Yamaha RX-V3900

Άνεμος αλλαγής!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1699,00

Εταιρία: Yamaha
Διανομή: Φίλιππος Νάκας

Η αγορά είναι από μία πλευρά... άσπλαχνη με τους κορυφαίους "παίκτες" της: αν οι δεύτεροι αποτύχουν να ακολουθήσουν τάσεις και αλλαγές με τρόπο που θα τους κρατήσει στο προσκήνιο, η πρώτη είναι ίσως υπερβολικά έτοιμη να τους ωθήσει στο περιθώριο - κάτι που σαφώς έχει συμβεί στην περίπτωση της Yamaha. Η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία προϊόντων ήχου είχε κατά βάση "παραγκωνιστεί" την τελευταία διετία ή τριετία από την αγορά του home cinema στην κατηγορία των ενισχυτών, καθώς απέτυχε να αντιληφθεί τη σημασία της ποιοτικής διαχείρισης των σημάτων εικόνας (και όχι μόνο του ήχου) από τους ενισχυτές A/V. Ευτυχώς αυτό φαίνεται να αλλάζει στα νέα της μοντέλα, ένα εκ των οποίων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρόσφατα "εν δράσει" η στήλη: ο RX-V3900 τιμολογιακά τοποθετείται στην μεσο-ανώτερη κατηγορία των 1500-2000 ευρώ και, βάσει χαρακτηριστικών, σαφώς και δικαιούται μία θέση εκεί. Το ερώτημα είναι: μπορεί να διεκδικήσει περίοπτη θέση με αξιώσεις, όταν στην ίδια ζώνη τιμής υπάρχει τόσο έντονος ανταγωνισμός από πολλές άλλες προτάσεις;

Από πλευράς αισθητικής, ο V3900 δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την προσέγγιση σχεδίασης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Yamaha: οι γραμμές του είναι... σπαρτιάτικα αυστηρές μεν, αλλά αρμονικές, συνδυάζοντας γωνίες και καμπύλες με τρόπο καλαίσθητο. Ο V3900, μάλιστα, θυμίζει περισσότερο τη "ναυαρχίδα" της ιαπωνικής εταιρείας, τον Z11, αφού "κρύβει" μία σειρά από υποδοχές και ρυθμιστικά πίσω από την αναδιπλούμενη πρόσοψη και θέτει στο επίκεντρο της προσοχής του χρήστη την (μονόχρωμη μεν, ευκρινή δε) οθόνη υγρών κρυστάλλων με όλων των ειδών τις ενδείξεις. Την ίδια θετική εντύπωση δεν αποκόμισε η στήλη από τα δύο τηλεχειριστήρια του V3900, που θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ευπαρουσίαστα και να έχουν καλύτερη αίσθηση κατά τη χρήση. Η ποιότητα κατασκευής του πάντως της ίδιας της συσκευής είναι εξαιρετικά ικανοποιητικού επιπέδου για την κατηγορία, με εμφανή προσοχή στη διάταξη των βασικότερων υποσυστημάτων και στη συναρμογή των επιμέρους τμημάτων της.

Πόσα προσφέρει ο V3900 για την κατηγορία του, γίνεται αμέσως αντιληπτό με μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευής: όχι μόνο είναι παρούσες όλων των ειδών οι θύρες, αλλά διατίθενται και εν αφθονία. Συγκεκριμένα, διατίθενται τέσσερις είσοδοι HDMI και δύο έξοδοι (όχι όμως ταυτόχρονα ενεργές και οι δύο), θύρα Ethernet (περισσότερα σε λίγο), έξοδοι για ηχεία σε υλοποιήσεις 7.1 (ή 5.1 με παράλληλη λειτουργία Zone 2 και Zone 3 σε άλλα δωμάτια), τέσσερις είσοδοι και δύο έξοδοι οπτικής ίνας... ο κατάλογος συνεχίζεται! Βέβαια την εικόνα την υπερπληρότητας δίνει ο V3900 επειδή προσφέρει και συνδέσεις που δεν ενδιαφέρουν κανέναν πια (4 S-Video και 3 component;!;!), αλλά δεν παύει να ανήκει στο club των ενισχυτών που καλύπτουν κάθε λογικό για την κατηγορία τους σενάριο χρήσης. Κάτι πάντοτε εκτιμητέο, αν σκεφτεί κανείς πως αντίστοιχο εξοπλισμό απαιτεί κανείς από σημαντικά ακριβότερες υλοποιήσεις.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ