The Future is Now. Στην Ιαπωνία.

Ούτε τρεις μήνες δεν έχουν καλά-καλά περάσει από την ημέρα που η στήλη σχολίαζε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να "προσπεράσει" το οπτικό πρότυπο QuadHD των 2400 γραμμών (τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το σημερινό TrueHD των 1080 γραμμών) και να βασίσει τα σχέδιά της για την τηλεόραση του μέλλοντος στο πρότυπο UltraHD, των... 4320 γραμμών. Τα σχέδια αυτά καταστρώνονται με προοπτική οι πρώτες τέτοιες εκπομπές να προβληθούν το 2014 ή 2015, χρονικό σημείο που φάνταζε, αν μη τί άλλο, αρκούντως... φουτουριστικό. Και η JVC ήλθε πριν από μερικές ημέρες να υπενθυμίσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι "το μέλλον είναι τώρα", αλλά διόλου μεταφορικά: η ανάπτυξη του βασικότερου υποσυστήματος μίας συσκευής προβολής UltraHD έχει ήδη ολοκληρωθεί και, θεωρητικά, ένας τέτοιος προβολέας θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέχρι το... τέλος του χρόνου!

Φυσικά, τίποτε δεν είναι τόσο απλό όταν το άλμα από το ένα επίπεδο απεικόνισης στο άλλο είναι τόσο μεγάλο. Για αρχή, δεν υπάρχει... υλικό για να προβάλει σε UltraHD μία συσκευή όπως αυτή, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν ακόμη κάμερες που θα εγγράψουν εικόνα σε τόσο υψηλή ανάλυση. Στη συνέχεια, ακόμη και μηχανολογικά να κατασκευάζονταν σύντομα οι κάμερες, δεν υπάρχουν... αποθηκευτικά μέσα αρκετά ευρύχωρα για να τις φιλοξενήσουν - παρ' εκτός κι αν θεωρήσουμε "αποθηκευτικό μέσο" μία συστοιχία από servers! Τέλος, θα αποδεικνυόταν πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και για τους ισχυρότερους σημερινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές να επεξεργαστούν το υλικό αυτό και να γίνει το απαραίτητο μοντάζ. Με άλλα λόγια, οι εικόνες ανάλυσης 8192x4320 pixels θα παραμείνουν αμιγώς στον... φωτογραφικό χώρο για την ώρα, μέχρι η τεχνολογία στους άλλους κρίκους της τηλεοπτικής αλυσίδας κατορθώσει να εξελιχθεί αρκετά για να προκύψει η δυνατότητα επεξεργασίας video αυτής της λεπτομέρειας.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι το νέο super-duper υποσύστημα της JVC θα παραμείνει σε κάποιο εργαστήριο και θα... "μαζεύει σκόνη" μέχρι το 2014. Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει προβολείς βασισμένους σε αυτό μέσα στο 2009 ή το 2010 - μόνο που το κόστος θα είναι φυσικά τόσο υψηλό, ώστε να απευθύνεται μόνο σε άλλες εταιρείες για επαγγελματική χρήση. Απαραίτητες θα είναι για τη χρήση τέτοιου προβολέα, άλλωστε, ειδικές συσκευές πολλαπλασιασμού γραμμών (αφού από τις 1080 ή τις 2400 γραμμές δεν φτάνει κανείς "μαγικά" στις 4320), αλλά για αυτό το... target group, μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Για εμάς τους κοινούς θνητούς, αντιθέτως... καμία καλή προσφορούλα για τηλεόραση 1080p στον Κωτσόβολο, πάντα με πιστωτική, "παίζει";

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ