Σε πείσμα της... "κρίσης"

H Sharp εγκαινιάζει νέο εργοστάσιο LCD - κάτι θα ξέρει!

Μπορεί οι τηλεοράσεις στηριζόμενες σε τεχνολογία plasma να έχασαν πρόσφατα έναν από τους σημαντικότερους αντιπροσώπους τους, τις Kuro της Pioneer, αυτές όμως που στηρίζονται σε τεχνολογίες LCD συνεχίζουν (παρά την οικονομική κρίση) να δίνουν την εντύπωση της "ασφαλέστερης επένδυσης" στα μάτια της αγοράς. Εξ ου και η ανακοίνωση της Sharp, μίας εκ των πρωταγωνιστών στο χώρο των panel υψηλής ευκρίνειας - τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και κατασκευής - να θέσει σε λειτουργία τον Οκτώβριο το καινούργιο της μεγάλο εργοστάσιο κατασκευής οθονών LCD, στην Sakai της Ιαπωνίας. Η κατασκευαστική αυτή μονάδα αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα βιομηχανικά συγκροτήματα στον κόσμο και αναμένεται να επεκτείνει σε σημαντικό βαθμό τη δυναμική παραγωγής της Sharp, της οποίας το υπάρχον εργοστάσιο, το διάσημο Kameyama, λειτουργεί σε πληρότητα 100% εδώ και 48 μήνες σχεδόν.

Το νέο εργοστάσιο κατασκευής θα επικεντρωθεί στην παραγωγή οθονών LCD τεχνολογίας 10ης γενιάς, στις οποίες αναμένεται να στηριχθούν προϊόντα της Sharp και συνεργαζόμενών της εταιρειών έγκαιρα για την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα κατασκευάζονται παράλληλα και νέα εργοστάσια από συνεργαζόμενες με τη Sharp εταιρείες, που την προμηθεύουν με πρωτογενή εξαρτήματα: το μοντέλο καθετοποιημένης παραγωγής που δημιουργείται έτσι, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα μειώσει το κόστος παραγωγής των panel και θα αυξήσει την ταχύτητα και ευελιξία του νέου εργοστασίου. Οι ανεπτυγμένες τεχνικές παραγωγής που θα αξιοποιηθούν στη μονάδα της Sakai, εξάλλου, θα υποβοηθήσουν και στη μείωση του κόστους κατασκευής οθονών LCD σε μεγάλες διαγωνίους, τομέας στον οποίο αυτή τη στιγμή οι plasma υπερέχουν κατά κράτος.

Αν και η παγκόσμια ζήτηση - για όχι μόνο για τις τηλεοράσεις LCD, αλλά για πολλά προϊόντα τεχνολογίας - έχει μειωθεί προσωρινά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί θεαματικά, τόσο σε ώριμες αγορές, όπως η αμερικανική, όσο και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτή της Κίνας. Η Sharp δηλώνει αισιόδοξη σχετικά με την πορεία της προϊοντικής αυτής κατηγορίας, εξ ου και η τεράστια χρηματική επένδυση που έκανε για την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Οι καταναλωτές υποθέτουμε πως θα επωφεληθούν όλων των παραπάνω από τα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010 και μετά, όμως με λιγότερο από το 30% της παγκόσμιας αγοράς να έχει κάνει τη μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια, οι... ενδιαφερόμενοι δεν είναι ακριβώς λίγοι, σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ