Pioneer LX01BD

Συμπαγής πολυτέλεια

Θα περίμενε κανείς ότι, με την υψηλή ευκρίνεια να μην έχει ούτε κατά διάνοια ολοκληρώσει ακόμη την διείσδυσή της στην ευρύτερη αγορά, λύσεις και προτάσεις που ακόμη και στην εποχή του DVD θεωρούνταν "ημίμετρα" ή "συμβιβασμοί", θα αργούσαν να στηριχθούν στο Blu-ray. Αυτή δεν θα ήταν η... λογικότερη οπτική γωνία; Όπως φαίνεται... όχι, αφού τα συστήματα "όλα σε ένα", παρά τους περιορισμούς τους, συνεχίζουν να επιλύουν ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα: τη σύσταση μιας mini εγκατάστασης home cinema, σε χώρους που ούτε αρκετά μεγάλοι είναι για να φιλοξενήσουν "κανονικά" τέτοια συστήματα, ούτε είχαν σχεδιαστεί ποτέ για κάτι τέτοιο. Η Pioneer, μάλιστα, με την εισαγωγική της πρόταση σε αυτήν την κατηγορία, το LX01BD, έχει καταφανώς σκοπό να ανατρέψει ακόμη και τις από χρόνια παγιωμένες εντυπώσεις μας περί συμβιβασμών και ημιμέτρων για τα all-in-one!

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά επαφής με το νέο σύστημα της Pioneer, μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για προϊόν που απευθύνεται στο... πλατύ καταναλωτικό κοινό ακριβώς: ο classy σχεδιασμός του, η πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής του, τα πολυτελή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, προορίζουν ολοφάνερα το LX01BD για καθιστικά ή κρεβατοκάμαρες ανάλογης αισθητικής. Ακόμη και το σχετικά ογκώδες subwoofer του, το οποίο φιλοξενεί και τα απαραίτητα ενισχυτικά, χαρακτηρίζεται από design επιπέδου - έστω κι αν τα βλέμματα, μετά την τοποθέτηση του συστήματος στο χώρο, θα τραβήξουν τα τέσσερα λιλιπούτεια ηχεία που αναλαμβάνουν την απόδοση του ήχου. Το player, που συμπληρώνει το όλο σετ, είναι αρκετά μικρό για να μην δημιουργεί πρόβλημα στην τοποθέτησή του, συνοδευόμενο από την ξέχωρη, λιλιπούτεια οθόνη υγρών κρυστάλλων για τις ενδείξεις.

Το "μεγάλο στοίχημα" στο LX01BD βρίσκεται σε κάτι που... δεν φαίνεται, ωστόσο, αλλά μόνο ακούγεται. Οι τέσσερις δορυφόροι φέρουν ειδικά σχεδιασμένα, λιλιπούτεια ηχεία twitter, τα οποία κατευθύνουν τον ήχο προς... όλες τις κατευθύνσεις γύρω τους (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τοποθετημένα σωστά (κάτι στο οποίο βοηθά τα μάλλα και το αποτελεσματικό σύστημα αυτορρύθμισης MCACC), οι τέσσερις δορυφόροι συμπληρώνουν ανάμεσά τους τα "κενά κάλυψης" που διαφορετικά θα δημιουργούνταν, δημιουργώντας έναν πειστικό ηχητικό θόλο μέσα στο χώρο. Επιπλέον, οι δύο μπροστά δορυφόροι κατευθύνουν τον ήχο ανάμεσά τους έτσι, ώστε να δημιουργείται και ένα "εικονικό" πέμπτο "κανάλι" που αντιστοιχεί στο κεντρικό (αυτό που αποδίδει τους διαλόγους στις ταινίες). Η όλη προσέγγιση, αν μη τί άλλο, δεν αφήνει περιθώρια τουλάχιστον ως προς την επάρκεια της ισχύος της, αφού τα 400 Watt που μοιράζονται οι 4 δορυφόροι και το subwoofer καλύπτουν με άνεση τους αστικούς χώρους στους οποίους είναι πιθανότερο να τοποθετηθεί το νέο σύστημα της Pioneer.

Το LX01BD είναι πανέμορφο και αξιοποιεί μια πρωτοποριακή ηχητική τεχνολογία, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων ότι είναι δεν ενσωματώνει και όλα τα απαραίτητα κυκλώματα για εξαιρετική αναπαραγωγή ταινιών Blu-ray. Το σχετικό player είναι σε θέση να αποδώσει ουσιαστικά την εικόνα που λαμβάνει κανείς από το BDP-LX71, το δεύτερο αυτόνομο BD-player της Pioneer αυτή τη στιγμή. Aποκωδικοποιεί επίσης και τα δύο κορυφαία φορμά ήχου από παραγωγές Blu-ray αυτή τη στιγμή, τα DTS-HD Master Audio και Dolby TrueHD (φυσικά και όλα τα υπόλοιπα) και υποστηρίζει εγγενώς τα "κινηματογραφικά" 24 καρέ. Από τις δυνατότητές του δεν λείπει ούτε η αναβάθμιση των απλών DVD στις 1080 γραμμές, ούτε η αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων MP3, WMA και DivX, ούτε η διασύνδεση με iPod. Μόνο η θύρα Ethernet που θα εξασφάλιζε στο LX01BD συμβατότητα με το Profile 2.0 των Blu-ray λείπει, αλλά για την θέαση των ταινιών αυτών καθ' αυτών... μικρό το κακό προφανώς.

Και στο... δια ταύτα, λοιπόν ή - για να είμαστε ειλικρινείς - στο... αντικείμενο των αμφιβολιών μας: μπορεί αυτό το compact, all-in-one σύστημα να δημιουργήσει πραγματικά την εντύπωση ηχητικού "θόλου", ότι και τα πέντε κανάλια έχουν "σώμα", ότι τα εφέ έρχονται σωστά και ευδιάκριτα από όλες τις κατευθύνσεις; Να αντικαταστήσει απόλυτα, δηλαδή, ένα "καθαρόαιμο" setup 5.1; Αυστηρά μιλώντας, όχι. Πλησιάζει πολύ κοντά στο ποθητό αποτέλεσμα (πιο κοντά από άλλα τέτοια συστήματα που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν) και το γεγονός ότι ο ήχος είναι πολύ υψηλής ποιότητας, προερχόμενος από δίσκους Blu-ray, σαφώς βοηθά. Τίποτε όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα "κανονικά" ηχεία στις μεσαίες στάθμες, στις οποίες το subwoofer δεν μπορεί να συμμετάσχει αποτελεσματικά - κι εκεί ομολογουμένως το ηχητικό αποτέλεσμα της πρότασης της Pioneer αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθιστώντας και τη μουσική π.χ. με πνευστά λιγότερο "μεστή" και τον συνολικό ήχο ελαφρώς "flat" (η ομιλία στις ταινίες είναι επίσης λιγότερο "καθαρή" λόγω της εξομοίωσης του κεντρικού ηχείου). Όλα αυτά όμως, επαναλαμβάνουμε, σε σχέση με ένα "κανονικό" σύστημα ηχείων 5.1 και το πώς έχουμε συνηθίσει αυτό να ακούγεται. Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο στην ίδια κατηγορία all-in-one ή σε σχέση με τις γνωστές sound bars άλλων εταιρειών, το LX01BD αποδίδει απείρως καλύτερα - δικαιώνοντας την πίστη της Pioneer στην τεχνολογία της.

Το θέμα λοιπόν, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καταλήγει να είναι το εξής: αν δεν έχει ποτέ κανείς ακούσει ένα πλήρες setup ξεχωριστών "κανονικών" ηχείων, και τοποθετήσει σωστά στο χώρο του τους δορυφόρους του LX01BD, θα διακρίνει την αδυναμία του δεύτερου που προαναφέραμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ενοχλείται; Πιθανότατα όχι, ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για σχετικά μικρούς χώρους και κοινό που δεν έχει εντρυφήσει λεπτομερώς στις ιδιαιτερότητες του κινηματογραφικού ήχου. Η πρόταση της Pioneer καταφέρνει, άλλωστε, να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα για το μέγεθος και την κατηγορία της. Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, από την άλλη, ότι... δεν θα έπρεπε να περιμένουμε και κάτι λιγότερο, από ένα προϊόν που κοστίζει σχεδόν 3.000 ευρώ - και άδικο δεν θα είχε. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να συστήσουμε το LX01BD σε συγκεκριμένο κοινό: αυτό που επιθυμεί την οπτικοακουστική εντύπωση που μπορούν να προσφέρουν τα Blu-ray, δεν έχει τον απαραίτητο χώρο για "τυπικό" κινηματογραφικό setup (με 5 ηχεία αρκετής ισχύος, ξεχωριστό subwoofer, ενισχυτή και player), αλλά έχει τα απαραίτητα χρήματα για το κορυφαίο design και τις εξελιγμένες δυνατότητες του συγκεκκριμένου all-in-one. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει ή όχι κανείς τον εαυτό του σε αυτό το κοινό, είναι;

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ