Sony: περικοπές και αλλαγή πλεύσης

Νέος διευθύνοντας, νέα σχέδια για το μέλλον - για τις τηλεοράσεις κι όχι μόνο

Στα υπόλοιπα στρατηγικά θέματα της Sony, ο Hirai επιβεβαίωσε και επίσημα αυτά που ήδη γνωρίζαμε από παρελθούσες κινήσεις και επιλογές της εταιρείας. Με άλλα λόγια: έμφαση στην υψηλή απόδοση και κερδοφορία των τμημάτων της ψηφιακής εικόνας (φωτογραφικές και βιντεοκάμερες), των φορητών συσκευών (όντας και επίσημα Sony Mobile πλέον), καθώς και της ηλεκτρονικής διασκέδασης (με τα PS3 και PS Vita). Το τελευταίο είναι σταθερά κερδοφόρο - μέσα από την καθοδήγηση του ίδιου του Hirai και την άνοδο των εσόδων από το PlayStation Network - και η Sony περιμένει από αυτό έσοδα της τάξης των 10 δις ευρώ για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ο Hirai, όπως επίσης αναμενόταν, επιβεβαίωσε και την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας μέσα από τα διάφορα τμήματα της Sony, έως το Μάρτιο του 2013. Κάποιες από αυτές τις θέσεις θα χαθούν μέσα από την ενοποίηση τμημάτων, κάποιες θα μεταφερθούν εκτός Sony Group και κάποιες άλλες - συνδεδεμένες με δραστηριότητες που η Sony θα εγκαταλείψει - απλώς δεν θα έχουν θέση στην μελλοντική της πορεία. Ο Hirai επιβεβαίωσε πως θα αναζητήσει τρόπους ώστε αυτοί οι 10.000 εργαζόμενοι να απασχοληθούν σε άλλα τμήματα της Sony, όπου θα χρειαστεί πρόσθετο δυναμικό - όπως οι τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Το όλο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, πάντως, θα κοστίσει από μόνο του σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η Sony είχε αντικειμενικά κάνει την τελευταία πενταετία ή και δεκαετία μία σειρά από λανθασμένες κινήσεις, μια σειρά από λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με το προς τα πού θα κινηθεί η αγορά, καθώς και μια σειρά από λανθασμένες επιλογές όσον αφορά στο πώς θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Ο απερχόμενος διευθύνοντας σύμβουλός της, ο Howard Stringer, πέτυχε αρκετά πράγματα όσον αφορά στις οικονομίες κλίμακας και τον "εκμοντερνισμό" της Sony με την εκτενέστερη χρήση του Internet, όμως είναι ο Hirai αυτός που θα καθορίσει πώς αυτή η προεργασία θα εκφραστεί εμπορικά τα επόμενα χρόνια. Οι δικές του εκτιμήσεις και επιλογές θα κρίνουν αν η Sony θα παραμείνει πρωταγωνίστρια σε μια μεγάλη γκάμα από προϊοντικές σειρές ή αν θα καταλήξει να υπερασπίζεται τα μερίδια αγοράς της από τον σκληρό ανταγωνισμό χρόνο με το χρόνο. Αν μη τί άλλο, ο Hirai έχει αποδείξει με τις πρότερες επιδόσεις του στο τμήμα του home entertainment ότι... "χαλαρά" δεν πρόκειται να "παίξει", σε κανένα επίπεδο. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ