Netflix: μεγάλα έσοδα, πολλοί συνδρομητές, ένα εμπόδιο

O αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως, μόνη... παραφωνία η Κίνα

Αν είχε απομείνει οποιαδήποτε αμφιβολία στο μυαλό μας για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί μελλοντικά η θέαση τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, η Netflix με τα πιο πρόσφατα οικονομικά της αποτελέσματα δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια: ο αμερικανικός κολοσσός - για τον οποίο πολλές συζητήσεις σχετικές με την μελλοντική του πορεία και το ενδεχόμενο εξαγοράς του έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες - διέψευσε πανηγυρικά τους αναλυτές με τις επιδόσεις του. Ενώ όλοι εξέφραζαν αμφιβολίες για την δυνατότητα της Δικτυακής υπηρεσίας να επεκταθεί και να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα, αυτή στο τρίτο τρίμηνο του 2016 κατάφερε να προσθέσει όχι λιγότερους από 3.2 εκατομμύρια νέους συνδρομητές παγκοσμίως και 370.000 μόνο στις ΗΠΑ (από τα 2 εκατομμύρια και 300.000 αντίστοιχα που διέβλεπε η Wall Street). Το... σκορ εσόδων: 2.15 δις δολάρια, αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Και μόνο βάσει αυτών, δίκαιο το άλμα κατά 20% στην μετοχή της.

Η Netflix απέδωσε τις αξιοζήλευτες επιδόσεις της κυρίως στο πρωτότυπο περιεχόμενο του οποίου παραγωγός είναι η ίδια, όπως οι σειρές Narcos και Stranger Things, όπως και στις συμπαραγωγές της με την Marvel, όπως οι σειρές Daredevil, Jessica Jones και Luke Cage. Η αρχική επένδυση γι' αυτό το περιεχόμενο δεν είναι μικρή, όμως η σχετική απόσβεση έρχεται σχετικά σύντομα, στο πολλαπλάσιο και απαλλαγμένη από τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την "κατά περιοχές και χώρες" εξασφάλιση δικαιωμάτων για παραγωγές τρίτων. Καμία απορία που η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τις ώρες αυθεντικού και αποκλειστικού της περιεχομένου από τις 600, με τις οποίες θα "κλείσει" το 2016, στις 1000 μέσα στο 2017.

To μόνο μελανό σημείο στην εκπληκτική μέχρι σήμερα πορεία της Netflix παγκοσμίως παραμένει η Κίνα, της οποίας οι περιορισμοί και απαιτήσεις είναι τέτοιες και τόσες, ώστε ο αμερικανικός κολοσσός να χρειάζεται πρακτικά να δημιουργήσει... "προσαρμοσμένες" εκδόσεις όλων των παραγωγών της μόνο για την αγορά αυτή - κάτι που ο διευθύνοντας σύμβουλός της, μετά από προσπάθειες τριών ετών σχεδόν να αποκτήσει παρουσία εκεί, δήλωσε πως δεν προτίθεται να κάνει για την ώρα. Έτσι η Κίνα παραμένει η μία από τις μόνο... τέσσερις χώρες του πλανήτη που "δεν έχουν Netflix" πλέον, μαζί με την Βόρεια Κορέα, την Κριμαία και την Συρία. Υποθέτουμε, πάντως, ότι η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία διανομής περιεχομένου στον κόσμο θα... αντέξει την απώλεια τη σχετική. Για την ώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ