Εx Machina, το πρώτο με ήχο DTS:X

Φιλμ σε Blu-ray με υποστήριξη στο νέο φορμά, δηλαδή - έστω και αναξιοποίητο για την ώρα

Είναι πάντοτε συναρπαστική η αρχική περίοδος εμφάνισης μίας νέας τεχνολογίας στην αγορά, παρά τις όποιες... παιδικές ασθένειες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους - και μία τέτοια διανύει αυτόν τον καιρό το νέο φορμά ήχου DTS:X για τα σύγχρονα συστήματα home cinema. Ο καινούργιος τρόπος "διασποράς" του κινηματογραφικού ήχου σε πολλαπλά κανάλια και κατευθύνσεις, με στοιχεία του να μεταφέρονται από το ένα στο άλλο ως "αντικείμενα", στην ουσία ακόμη δεν προσφέρεται από τα απαραίτητα προϊόντα, δηλαδή ενισχυτές και επεξεργαστές εικόνας/ήχου, όμως σε λίγες εβδομάδες θα εμφανιστεί η πρώτη ταινία σε Blu-ray που προσφέρει ήχο αυτού του είδους. Από το να έχεις τον εξοπλισμό και να περιμένεις το υλικό, ομολογουμένως καλύτερα... το αντίθετο!

Ο λόγος για το Ex Machina, το ψυχολογικό θρίλερ φαντασίας του Alex Garland που προβλήθηκε στα ελληνικά σινεμά την άνοιξη και θα κυκλοφορήσει σε Blu-ray (στις ΗΠΑ τουλάχιστον...) στα μέσα Ιουνίου. Η συγκεκριμένη ταινία, αν και ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως να μην είναι η ακριβώς ιδανική για την ανάδειξη του νέου αυτού "κατευθυντικού" προτύπου ήχου, καθώς δεν διακρίνεται τόσο για την "κινητικότητα" των εφέ όσο για τη διακριτική τους χρήση στο παρασκήνιο και τη συμμετοχή τους στην υποβλητική ατμόσφαιρα του φιλμ. Είναι σαφώς ευπρόσδεκτη, ωστόσο, ως το πρώτο δείγμα του είδους της, απαραίτητο για να προσφέρει ανταγωνισμό στο Dolby Atmos - του οποίου το πρώτο Blu-ray έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό, ενώ η συνολική του βιβλιοθήκη αριθμεί ήδη 12 τίτλους.

Όπως προαναφέρθηκε, ενισχυτές και επεξεργαστές εικόνας/ήχου που να υποστηρίζουν το DTS:X δεν υπάρχουν στην αγορά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Οι Marantz και Denon έχουν ανακοινώσει πως θα προσφέρουν σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού για συγκεκριμένα μοντέλα ενισχυτών τους, πολύ περισσότερα προϊόντα ανάλογα εξοπλισμένα όμως περιμένουμε από το Σεπτέμβριο και μετά. Έως τότε, οι κάτοχοι παρόντων Blu-ray player μπορούν να απολαύσουν τον ήχο του Ex Machina σε ποιότητα DTS HD και, μελλοντικά, αναβαθμίζοντας το στάδιο των ενισχυτών τους να "εισπράξουν" τον ίδιο ήχο και με τα χαρακτηριστικά DTS:X. Έως τότε, υποθέτουμε, υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ