XBMC: Διαθέσιμη η νέα έκδοση

Με πλήθος βελτιώσεων, δωρεάν όπως πάντοτε

Οι συσκευές που ονομάζουμε "media player", αυτές που αναλαμβάνουν ν' αναπαράγουν αρχεία φωτογραφιών, μουσικής και video από μία πλειάδα πηγών και να διοχετεύσουν την εικόνα και τον ήχο τους , έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια. Και πάλι, ωστόσο, δεν πρόκειται ποτέ να αγγίξουν την ευελιξία και τις επιλογές που προσφέρει ένα Media Center PC, καθώς πολύ απλά το δεύτερο μπορεί να ρυμιστεί με ασύγκριτη λεπτομέρεια και να υποστηρίξει οποιαδήποτε λειτουργία η κατασκευάστρια εταιρεία οποιουδήποτε media player για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να υποστηρίξει. Και είναι προγράμματα όπως το XBMC - αρχικά του Xbox Media Center, αν και φυσικά δεν απευθύνεται πια - που αναδεικνύουν την ευελιξία αυτή καλύτερα από πολλά άλλα.

Το XBMC 10 κάνει ό,τι και οι προηγούμενες εκδόσεις, βεβαίως: αναλαμβάνει να οργανώσει και να παρουσιάσει με τρόπους εντυπωσιακούς τη βιβλιοθήκη περιεχομένου του χρήστη, αλλά και να αναπαράγει με άνεση κάθε είδους αρχείο οπτικοακουστικού υλικού υπάρχει στις συσκευές του και στο τοπικό του οικιακό δίκτυο. Το κάνει όμως καλύτερα από ποτέ. Η νέα έκδοση διορθώνει πάρα πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος (οι εφαρμογές τύπου XBMC είναι απείρως περισσότερο περίπλοκες απ' όσο αρχικά φαίνεται), υιοθετεί νέα υποδομή για τα εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα και τις επεκτάσεις των λειτουργιών του, υποστηρίζει και επιτάχυνση επεξεργασίας εικόνας και ήχου από πληθώρα διαφορετικών υποσυστημάτων. Ο κατάλογος των προσθηκών και των βελτιώσεων είναι πάρα πολύ μεγάλος και σαφέστατα αξίζει συγχαρητήρια στην ομάδα ανάπτυξής του, η οποία εργάστηκε τον τελευταίο χρόνο πολύ σκληρά για να φέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε αυτό το σημείο ωριμότητας.

Το XBMC, όπως σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις του, διατίθεται για Windows, Linux, OS-X και άλλες πλατφόρμες εντελώς δωρεάν - προσφέρεται, δε, ακόμη και σε μορφές κατάλληλες για εκτέλεση χωρίς καν εγκατάσταση, ώστε να πάρει κανείς μια ιδέα χωρίς να διακινδυνέψει τίποτε από το υπάρχον σύστημά του. Οι φίλοι του Αθηνόραμα Digital που έχουν στην κατοχή τους πλήθος ταινιών, μουσικής και φωτογραφιών θεωρούμε πως... οφείλουν να τού δώσουν μία ευκαιρία, αποκτώντας το από αυτή τη σελίδα και πειραματιζόμενοι με το περιβάλλον επικοινωνίας και τις επιλογές του. Έχουμε την υποψία ότι, αν αρχίσουν να οργανώνουν το υλικό τους με το XBMC, δύσκολα θα γυρίσουν στον... συνηθισμένο τρόπο του double-click για την αναπαραγωγή multimedia από Media Center PC!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ