Το PS5 με Netflix, Spotify, YouTube, Disney+ εξ αρχής

Ικανότερο από το PS4 ως media player από την πρώτη μέρα, ελπίζουμε σε ακόμη πιο πολλά

To PlayStation5 βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εμπορική του πρεμιέρα και λογικό είναι καινούργια πράγματα γι' αυτό να γίνονται γνωστά σε καθημερινή σχεδόν βάση - τα πιο πολλά σχετικά με τα games του, βέβαια, καθώς ως σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας με αυτά στο επίκεντρο το προωθεί η Sony. Είναι εύκολο σε αυτό το πλαίσιο να ξεχάσει κανείς πως ένα ποσοστό των καταναλωτών που θα το αποκτήσει ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσει και ως media player, δηλαδή πέραν των games και ως σύστημα αναπαραγωγής ψυχαγωγικού περιεχομένου από διάφορες πηγές. Σχεδόν το 50% των κατόχων PS4/Xbox One, για παράδειγμα, τα έχουν χρησιμοποιήσει τακτικά για θέαση περιεχομένου της Netflix, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε συνδρομητές της ομώνυμης υπηρεσίας αξιοποιεί αυτές τις συσκευές για πρόσβαση στο υλικό της. Και το YouTube χρησιμοποιείται συχνά στα ίδια συστήματα, παρ' ότι σε μορφή αυτόνομου app μπορεί να το βρει κανείς στις περισσότερες smartTV που πωλούνται σήμερα.

Η Sony συνεργάστηκε με ουκ ολίγες εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια έτσι ώστε το PlayStation4 να προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις δημοφιλείς Δικτυακές υπηρεσίες ταινιών, σειρών και μουσικής, έστω κι αν το έκανε χωρίς... υπέρμετρο ενθουσιασμό (αναμφίβολα για να διατηρήσει το προφίλ του PS4 προσανατολισμένο πάνω απ' όλα στα games). Το αποτέλεσμα ήταν και να πάρει καιρό η διαδικασία δημιουργίας apps για τέτοιες υπηρεσίες στο PS4 (όταν ξεκίνησε το 2013 το σήμερα κυρίαρχο σύστημα της αγοράς δεν προσέφερε πρακτικά κανένα!) και αυτά να μην είναι του υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου: λειτουργικά μεν, αλλά απλοϊκά σε σχέση με το τί θα μπορούσαν να είναι δεδομένου του hardware που διέθεταν τα PS4/PS4 Pro.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως το PlayStation 5 θα ξεκινήσει προσφέροντας εκτενέστερη υποστήριξη σε Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου από την πρώτη μέρα. Αυτό διαπιστώνει κανείς από τις νέες φωτογραφίες του PS5 Media Remote που δημοσίευσε η Sony στο επίσημο website της: εκεί "δηλώνουν παρούσες" με δικά τους πλήκτρα άμεσης πρόσβασης στην επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου οι υπηρεσίες των Netflix, YouTube, Spotify και Disney+. Αυτό σημαίνει πως όταν θα ξεκινήσει να πωλείται αυτό το αξεσουάρ, μαζί με το ίδιο το PS5 δηλαδή στις 12/11, θα υπάρχουν διαθέσιμα τα αντίστοιχα apps στο PS Store και για το νέο PlayStation. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως, εν έτει 2020, αυτά τα τέσσερα apps είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα καινούργιο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας, αλλά... ακόμη κι έτσι: πρόοδος σε σχέση με το PS4, η οποία είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Τώρα που γνωρίζουμε για αυτά τα τέσσερα apps, φυσικά, θέλουμε να... μάθουμε περισσότερα. Θα υποστηρίζουν τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως τα πρότυπα Dolby Vision/Atmos του Netflix και την εικόνα 4Κ HDR/8K του YouΤube; Θα εμφανιστούν apps και για άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Amazon Prime Video, το Twitch, το Hulu, το HBO Max ή το Tidal; Οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν αυτές οι υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για αυτό βέβαια - η Sony παρέχει μόνο δοκιμαστικά συστήματα και σχετική υποδομή υποστήριξης - αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι το PS5 είναι πλήρως συμβατό με την συντριπτική πλειοψηφία των games του PS4, υποθέτουμε πως δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή χρονοβόρο να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα apps του στο PS5 μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το πραγματικό ερώτημα είναι το αν και κατά πόσο η Sony και οι συνεργάτιδές της εταιρείες θα αφιερώσουν αυτήν την φορά τους απαραίτητους πόρους ώστε να προσφέρουν αληθινά κορυφαία apps που εκμεταλλεύονται τα πανίσχυρα υποσυστήματα του PlayStation5. Η συσκευή αυτή θα είναι από τις ελάχιστες αναπαραγωγής περιεχομένου που θα προσφέρει θύρα HDMI έκδοσης 2.1 για πολύ καιρό, κάτι που σημαίνει πως το PS5 θα μπορούσε να γίνει το πρώτο ευρείας κυκλοφορίας media player 8K στην αγορά. Το YouTube π.χ. προσφέρει υλικό 8Κ μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα τηλεοράσεων Samsung, οπότε αυτή η πηγή θα ήταν ενδιαφέρουσα για τους κατόχους άλλων τηλεοράσεων 8Κ. Η αναπαραγωγή αρχείων 8Κ θα μπορούσε επίσης να προσφέρεται από το PS5, τόσο από τοπικά μέσα αποθήκευσης όσο και από apps τύπου Plex.

Υπάρχουν άλλωστε και ορισμένα πράγματα που και η ίδια η Sony θα μπορούσε να κάνει ώστε να αναδειχθεί το PS5 σε κορυφαίο media player - πάντοτε αν αυτό είναι κάτι που στρατηγικά θέλει να κάνει (ας μην ξεχνάμε τα σχετικά λάθη που έγιναν την εποχή του PS3). Το app για την αναπαραγωγή δίσκων UltraHD Blu-ray, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από αυτό του αντίστοιχου που προσφέρεται για τους δίσκους Blu-ray στο PS4: τα ισχυρά υποσυστήματα του PS5 θα μπορούσαν να κάνουν επεξεργασία και βελτιστοποίηση καλύτερη από αυτήν οποιουδήποτε αυτόνομου player της κατηγορίας αυτής. Η Sony θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει πάρα πολύ το Media Player app του PS4 ώστε αυτό και εξελιγμένες δυνατότητες να προσφέρει - π.χ. αποκωδικοποίηση αρχείων video 8Κ, διαχείριση αρχείων μουσικής υψηλής πιστότητας κλπ. - και περισσότερες χρηστικές λειτουργίες.

Είναι αλήθεια πως ο ιαπωνικός κολοσσός παραδοσιακά εστίαζε στα games και η λειτουργία των PlayStation ως media players ήταν πάντοτε απλώς συμπληρωματική έως... bonus. Είναι τα games, το extra περιεχόμενο γι' αυτά και οι υπηρεσίες που στηρίζονται σε αυτά οι πηγές εσόδων για την Sony Interactive Entertainment. Όμως εδώ υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για τους Ιάπωνες: να προικίσουν το PS5 με δυνατότητες αληθινά κορυφαίου ψηφιακού player και ας μην το... πολυδιαφημίσουν (γιατί έτσι είχε προκύψει με το PS3 ο "περίπλοκος" χαρακτήρας του συστήματος που είχε τότε λειτουργήσει αρνητικά). Αν το κάνουν όμως, εκείνοι που ενδιαφέρονται για την... multimedia πλευρά ενός οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας θα το πληροφορηθούν και θ' αγοράσουν ένα PS5 ακόμη κι αν δεν είναι αφοσιωμένοι gamers.

Αυτό θα βοηθούσε, σε κάθε περίπτωση, το σύστημα της Sony να αποκτήσει ταχύτερα ευρεία πελατειακή βάση - κάτι συμφέρον για όλους τους εμπλεκόμενους (ακόμη και για... τα άλλα τμήματα της Sony καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά άλλο προϊόν της στον ορίζοντα με το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί "εσωτερικός ανταγωνισμός" με το PS5). Για να δούμε τί θα επιλέξει αυτήν την φορά ο ιαπωνικός κολοσσός, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ