Sony 65X9005: εικόνα TV, εικόνα 3D

Μια πλευρά τυπική, μια εντυπωσιακή

Τα πράγματα ήταν ομολογουμένως καλύτερα όταν από την 65X9005 ζητήθηκε να προβάλλει τηλεοπτικό περιεχόμενο από αυτό που προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία της Nova: περιθώριο για παράπονο, όπως γνωρίζουν οι συνδρομητές της, υπάρχει και εκεί μεγάλο όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας (λόγω υψηλότατης συμπίεσης του σήματος), όμως σε πολλές περιπτώσεις η τηλεόραση της Sony ήταν εφικτό να αποδώσει αξιοπρεπώς - κυρίως τα κανάλια της ίδιας της Nova, κι ας είναι και αυτά συμβατικής ευκρίνειας στην πλειοψηφία τους. Σε κανάλια, δε, που προβάλλονται στις 1080 (πεπλεγμένες φυσικά) γραμμές, όπως το NovaCinema HD, το EuroSport HD και το National Geographic HD, το αρχικό υλικό ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει πολύ περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα - χωρίς και αυτό να μάς... συναρπάσει προφανώς.

Ο τομέας στον οποίο η 65X9005 μάς εντυπωσίασε - και μάλιστα περισσότερο απ' όσο ήδη περιμέναμε - ήταν στην απόδοση της εικόνας 3D από ταινίες Blu-ray. Εκεί βεβαίως ξεκινάμε με σαφέστατα καλύτερο αρχικό υλικό ούτως ή άλλως, 1080 γραμμών προοδευτικής σάρωσης και χαμηλότερης συμπίεσης, όμως αυτό που απολαμβάνει κανείς σε σχέση με άλλες τηλεοράσεις της αγοράς (είτε υψηλής είτε υπερυψηλής ευκρίνειας) είναι δύο πράγματα. Πρώτον, το πόσο ξεκούραστη είναι η θέαση στερεοσκοπικών ταινιών στην 65X9005, επειδή η εικόνα είναι παθητικού 3D και όχι ενεργητικού - με άλλα λόγια παρακολουθείται με απλά πλαστικά γυαλιά όπως αυτά των σινεμά, τα οποία δεν χρειάζονται ούτε συγχρονισμό με το μέσο προβολής, ούτε φόρτιση. Εκεί που το ενεργητικό 3D με το χαρακτηριστικό "τρέμουλο" μπορεί να κουράσει τα μάτια μετά από κάποια ώρα, στο παθητικό 3D μόνη ανησυχία είναι η "σύμπτωση" των εικόνων για το δεξί κι αριστερό μάτι (το λεγόμενο φαινόμενο crosstalk). Το οποίο, σημειώνεται, ήταν λιγότερο απ' όσο έχουμε δει ποτέ σε οποιαδήποτε τηλεόραση 3D και απολύτως... αγνοήσιμο κατά τη θέαση ταινίας.

Δεύτερον, και ποιοτικά η απόδοση της εικόνας 3D στην 65X9005 είναι... "πολλά κλικ" πάνω από το γενικό επίπεδο της αγοράς αυτή τη στιγμή. Στις υπάρχουσες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας η παθητική προβολή εικόνας 3D περιορίζεται στις 540 γραμμές, γιατί οι 1080 διαιρούνται "διά δύο" (ένα σετ για κάθε μάτι του θεατή). Με μία τηλεόραση 2160 γραμμών, ωστόσο, η διαίρεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα 1080 γραμμές για κάθε μάτι, κοινώς "αληθινή" υψηλή ευκρίνεια. Οι δοκιμές μας με τα Avatar, Hugo, The Hobbit, Coraline και IMAX Space Station στις 3D εκδόσεις τους επιβεβαίωσαν... πανυγηρικά το αληθές: η διαφορά στη λεπτομέρεια είναι εμφανέστατη, την διακρίνει κανείς απείρως ευκολότερα επειδή η θέαση είναι γενικότερα ξεκούραστη, ενώ η 65X9005 κατόρθωσε να διατηρήσει - μετά τη σχετική ρύθμιση - και το μεγαλύτερο ποσοστό της φωτεινότητάς της στην προβολή 3D, σε σχέση με την προβολή 2D. Το θέμα του περιορισμένου περιεχομένου αληθινά αξιόλογων παραγωγών 3D εννοείται πως παραμένει (και δεν είναι δουλειά μιας... τηλεόρασης να το λύσει), όμως ο επίδοξος κάτοχος μιας 65X9005 για ένα μπορεί να είναι βέβαιος: ο,τιδήποτε κυκλοφορεί σε 3D αυτή τη στιγμή και αξίζει θέασης, σε αυτήν την τηλεόραση θα το απολαύσει περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ