Προβολείς Sony 2014: τα... επιμέρους

Ερωτήσεις δικές μας, απαντήσεις από τον υπεύθυνο της Sony Ευρώπης για τους προβολείς της

AD: Με προβολείς της και τηλεοράσεις της υπερυψηλής ευκρίνειας στην αγορά για περισσότερους από 14 μήνες πλέον, δηλώνει η Sony ικανοποιημένη με την αποδοχή της εικόνας 4Κ από την αγορά και τη θέση που έχει ως τώρα κερδίσει σε αυτήν;
ΤΙ: Ναι και ναι! Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2013 είχε διαφανεί το γεγονός ότι οι λεγόμενοι early adopters περίμεναν την εικόνα 4Κ με ανυπομονησία και δεν δίστασαν να επενδύσουν σε αυτήν, παρά το αρχικά υψηλό κόστος. Όσο προχωρούσε η χρονιά τα μηνύματα ήταν όλο και θετικότερα και το 2014 έχει ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς. Έχουμε ήδη να επιδείξουμε σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας σε σχέση με τις αντίστοιχες υψηλής. Στους προβολείς βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση ούτως ή άλλως. Έχει γίνει επίσης κατανοητό ότι η υπερυψηλή ευκρίνεια "τα δίνει όλα" όταν προσφέρεται σε μεγάλες διαγωνίους, κάτι που πιστεύουμε πως θα λειτουργήσει υπέρ των προβολέων μακροπρόθεσμα. Το επερχόμενο Mundial θα βοηθήσει, όπως και το περιεχόμενο υπερυψηλής ευκρίνειας, το οποίο βρίσκεται καθ' οδόν και μάλιστα από πολλαπλές πηγές.

AD: Το περιεχόμενο σε υπερυψηλή ευκρίνεια παραμένει ένα ζήτημα, όμως. Υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο συγκεκριμένο που μπορεί να μοιραστεί μαζί μας η Sony, μέσα στο οποίο θα αρχίσει το ευρωπαϊκό κοινό να έχει πρόσβαση σε υλικό αληθινής εικόνας 4Κ;
TI: Δεν υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο, μπορώ να προσφέρω όμως την προσωπική μου, ανεπίσημη εκτίμηση. Κάποια ευρωπαϊκά κανάλια έχουν ήδη κάνει δοκιμαστικές εκπομπές σε υπερυψηλή ευκρίνεια και ως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει κανονικό πρόγραμμα για να παρακολουθήσει κανείς. Στις ΗΠΑ έχουμε εδώ και μήνες στο εμπόριο το γνωστό σας media player εικόνας 4Κ, το οποίο υποστηρίζεται από Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών 4K της Sony. Ο σχετικός κατάλογος εμπλουτίζεται διαρκώς. Αυτό το προϊόν και αυτή η υπηρεσία σχεδιάζεται να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις αγορές σταδιακά, σαφέστατα και στην Ευρώπη (σ.σ. το πιθανότερο είναι να διατεθεί νέος ή/και αναβαθμισμένος τέτοιος media player από τη Sony το φθινόπωρο). Η Netflix και άλλοι έχουν επίσης ήδη στα πλάνα τους τη διάθεση περιεχομένου 4Κ. Θεωρώ, σε κάθε περίπτωση, πως την φετινή εορταστική περίοδο πολύ περισσότεροι καταναλωτές θα έχουν πολύ περισσότερες επιλογές από την αντίστοιχη περσινή.

AD: Τα Blu-ray εικόνας 4Κ δεν περιλαμβάνονται στην όλη εξίσωση;
TI: Βάσει των όσων γνωρίζω μέχρι τώρα δεν έχουν παγιωθεί στο 100% όλες ανεξαιρέτως οι τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να μιλήσουμε επίσημα για καινούργιο φορμά και άρα για κάποιο χρονικό πλαίσιο συγκεκριμένο. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως κάτι τέτοιο θα έχει επιτευχθεί ως το τέλος του χρόνου, αλλά και πάλι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρις ότου να βρουν τον δρόμο τους νέοι οπτικοί δίσκοι εικόνας 4Κ στα ράφια των καταστημάτων. Δεν θεωρώ εύκολο να δούμε εμπορικά Blu-ray υπερυψηλής ευκρίνειας μέσα στο 2014, αλλά και πάλι πρόκειται για προσωπική και ανεπίσημη εκτίμηση. Είμαι ο πρώτος που θα ήθελε να διαψευστεί.

AD: Το PlayStation4 τί ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε όλα αυτά;
TI: Ομολογουμένως σημαντικό - ακόμη και για την εικόνα 4Κ ως έννοια και μόνο. Θα ήταν προφανώς εξαιρετικά νέα για μας αν το PlayStation4 υποστήριζε την υπερυψηλή ευκρίνεια από την πρώτη μέρα. Kάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε εφικτό, όμως καταλαβαίνουμε πού βρίσκονταν οι προτεραιότητες της Sony Computer Entertainment κατά την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του προϊόντος. Δεν ανησυχούμε: είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το PS4 θα είναι σε θέση να προβάλλει φωτογραφίες και video σε υπερυψηλή ευκρίνεια - το υλικό του ίδιου του χρήστη - σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποια σχετική αναβάθμιση λογισμικού. Απομένει να δούμε ακριβώς πότε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ