Δίσκοι Ultra HD Blu-ray, σε θετικότατη πορεία ήδη

Το νέο φορμά οπτικών δίσκων για ταινίες και σειρές σε εικόνα 4Κ ξεκινά ελπιδοφόρα

Τόσο στις σελίδες του Αθηνόραμα Digital, όσο και σε πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης έχει σπαταληθεί... πολύς χώρος (αντί για μελάνι) όσον αφορά στο αν και κατά πόσο τα υλικά μέσα αποθήκευσης έχουν μέλλον εμπορικό στην σύγχρονη αγορά της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Ειδικά στον τομέα των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών δεν ήταν λίγες εκείνες οι "Κασσάνδρες" που εδώ και χρόνια ήθελαν τις Δικτυακές υπηρεσίες διανομής περιεχομένου α λα Netflix να επιβάλλονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε φορμά όπως αυτό του Blu-ray να μην έχουν καμία τύχη. Η Ιστορία εξελίχθηκε... διαφορετικά φυσικά: ακόμη κι αν τα δισκάκια BD δεν έφτασαν ποτέ στο επίπεδο δημοτικότητας που είχαν κατακτήσει τα DVD στην δεκαετία 2000-2010, προσέφεραν στις κινηματογραφικές ένα εμπορικό μοντέλο βιώσιμο κι ενίοτε σαφώς συμφέρον. Ακόμη και με τις σαφώς δυσκολότερες συνθήκες του 2016, δε, ο διάδοχός του δείχνει ικανός να καταφέρει, μακροπρόθεσμα, το ίδιο.

Πράγματι: ενώ τα Ultra HD Blu-ray ως φορμά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει καν δωδεκάμηνο στην αγορά του home cinema - το πρώτο player που μπορεί να τα αναπαράγει εμφανίστηκε στην αγορά τον Μάρτιο - όλες οι ενδείξεις για την αποδοχή του από το εξαιρετικά σημαντικό για την αρχή κοινό των λεγόμενων early adopters είναι θετικές. Η εταιρεία αναλύσεων Futuresource προβλέπει για εγκατεστημένη βάση περίπου 70.000 συσκευών αναπαραγωγής UHD BD έως το τέλος του 2016, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνει σε αυτές το Xbox One S (!), το οποίο προσφέρει επίσης αυτήν την δυνατότητα. Ο στόχος των περίπου 100 διαθέσιμων ταινιών σε UHD BD έχει πρακτικά επιτευχθεί (90 διαφορετικές βρίσκονται ήδη στην αγορά των ΗΠΑ) και τα 6 από τα 7 μεγάλα κινηματογραφικά studios έχουν ήδη κυκλοφορήσει παραγωγές τους στο νέο αυτό φορμά οπτικών δίσκων.

Οι λόγοι της πολύ καλής εκκίνησης που έκανε, πάντοτε λαμβανομένων στα υπ' όψιν των συνθηκών, το UHD BD είναι πολλοί. Και φθηνά είναι τα players (ξεκινούν από τα $249 όταν τα πρώτα Blu-ray players κόστιζαν αρχικά πάνω από $1000), και πρόσθετες λειτουργίες προσφέρουν ως συσκευές, και μεγάλη διαφορά στο κόστος δεν έχουν οι εκδόσεις UHD BD από τις εκδόσεις BD. Φυσικά οι αρχικοί αγοραστές των συσκευών αυτών γνωρίζουν πως οι δίσκοι UHD BD προσφέρουν σημαντικά καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου απ' ότι π.χ. οι υπηρεσίες Netflix και Amazon Instant Video (όπως για παράδειγμα τον αντικειμενοστρεφή ήχο Dolby Atmos), κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για το ευρύτερο κοινό - με άλλα λόγια, δεν είναι ακριβώς... εξασφαλισμένο πως οι πρώτοι αυτοί θετικοί μήνες πορείας του UHD BD σημαίνουν απαραίτητα κάτι για το μέλλον του. Όσο, πάντως, οι απαραίτητες ταχύτητες πρόσβασης στο Internet για απροβλημάτιστη λήψη εικόνας 4Κ συνεχίζουν να μην είναι διαθέσιμες σε όλους, τόσο αυτός ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των UHD BD πρακτικά. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ