Black Mirror: νέα σεζόν εν όψει

Πιθανώς τον Οκτώβριο έξι νέα επεισόδια της εμβληματικής σειράς φαντασίας

Ελάχιστες σειρές επιστημονικής φαντασίας - ίσως ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη δεν είναι... τόσο επιστημονικής, όσο φαντασίας - έχουν γνωρίσει περισσότερη επιτυχία και αγαπηθεί από το κοινό τους όσο αυτή του Black Mirror. Aρχικά στο βρετανικό Channel 4 και από πέρυσι στην Netflix, αυτό το ετερόκλητο κάθε φορά σύνολο από αυτόνομα επεισόδια, πάντοτε γραμμένα από τον Charlie Brooker διαπραγματεύεται σύγχρονα θέματα και προβλήματα της κοινωνίας και της τεχνολογίας μέσα από το ευέλικτο κι αλληγορικό πρίσμα του φανταστικού - και το κάνει με αληθινά μοναδικό τρόπο. Η Netflix είχε χρηματοδοτήσει και εξασφαλίσει τα δικαιώματα για 12 τέτοια επεισόδια, όμως στον πολύ καλό τρίτο κύκλο από αυτήν λάβαμε πέρυσι μόνο έξι. Τα υπόλοιπα έξι, όπως δείχνουν τα πράγματα, βρίσκονται καθ' οδόν στις τηλεοράσεις μας φέτος!

Η Netflix πριν από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε τα σχετικά της σχέδια - προσφέροντας μάλιστα και σχετικό teaser trailer - αποκρύπτοντας ωστόσο την ημερομηνία προβολής τους. Προσέφερε πάντως τους τίτλους των επεισοδίων, έτσι για να... ξεκινήσει να δουλεύει και η μηχανή της ανυπομονησίας στο κοινό της: πρόκειται για τα ArkAngel (σε σκηνοθεσία Jodie Foster), USS Callister (σε σκηνοθεσία Toby Haynes), Crocodile (σε σκηνοθεσία John Hillcoat), Hang the DJ (σε σκηνοθεσία Tim Van Patten), Metalhead (σε σκηνοθεσία David Slade) και Black Museum (σε σκηνοθεσία Colm McCarthy). Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ούτε ένας "μεγάλος" ηθοποιός στο καστ κανενός επεισοδίου εκ των έξι συνολικά, πιθανώς για να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης (που προέκυψε σε τρία επεισόδια του τρίτου κύκλου).

Οι παραγωγοί του τέταρτου κύκλου Black Mirror διαβεβαιώνουν, πάντως, πως όχι μόνο κάθε ένα από τα έξι επεισόδια έχει δικό του σενάριο και ύφος (αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως), μα πως για πρώτη φορά στην σειρά έχουν δοκιμάσει και διαφορετικής "κατηγορίας" στυλ: το κωμικό, για παράδειγμα, δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί σε επεισόδιο Black Mirror, ενώ και τα στυλ αστυνομικού θρίλερ και δράματος που έχουν, στον τέταρτο αυτό κύκλο έχουν υιοθετήσει διαφορετική άλλου είδους προσέγγιση. Ο Charlie Brooker υπόσχεται πως κάποια θα φέρουν όχι απλώς προβληματισμό αλλά ταραχή στον θεατή (φανταζόμαστε πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν θυμηθούμε δύο επεισόδια από προηγούμενους κύκλους...), αλλά και πως ο τόνος της τέταρτης σεζόν συνολικά θα είναι λιγότερο σκοτεινός και πεσσιμιστικός από των προηγούμενων.

Αν η Netflix μείνει πιστή στην συνήθειά της να παρουσιάζει νέο κύκλο σειράς περίπου 12 μήνες μετά τον προηγούμενο, οι φίλοι και φίλες των Black Mirror μπορούν να το περιμένουν κάποια στιγμή στα μέσα ή τέλη Οκτωβρίου - ενδέχεται, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός να τα κρατήσει και για την ανάπαυλα της γιορτής των Ευχαριστιών (τέλη Νοεμβρίου) ή ακόμη και των Χριστουγέννων. Υπάρχει άλλωστε, μέσα στον Οκτώβριο και η δεύτερη σεζόν της άλλης πολυσυζητημένης σειράς επιστημονικής φαντασίας της Netflix, του Stranger Things (και ίσως η εταιρεία δεν επιλέξει να συμπέσουν χρονικά). Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως η τέταρτη σεζόν του Black Mirror θα προβληθεί έως το τέλος του 2017. Περιμένουμε μ' ανυπομονησία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ