CES 2017: το Dolby Vision επιτέλους ξεκινά

Μετά από έναν χρόνο αδράνειας, εξελίξεις σε εξοπλισμό και σε συμβατό περιεχόμενο

Η αγορά της τεχνολογίας φαίνεται... ανίκανη πολλές φορές να προετοιμαστεί σωστά και να "βρει έναν ρυθμό" όταν καλείται να προωθήσει νέα προϊόντα, υπηρεσίες και πρότυπα στο κοινό: τις πιο πολλές φορές το κάνει με τρόπο κακό ή ημιτελή, σίγουρα αναποτελεσματικό... και απόδειξη ακράδαντη του γεγονότος αποτελούν όλα όσα έχουν συμβεί στον χώρο του home cinema τα τελευταία χρόνια, με τεχνολογίες όπως η εικόνα 3D, η εικόνα 4K και η εικόνα HDR να έχουν διαφημιστεί εκτενώς όντας στην πράξη ανώριμες ή και προβληματικές ενίοτε. Όσον αφορά στην εικόνα HDR, τουλάχιστον, τα πράγματα δείχνουν να "μπαίνουν στ' αυλάκι" μετά από 12-18 μήνες σύγχυσης και αδράνειας, καθώς η ικανότερη "εκδοχή" της, αυτή που προσφέρεται από το πρότυπο Dolby Vision, μέσα στο 2017 επιτέλους θα γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο.

Αυτό ισχύει και στα δύο απαραίτητα επίπεδα υποστήριξης, αυτό των συμβατών συσκευών και του συμβατού περιεχομένου δηλαδή. Το δεύτερο σε περιορισμένο βαθμό υπάρχει ήδη, καθώς Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix και η Amazon Instant Video προσφέρουν κάποιες τηλεοπτικές σειρές σε μορφή Dolby Vision, όμως μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 θα έχουμε κάτι πιθανώς σημαντικότερο: ταινίες σε Ultra HD Blu-ray από τρεις μεγάλες κινηματογραφικές, τις Universal, Warner Bros και Lionsgate. Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη ταινίες και ημερομηνίες κυκλοφορίας, οπότε σχετικές διευκρινίσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ευελπιστούμε, δε, πως αν αποδειχθεί εύκολο να περιλαμβάνεται στο ίδιο δισκάκι η χρωματική πληροφορία του Dolby Vision και του "αντιπάλου" καθιερωμένου μέχρι στιγμής προτύπου HDR10, τότε και οι υπόλοιπες μεγάλες κινηματογραφικές, όπως η Sony Pictures και η Disney, θ' ακολουθήσουν.

Στο επίπεδο των συσκευών, άλλωστε, στον εκθεσιακό χώρο της CES το πρότυπο Dolby Vision είχε κατά πολύ ευρύτερη υποστήριξη απ' ότι στο παρελθόν: οι LG, Sony και Philips επέδειξαν πολλαπλά μοντέλα τηλεοράσεων συμβατά με αυτό, οι LG και Philips ανακοίνωσαν UHD BD players επίσης συμβατά, ενώ κυκλοφορεί από την Oppo ήδη το πρώτο συμβατό UHD BD player (UDP-203) και σύντομα αναμένεται ένα ακόμη (UDP-205). Δεν έχει γίνει σαφές αν ο λόγος για τον οποίο δεν υποστηρίχθηκε πέρυσι το Dolby Vision είχε να κάνει μόνο με την απαίτηση εκ μέρους της Dolby χρηματικών ποσών για τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του προτύπου από τους κατασκευαστές ή αν έπαιξε ρόλο και η απαραίτητη ύπαρξη σχετικού chip στις συσκευές (στοιχείο που αναγκαστικά ωθεί υψηλότερα το κόστος τους), όμως τα εμπόδια φαίνονται να είναι σαφώς λιγότερα φέτος. Οι Samsung και Panasonic, σημειώνεται, παραμένουν πιστές στην επιλογή τους να μην υποστηρίξουν το Dolby Vision με τηλεοράσεις ή players.

Η υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision είναι σημαντική γιατί, σε βάθος χρόνου, μπορεί να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου ποιότητα εικόνας σε σχέση με το πρότυπο HDR10: αυτό ναι μεν υλοποιείται από τους κατασκευαστές δωρεάν και είναι ουσιαστικά "ο κατώτερος κοινός παρανομαστής" στην απόδοση εικόνας HDR, όμως δεν έχει την δυνατότητα προσαρμογής των αποχρώσεων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κάθε σκηνή (το Dolby Vision μπορεί να προσαρμόσει την παλέτα αυτή ακόμη και από το ένα καρέ στο άλλο), ορίζοντας αντιθέτως μία γενική χρωματική γκάμα που μπορεί να αποδίδεται ή να μην αποδίδεται άψογα από την κάθε τηλεόραση. Είναι φανερό πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αν το πρότυπο Dolby Vision εννοεί να καθιερωθεί στην αγορά ως εμπορικά και δημιουργικά ισχυρό (ως de facto θα παραμείνει το HDR10), όμως η πρόοδος που σημειώθηκε στο πλαίσιο της CES 2017 είναι, τουλάχιστον, πολλά υποσχόμενη. Για τα υπόλοιπα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ