Disney Plus: αποκάλυψη και επίσημα

H Δικτυακή συνδρομητική υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού ξεκινά τον Νοέμβριο - κόστος, λεπτομέρειες

Όπως είχε προαναγγείλει πως θα κάνει εδώ και λίγους μήνες, η Disney αποκάλυψε με κάθε επισημότητα και λεπτομέρεια τα σχέδιά της για είσοδο στις Δικτυακές συνδρομητικές υπηρεσίες περιεχομένου με το ήδη πολυσυζητημένο Disney Plus. Ο αμερικανικός κολοσσός καλείται να ανταγωνιστεί ευθέως τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Netflix και Amazon, και οι δύο καθιερωμένες και με σημαντική εγκατεστημένη βάση συνδρομητών ήδη, κάτι ωστόσο που δείχνει να μην προβληματίζει την Disney που θα επιδιώξει να διαφοροποιηθεί βάσει περιεχομένου και κόστους: το κόστος πρόσβασης στο Δικτυακό περιεχόμενό της θα ανέρχεται σε μόλις $7.99 μηνιαίως ή $69.99 ετησίως με όλες τις παροχές και λειτουργίες που π.χ. η Netflix προσφέρει, αλλά με ευδιάκριτα υψηλότερο κόστος.

Συγκεκριμένα: η Disney Plus για αυτό το αντίτιμο θα προσφέρει πρόσβαση στο περιεχόμενό της από πλήθος διαφορετικών συσκευών, δίχως διαφημίσεις, με δυνατότητα διαμεταφοράς κι αποθήκευσης υλικού για θέαση χωρίς σύνδεση στο Internet και σε ποιότητα εικόνας 4Κ/HDR (τις ταινίες και σειρές που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές φυσικά). Η οπτικοακουστική ποιότητα των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών θα προσαρμόζεται στις δυνατότητες αναπαραγωγής κάθε συσκευής - από smart TV και media player όπως τα Apple TV και Chromecast μέχρι PC, κινητά, tablet και οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας όπως τα PS4/Xbox One - και στην εκάστοτε διαθέσιμη ταχύτητα σύνδεσης με το Internet.

Ο συνδρομητής του Disney Plus θα είναι σε θέση να ορίσει διαφορετικά προφίλ χρήσης για κάθε μέλος της οικογένειας, προφίλ στα οποία ο μηχανισμός της Disney θα κάνει προτάσεις βάσει των παρελθόντων επιλογών τους (εννοείται πως θα περιλαμβάνονται και επιλογές γονικού ελέγχου). H Netflix προσφέρει τα παραπάνω, μεν, αλλά για όλα ανεξαιρέτως το μηνιαίο κόστος στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε $14.99, σχεδόν στο διπλάσιο δηλαδή απ' ότι αυτό που υπόσχεται η Disney (για πολύ περισσότερο κι ευρύτερο περιεχόμενο βέβαια). Όσον αφορά στο τελευταίο, πάντως, το περιεχόμενο δηλαδή, η Disney έχει συγκεντρώσει αξιοθαύμαστα πλούσια βιβλιοθήκη με την οποία θα ξεκινήσει - αποκάλυψε, δε, και μία σειρά από νέες εσωτερικές παραγωγές που θα γίνουν διαθέσιμες αποκλειστικά στο Disney Plus.

Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν αφορούν και δεν θα αφορούν για πολύ καιρό ακόμη το ελληνικό κοινό καθώς η υπηρεσία Disney Plus θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία στις 12 Νοεμβρίου μόνο στις ΗΠΑ. Στην συνέχεια θα επεκταθεί σταδιακά σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μεν, αλλά στα παρόντα πλάνα της η Ελλάδα τοποθετείται το νωρίτερο στα μέσα ή τέλη του 2020 - ίσως και αργότερα αν η Disney ακολουθήσει την προσέγγιση της επέκτασης από τις μεγαλύτερες χώρες/αγορές στις μικρότερες (όπως είναι το λογικό). Ο αμερικανικός κολοσσός φιλοδοξεί να έχει παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε 24 μήνες και να έχει συγκεντρώσει συνδρομητική βάση 60-90 εκατομμυρίων καταναλωτών έως το 2024.

Όλα δείχνουν πως η Disney έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος και τις μεγάλες χρηματικές επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν αν σκοπεύει να καθιερωθεί το Disney Plus στην... ετήσια ανάλυση των πιστωτικών μας καρτών (που περιλαμβάνει ουκ ολίγες ψηφιακές συνδρομητικές υπηρεσίες ήδη). Καθώς το κόστος συνδρομής που προτείνει η Disney είναι προσιτό, όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία η υπηρεσία θα εξαπλωθεί σε όλον στον κόσμο ώστε να "χτίσει πελατειακή βάση γρήγορα" (η Disney αναμένει πως τα 2/3 της βάσης αυτής θα βρίσκονται εκτός ΗΠΑ) και στις αποκλειστικότητες που μπορεί να συγκεντρώσει σε επίπεδο περιεχομένου. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, δε, σημαντικότατο ρόλο θα παίξει (ειδικά για πάροχο με άφθονο παιδικό περιεχόμενο όπως η Disney) και η εκτενής ή όχι μεταγλώττιση των παραγωγών που θα προσφέρονται. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ