Christopher Nolan: υπερσυλλογή σε υπερυψηλή ευκρίνεια

Οι δημοφιλέστερες ταινίες του σκηνοθέτη σε δίσκους Ultra HD Blu-ray τον Δεκέμβριο

Η γκάμα των ταινιών που διατίθενται σε μορφή δίσκου Ultra HD Blu-ray συνεχίζει να διευρύνεται με άκρως ικανοποιητικούς ρυθμούς - σε έναν χρόνο από την εμφάνιση των πρώτων ταινιών σε αυτό το φορμά ο αριθμός τους αγγίζει πλέον τις 300 παραγωγές - όμως η αλήθεια είναι πως στην πλειοψηφία τους είναι φιλμ είτε "νέας εσοδείας" είτε της τελευταίας διετίας το πολύ. Υπάρχει λόγος γι' αυτό: η "αποκατάσταση" παλαιότερων ταινιών και επανέκδοσή τους σε εικόνα ανάλυσης 4Κ (πόσο μάλλον σε ήχο ποιότητας Dolby Atmos ή DTS:X όποτε αυτό είναι εφικτό) είναι μία διαδικασία κοστοβόρα και περίπλοκη, που δεν είναι καθόλο βέβαιο πως "θα βγάλει τα λεφτά της", καθώς το επίδοξο αγοραστικό κοινό δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλο όσο αυτό των "απλών" Blu-ray ώστε να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο.

Ο Christopher Nolan, ωστόσο, δεν δείχνει να... πτοείται απ' όλα αυτά: ο διάσημος σκηνοθέτης συνεργαζόταν με την Warner Bros εδώ και πολύ καιρό - το λιγότερο από την αρχή των γυρισμάτων του περίφημου Dunkirk, μάλλον νωρίτερα - προκειμένου όλες οι εμπορικά επιτυχημένες ταινίες του να περάσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία της αποκατάστασης υλικού και να κυκλοφορήσουν σε μορφή UHD Blu-ray. Αυτές οι επτά ταινίες, δηλαδή τα Batman Begins, The Dark Knight και The Dark Knight Rises, το The Prestige, το Inception, το Interstellar και φυσικά το ολοκαίνουργιο Dunkirk, συνθέτουν την καινούργια "Christopher Nolan Collection" η οποία θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 19 Δεκεμβρίου με κόστος $149.

Συλλογές με ταινίες του Nolan είχαν κυκλοφορήσει επιτυχημένα σε Blu-ray και στο παρελθόν (με το Memento στην θέση του Interstellar και χωρίς το Dunkirk βέβαια), όμως η καινούργια δείχνει να είναι... ιδιαίτερα φιλόδοξη: 21 δισκάκια (άρα όλο το extra υλικό κάθε ταινίας), κάθε ταινία σε ανάλυση 4Κ και απόδοση χρώματος HDR (δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι τεχνολογίας HDR10 ή Dolby Vision) και ασυμπίεστος πολυκάναλος ήχος (λογικό καθώς ο αντικειμενοστρεφής των νέων ηχητικών φορμά δεν υπήρχε στα γυρίσματα των 5 από τις 7 ταινίες) χαρακτηρίζουν την συλλογή συνολικά. Την κωδικοποίηση της εικόνας και την περαιτέρω επεξεργασία της έχει επιβλέψει σε όλες τις παραγωγές ο ίδιος ο Nolan, εξασφαλίζοντας έτσι πως οπτικά θα βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο πώς ο ίδιος ήθελε να δείχνουν σκηνοθετώντας τις κατά την διάρκεια της παραγωγής τους.

Κάνοντας μία επιλογή που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει κάποιες διαμαρτυρίες, η Warner δεν συμπεριλαμβάνει στις ταινίες της συγκεκριμένης συλλογής και ηλεκτρονικά αντίτυπα (digital copies) κάθε μίας που μπορούν να "εισπραχθούν" σε ψηφιακά καταστήματα όπως το iTunes. Τα προσφέρει ωστόσο στα μεμονωμένα αντίτυπα κάθε ταινίας, τα οποία επίσης θα κυκλοφορήσουν σε δίσκους UHD BD την ίδια ημέρα με την συλλογή. Επιβεβαίωση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορικά με το αν και κατά πόσο η Christopher Nolan 4K Collection θα κυκλοφορήσει επίσημα στην Ευρώπη (πόσο μάλλον στην Ελλάδα), όμως θα ενημερώσουμε αμέσως μόλις έχουμε νεότερα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ