Netflix: αναβάθμιση κωδικοποίησης, ποιότητας εικόνας

Στοχευμένη σε φορητές συσκευές ή/και αργές Δικτυακές συνδέσεις, εφαρμογή της άμεση

Με το Internet να μην προσφέρει... απεριόριστο εύρος διαμεταφοράς δεδομένων σε οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για καταναλωτές είτε για μεγάλες πολυεθνικές, το μέγεθος αρχείων εικόνας/ήχου συνεχίζει να έχει σημασία - όπως και η ποιότητα εικόνας/ήχου, όμως, στις Δικτυακές υπηρεσίες διανομής περιεχόμενου όπως οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, από τις οποίες το κοινό έχει πλέον κάποιες απαιτήσεις. Συν τοις άλλοις τα κόστη κατανάλωσης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε φορητές συσκευές, όπως τα smartphones ή τα tablets, παραμένουν υπολογίσιμα και ο,τιδήποτε μπορεί να τα περιορίσει είναι ευπρόσδεκτο. Η Netflix γνωρίζει όλα τα παραπάνω και για τον λόγο αυτό αναβαθμίζει από καιρό σε καιρό την τεχνολογία υποδομής με την οποία διοχετεύει το πρόγραμμά της στο κοινό. Μία τέτοια αναβάθμιση έκανε και πρόσφατα, σημαντικότερη ωστόσο από παρελθούσες - αν μη τί άλλο επειδή αφορά σημαντικό ποσοστό του κοινού παγκοσμίως.

H Netflix με την αναβάθμιση αυτή αρχίζει να χρησιμοποιεί δύο νέους τρόπους συμπίεσης των οπτικοακουστικών δεδομένων κάθε ταινίας ή σειράς: αφενός αξιοποιεί πλέον και μία καλύτερη εκδοχή του αλγορίθμου βελτιστοποίησης που ήδη χρησιμοποιούσε (H264/AVC High Profile και όχι μόνο AVC/Main), αφετέρου ξεκινά την παράλληλη χρήση ενός δεύτερου αλγόριθμου (VP9). Ο αμερικανικός κολοσσός προχωρά σε αυτές τις επιλογές αναγνωρίζοντας ότι διαφορετικές συσκευές έχουν διαφορετικές ανάγκες ως προς την ποιότητα εικόνας/ήχου που απαιτούν και μπορούν να αποδώσουν, καθώς και ότι διαφορετικοί τύποι ταινιών συμπιέζονται περισσότερο αποτελεσματικά με έναν αλγόριθμο απ' ότι με έναν άλλο.

Το αποτέλεσμα, υπόσχεται η Netflix, είναι το εξής: καλύτερη εικόνα και ήχος στον ίδιο ή μικρότερο όγκο δεδομένων, κάτι που σημαίνει μικρότερη σπατάλη τους μέσα από δίκτυα 3G/4G αλλά και ομαλότερη απόδοση της εικόνας όταν αυτά τα δίκτυα δεν προσφέρουν σταθερή ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων. Αυτά συνεπάγονται, επίσης, μικρότερο μέγεθος αρχείου - και άρα μικρότερες απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο και λιγότερο απαραίτητο χρόνο αναμονής - για όσους και όσες θέλουν να αξιοποιούν τακτικά και την νέα δυνατότητα λήψης ταινιών ή τηλεοπτικών επεισοδίων της Netflix για θέαση χωρίς σύνδεση στο Internet.

Η αμερικανική εταιρεία, πάντως, αναφέρει συγκεκριμένα πως η αναβάθμιση αυτή στους τρόπους συμπίεσης του καταλόγου της αφορά μόνο στις εκδοχές των ταινιών/σειρών που προορίζονται για θέαση σε φορητές συσκευές και όχι στις "οικιακές" εκδοχές που προορίζονται για λήψη από τηλεοράσεις ή συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης μέσω Wi-Fi ή ενσύρματης πρόσβασης. Μία ανάσα ανακούφισης για τους απανταχού θιασώτες των home cinema, το δίχως άλλο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ