PS3: Tο... "Blu-ray του φτωχού"

Όταν μπαίνει στη διαδικασία να κάνει παραλληλισμούς κανείς, έχει την ευκαιρία να διακρίνει όχι μόνο τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές σε αυτά που "συγκρίνει". Για παράδειγμα, το PlayStation2 και το PlayStation3, το DVD και το Blu-ray: δύο προϊόντα και δύο φορμά, άκρως παραλληλήσιμα. Όταν το Μάρτη του 2000 κυκλοφόρησε το PS2 στην Ιαπωνία, το 80% των καταναλωτών που αρχικά το αγόρασαν, το έκαναν επειδή το σύστημα της Sony ήταν το... φθηνότερο DVD player που υπήρχε. Αντιστοίχως, τόσο στην πρόσφατη εορταστική περίοδο, όσο και στην προηγούμενη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κοινού που αγόρασε PS3 το έπραξε επειδή το νέο σύστημα της Sony ήταν και είναι το... φθηνότερο Blu-ray player (ας μην τρέφουμε αυταπάτες, πραγματικά killer-app τίτλος game για το PS3 ακόμη δεν είχε κυκλοφορήσει πριν το GT5 Prologue).

Από τεχνολογικής πλευράς, ο παραλληλισμός μπορεί επίσης να συνεχιστεί: το PS3 είναι ως Blu-ray player τόσο "γυμνό", όσο αντίστοιχα "γυμνό" ήταν και το PS2 ως DVD player. Δεν εμπεριέχει, με άλλα λόγια, κυκλώματα βελτίωσης της εικόνας ή/και του ήχου, δεν διακρίνεται από υψηλής ποιότητας υλικά στα υποσυστήματά του: ενσωματώνει απλώς το σχετικό drive και ένα απλοϊκό σύστημα ελέγχου μέσω software, τίποτε περισσότερο. Επίσης - όπως ακριβώς και το PS2 αρχικά - το PS3 φαίνεται αυτή τη στιγμή άκρως ικανοποιητικό για την αναπαραγωγή ταινιών. Μια καλή επένδυση. Σε λιγότερο από 30 μήνες, ωστόσο, το PS2 ήταν φανερό ότι είχε τις δυνατότητες αυτόνομων DVD player που πλέον κόστιζαν το 1/5 της τιμής του.

Το πρόβλημα είναι ότι εικόνα και ήχο καλύτερα από αυτά που προσφέρει στην αναπαραγωγή των δίσκων Blu-ray το PS3, μπορούν να προσφέρουν... ήδη σήμερα άλλες συσκευές - και όχι με απλησίαστο κόστος. Οι δύο καλύτερες προτάσεις της Sony και της Panasonic αυτή τη στιγμή (και οι δύο κάτω των 700 ευρώ) προσφέρουν ακριβώς αυτό, και οι δύο μάλιστα χωρίς κορυφαία υποσυστήματα οπτικακουστικής επεξεργασίας κάτω από το περίβλημά τους, απλώς ικανοποιητικά. Με κορυφαίες εταιρείες των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, όπως οι Denon, Marantz και Philips να έχουν ήδη ανακοινώσει απίστευτα players κόστους δύο, δυόμισι ή και τριών χιλιάδων ευρώ, το PS3 πολύ σύντομα θα χαρακτηριστεί ως το... "Blu-ray του φτωχού" - και όχι από τιμολογιακής μόνο άποψης. Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε όχι μόνο πόση ώθηση εμπορική έδωσε στο φορμά του DVD το PS2, αλλά και πόσο κόσμο βοήθησε ως "εισαγωγική" συσκευή να εξοικειωθεί με το φορμά, για να αγοράσει στη συνέχεια ένα καλύτερο player. Αν αυτή τη σημαντική συνεισφορά το Blu-ray μπορεί να την επαναλάβει για λογαριασμό της υψηλής ευκρίνειας, χαλάλι του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ