που δοκιμάσαμε - Apple iPhone 6, HTC One M8, Apple iPad Air, Google Nexus 7 (2013) - λάβαμε το υλικό της Netflix σε ανάλυση 720p, τόσο στην μεγάλη τηλεόραση μέσω Chromecast όσο και στην δική τους οθόνη. Τα apps για το PlayStation4 και το Xbox One, από την άλλη, αναπαράγουν το υλικό της Netflix σε 1080 γραμμές χωρίς... αντιρρήσεις. Το ίδιο κάνει και το Apple TV (έκδοση 2015), με υποστήριξη μάλιστα σε ουκ ολίγες φωνητικές εντολές της Siri.


Για τον κόσμο που έχει επενδύσει σε μία τηλεόραση ή έναν προβολέα εικόνας 4Κ και... πιθανολογούμε πως γνωρίζει ήδη ότι η Netflix προσφέρει σχετικό περιεχόμενο, τα νέα είναι ευχάριστα και δυσάρεστα ταυτόχρονα. Τα δυσάρεστα: δεν είναι εφικτό να απολαύσει κανείς τα Jessica Jones, Breaking Bad, Marco Polo, Daredevil κλπ. σε μεγάλες διαγωνίους με προβολέα υπερυψηλής ευκρίνειας, γιατί καμία συσκευή που χρησιμεύει ως πηγή γι' αυτόν δεν λαμβάνει το υλικό αυτό σε 4Κ (για την ώρα). Επίσης: για το περιεχόμενο εικόνας 4Κ όντως χρειάζεται σύνδεση με λήψη δεδομένων στο επίπεδο των 25 Mbps - η Netflix δεν υπερβάλλει. Για την "απλή" υψηλή ευκρίνεια μία τυπική σύνδεση ADSL ταχύτητας 8 ή 10 Mbps στη λήψη δεδομένων είναι αρκετή, για την υπερυψηλή όμως - και πάντοτε έτσι ώστε να μην παρατηρούνται "σπασίματα", καθυστερήσεις ή αλλοιώσεις στην εικόνα - μία σύνδεση VDSL των 30 Mbps πρακτικά επιβάλλεται. Σύνδεση, όμως, στην οποία μπορεί ή μπορεί να μην έχει πρόσβαση, για την ώρα, ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής.

Από την άλλη, τα ευχάριστα: είναι αρκετές οι τηλεοράσεις εικόνας 4Κ πλέον - σχεδόν όλα τα "μεσαία και πάνω" μοντέλα των Sony, LG, Panasonic, Philips και Samsung του 2015, καθώς και πολλά του 2014 - των οποίων το σχετικό app λαμβάνει και προβάλλει "κανονικά και με το νόμο" υλικό της Netflix σε 4Κ. Στο πλαίσιο των δοκιμών μας απολαύσαμε με επιτυχία και χωρίς προβλήματα επεισόδια των προαναφερθεισών σειρών σε μία Sony 79X9005 και σε μία Philips 50PUH6400: η πρώτη είναι μοντέλο του 2014 αλλά οι Ιάπωνες την είχαν εξοπλίσει ήδη με το σχετικό app, ενώ η δεύτερη στηρίζεται σε λειτουργικό Android 5 και το app που αξιοποιεί λειτουργεί άψογα σε υπερυψηλή ευκρίνεια.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ