Disney: ξεκίνημα και στα UHD Blu-ray τον Αύγουστο

Πρώτη ταινία σε ανάλυση 4K και χρώμα HDR το Guardians of the Galaxy 2 - λεπτομέρειες

Η σχετική φημολογία οργίαζε στο Web τους προηγούμενους μήνες και, νομοτελειακά, επαληθεύτηκε: η μόνη μεγάλη κινηματογραφική που δεν είχε μέχρι στιγμής εισέλθει στην αγορά των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας, η Disney, σκοπεύει να το κάνει πολύ σύντομα ξεκινώντας με την οικιακή έκδοση του Guardians of the Galaxy 2 σε Ultra HD Blu-ray. Η επιβεβαίωση έρχεται από τον σκηνοθέτη της, τον James Gunn, ο οποίος δηλώνει ένθερμος οπαδός της εικόνας 4Κ και της τεχνολογίας χρώματος HDR: ο Gunn ήταν γνωστό πως "πίεζε" όσοι λίγοι την Disney, εδώ και πολλούς μήνες, για να προχωρήσει στην κίνηση αυτή - λογικό, με άλλα λόγια, να είναι δική του παραγωγή αυτή που θα... "έχει την τιμή" της πρώτης, αν και φυσικά όλοι περιμένουμε ανακοίνωση επίσημη και πρόγραμμα κυκλοφοριών από την Disney τις επόμενες εβδομάδες.

Η γενική εντύπωση είναι πως η Disney περίμενε την άφιξη στην αγορά αρκετών συσκευών προβολής και αναπαραγωγής ταινιών εικόνας 4K σύμφωνα με το πρότυπο Dolby Vision. Αυτό είναι σημαντικά ικανότερο από το "βασικού επιπέδου" HDR10 όσον αφορά στην επεικόνιση περιεχομένου με υψηλά χρωματικά δυναμικά και διευρυμένη χρωματική παλέτα (HDR/WCG) και σίγουρα πολύ πιο κοντά στο πώς οι σκηνοθέτες είχαν σκοπό να απεικονίσουν τις δημιουργίες τους κινηματογραφικά. Τώρα που υπάρχουν ουκ ολίγες τηλεοράσεις (τόσο OLED όσο και LCD) ικανές να προσφέρουν ποιοτική απεικόνιση υλικού κατά Dolby Vision, καθώς και UHD Blu-ray player ικανά να κάνουν το ίδιο (μέχρι στιγμής δύο της Oppo και το αναβαθμίσιμο της LG μελλοντικά), η Disney μπορεί να κάνει το ξεκίνημά της εξασφαλίζοντας την αντοχή της ταινιοθήκης της στον χρόνο. Φυσικά οι δίσκοι UHD BD που θα αποδίδουν χρωματικά το Guardians of the Galaxy 2 κατά Dolby Vision θα προσφέρουν υποστήριξη και στο πρότυπο HDR10, όπως προβλέπουν οι προδιαγραφές του φορμά.

Ο Gunn δεν επιβεβαίωσε αν και κατά πόσο η κυκλοφορία του Guardians of the Galaxy 2 σε δίσκους UHD BD, το οποίο αναμένεται στο τέλος Αυγούστου, σημαίνει πως η ίδια ταινία - και κατ' επέκταση πολλές άλλες ταινίες της Disney - θα διατεθεί με απεικόνιση 4Κ Dolby Vision και από Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix ή η Amazon Instant Video. Η αίσθησή μας είναι πως... όχι ακόμη, καθώς η Disney θα προτιμούσε και στην Δικτυακή διανομή πρώτα την πώληση (όπως το iTunes της Apple και το Google Play δεν υποστηρίζουν ακόμη την χρωματική απεικόνιση HDR). Το μόνο σίγουρο είναι πως τώρα που "άνοιξε ο δρόμος", ευ ευθέτω χρόνω θ' ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επιτυχίες της Disney, από τα πιο πρόσφατα φιλμ του Marvel Cinematic Universe και τα τελευταία Star Wars, μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες της Pixar ή και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των ABC Studios. Για να δούμε, για να δούμε λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ