Disney και Netflix, μαζί το Σεπτέμβριο

Αποκλειστική - στις Δικτυακές υπηρεσίες - η συνεργασία τους, απομένει να δούμε τί ισχύει στην Ελλάδα

Εκεί κάπου στα τέλη του 2012, όταν η αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι ήταν ευδιάκριτα διαφορετική και η Netflix ακόμη προσπαθούσε να καθιερωθεί στο μυαλό των Αμερικανών καταναλωτών ως η de facto Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, είχε υπογραφεί μία συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την Disney για μελλοντική τους συνεργασία (και μάλιστα αποκλειστική). Το 2016 φαινόταν τότε πολύ μακριά, όμως σε λίγους μήνες - το Σεπτέμβριο - αυτή η συνεργασία ξεκινά και αναμένεται να ανατρέψει... ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στην Netflix, που έχει κατορθώσει στο μεσοδιάστημα να αποκτήσει ηγεμονική θέση παγκοσμίως, και τις ανταγωνιστικές της Δικτυακές υπηρεσίες όπως οι Amazon Instant Video, Hulu και HBO Now.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την Δικτυακή διανομή μόνο μέσω της Netflix - και μέσω καμίας άλλης ανταγωνιστικής υπηρεσίας για το διάστημα που η πρώτη διαρκεί - όλων των παραγωγών της Disney που έχουν προβληθεί μέσα στο 2016 και μετά. Και όταν γράφουμε "των παραγωγών της Disney", εννοούμε όχι μόνο τα οικογενειακά... κινούμενα σχέδιά της, αλλά και τα Star Wars, τις ταινίες της Marvel και τις ταινίες της Pixar: ένα σημαντικό ποσοστό, με άλλα λόγια του πλέον εμπορικού και δημοφιλούς υλικού που παράγει το Hollywood σήμερα. Συν τοις άλλοις η Netflix αποκτά πρόσβαση και σε όλη την υπάρχουσα βιβλιοθήκη της Disney, η οποία ας μην ξεχνάμε πως περιείχε ήδη πολλές ΑΑΑ παραγωγές, ακόμη και πριν την εποχή της Marvel, της (σύγχρονης) Pixar και την Lucas Films των Star Wars.

Για πόσο καιρό ακριβώς θα διαρκέσει η αποκλειστική αυτή συνεργασία ανάμεσα στην Disney και την Netflix δεν έχει γίνει γνωστό - και υποθέτουμε πως θα υπάρχει κάποιου είδους ευελιξία και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα για την Netflix - όμως με τα παρόντα δεδομένα φαίνεται πως νωρίτερα από τα τέλη του 2017 ή και 2018 οι άλλες Δικτυακές υπηρεσίες δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό της Disney. Από πλευράς διάθεσης του υλικού αυτού, πάντως, η συμφωνία προβλέπει την ενσωμάτωση κάθε νέας ταινίας της Disney στην βιβλιοθήκη της Netflix αμέσως μετά από την κυκλοφορία της πρώτης σε DVD/Blu-ray. Λόγος δεν έγινε όσον αφορά στο αν και κατά πόσο κάποια από αυτά τα φιλμ θα προσφερθούν σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) ή/και με χρωματική παλέτα διευρυμένων δυναμικών (HDR).

Αυτό που οι Έλληνες καταναλωτές, φυσικά, περιμένουν να διαπιστώσουν είναι το αν και κατά πόσο αυτή η σημαντικότατη συμφωνία τους αφορά και, αν ναι, σε ποιό βαθμό. Είναι γνωστό πως η δική μας "έκδοση" της Netflix είναι κατά 65% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αμερικανική "έκδοση", ενώ και οι χρόνοι προβολής μιας ταινίας της Disney στα ελληνικά σινεμά και εν συνεχεία της κυκλοφορίας της στο εμπόριο σε μορφή DVD/Blu-ray είναι διαφορετικοί. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρχουν οι μικρότερες εφικτές διαφορές στους δύο καταλόγους όσον αφορά στο περιεχόμενο και οι συντομότερες δυνατές "διαφορές φάσεις" όσον αφορά στους χρόνους διάθεσης του περιεχομένου αυτού. Αναμονή μέχρι το φθινόπωρο για τις πρακτικές διαπιστώσεις μας, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ