Samsung στην CES 2015: φιλόδοξα, προβλέψιμα

Οι Κορεάτες προσπαθούν για πολλοστή φορά να ξεχωρίσουν με τη γλώσσα του marketing, αποτυγχάνουν όπως πάντοτε

Η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος στις τηλεοράσεις τεχνολογίας Quantum Dot, τέλος, που επικαλείται η Samsung αφορά φυσικά σε όλα τα προϊόντα του είδους και όχι μόνο στα δικά της. Με τους ισχυρισμούς του marketing της κορεάτικης εταιρείας να είναι τόσο εύκολο να αποδομηθούν, ίσως θα ήταν προτιμότερη λιγότερη έπαρση για ανύπαρκτη καινοτομία και περισσότερη προσήλωση στη δουλειά που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθούν από τα εργαστήριά της αληθινά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Κάποια στιγμή.

Πολύ σημαντικότερη για τα επόμενα χρόνια από τις βελτιώσεις που αφορούν στην ποιότητα εικόνας των νέων τηλεοράσεων - τις οποίες προσφέρει και ο ανταγωνισμός - είναι η επιλογή της Samsung να αξιοποιήσει το πολυσυζητημένο Tizen ως λειτουργικό σύστημα που θα στηρίζει τις λειτουργίες Smart TV των προϊόντων αυτών. Για τo Tizen η Sansung είχε μεγάλα σχέδια εδώ και 3 χρόνια σχεδόν, όμως smartphone που να το αξιοποιεί (αρχικά το λειτουργικό προοριζόταν για τέτοιες συσκευές) δεν έχει ακόμη καταφέρει να κυκλοφορήσει. Δεν έχουμε ακόμη άποψη για την αίσθηση που αποπνέει το Tizen όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες οθόνες - πέρα από τις απλές εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς από τα σχετικά video στο Internet - όμως η χρήση του σε τόσα προϊόντα από τη Samsung είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο στοίχημα κι ένα μεγάλο ρίσκο. Οι δημιουργοί εφαρμογών δεν έχουν δείξει ακριβώς... ενθουσιασμό μέχρι στιγμής για να αναπτύξουν apps για Tizen smartphones, πόσο μάλλον apps σχεδιασμένα ειδικά για μεγάλες οθόνες και αποστάσεις. Ο χρόνος, όπως πάντα, θα δείξει.


Στα υπόλοιπα; Τίποτε το συναρπαστικό δυστυχώς. Κάποια ηχοσυστήματα και soundbars για τηλεοράσεις, ένας εξωτερικός δίσκος τεχνολογίας SSD, μία Δικτυακή υπηρεσία ανακάλυψης μουσικής και... αυτά. Οι εκτενείς αναφορές στο περίφημο The Internet of Things - καθημερινές οικιακές συσκευές όλων των ειδών συνδεδεμένες με το Δίκτυο και συνεργαζόμενες μέσα από αυτό με τις φορητές συσκευές μας - ήταν για πολλοστή φορά... φιλοσοφικού περιεχομένου και "όραμα" που είχαν πολλοί άλλοι πριν τη Samsung. Μέχρις ότου να δούμε σε λειτουργία την πλατφόρμα λειτουργίας που κρατά όλες αυτές τις συσκευές υπό έλεγχο και να διαπιστώσουμε πόσο καλά συνεργάζεται και με προϊόντα άλλων κατασκευαστών, όχι μόνο της Samsung, το όλο θέμα παραμένει... ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Η, τεχνογνωσία της Smarthings πάντως - της εταιρείας που η Samsung εξαγόρασε ώστε να μην "μείνει πίσω" στον σχετικό αγώνα δρόμου με τις Google και Apple - είναι υπολογίσιμη και η Δικτυακή υπηρεσία που σχεδιάζουν για λογαριασμό των Κορεατών ίσως έχει όντως τη δυναμική να φέρει το περίφημο The Internet of Things επιτέλους στο προσκήνιο. Τον Απρίλιο, που η συνδρομητική αυτή υπηρεσία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, θα πάρουμε μία πρώτη ιδέα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ