Panasonic Viera 46G10E

Πρίγκιπας με... φιλοδοξίες!

Είδος: TV Plasma
Τιμή: €1699,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Αποτελεί κοινό μυστικό για το κοινό που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά του home cinema το γεγονός ότι η έξοδος της Pioneer από τον χώρο των panel υψηλής ευκρίνειας θεωρήθηκε απώλεια σημαντική - ίσως η πλέον δυσάρεστη είδηση που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του όλου κακού κλίματος της παγκόσμιας οικονομικής δυστοκίας. Δικαίως αναρωτηθήκαμε σχετικά με το ποιά εταιρεία θα αναλάβει να "σηκώσει τη σημαία" των plasma από το 2010 και μετά, αφού οι Kuro μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες και διάδοχοί τους δεν θα εμφανιστούν από την Pioneer. Οι θιασώτες των plasma, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα δεν θα χρειαστεί να αγωνιούν για την πορεία αυτής της τεχνολογίας, καθώς η Panasonic φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το ρόλο του "πρεσβευτή" με τη νέα σειρά των Viera: τα μοντέλα TX-PG10 των 42, 46 και 50 ιντσών φέρουν το νέο panel τεχνολογίας Neo-PDP της ιαπωνικής εταιρείας και έχουν σκοπό να ωθήσουν την εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο επόμενο επίπεδο. Το ερώτημα είναι: τα καταφέρνουν;

Η στήλη είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το μοντέλο των 46 ιντσών, το οποίο δημιουργεί θετική εντύπωση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η νέα τηλεόραση της Panasonic είναι μεν απλοϊκά σχεδιασμένη, χωρίς χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο design της και ίσως... υπερβολικά διακριτικό συνδυασμό καμπυλών και γωνιών, όμως είναι λεπτή και το πλαίσιο γύρω από το panel είναι από τα περισσότερο περιορισμένα που έχουμε συναντήσει ποτέ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η P46G10 απαιτεί λιγότερο χώρο από αυτόν που κάποτε αφιερώναμε σε... 32 ιντσών τηλεοράσεις, αλλά και ότι με την εικόνα να καταλαμβάνει τόσο μεγάλο ποσοστό της πρόσοψής της, η οπτική εντύπωση που δημιουργείται είναι σαφώς πιο ευχάριστη. Η ποιότητα κατασκευής της είναι (για τη ζώνη τιμής στην οποία υπάγεται) υψηλού επιπέδου κα ως αρνητικό στοιχείο στο όλο περίβλημά της θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς μόνο το πολύ μικρό εύρος περιστροφής της σταθερής της βάσης (μόλις 10 μοίρες). Πέρα από αυτό, ωστόσο, δεν είναι πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να δηλώσουν απογοητευμένοι από τη γενική εντύπωση που δίνει η P46G10 ως συσκευή, πάντοτε για την κατηγορία panel κόστους κάτω των 2000 ευρώ.

Εκεί που έχουν αναγκαστικά γίνει κάποιοι συμβιβασμοί - τόσο για να κρατηθεί το κόστος σε αυτό το επίπεδο όσο και για να διαφοροποιηθεί η P46G10 από άλλα ανώτερα επερχόμενα μοντέλα - είναι στον εξοπλισμό. Μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευής φανερώνει μόνο δύο εισόδους HDMI (μία τρίτη βρίσκεται στα πλάγια κυρίως για σύνδεση περιφερειακών), μία component, τις πρακτικά άχρηστες πια SCART, ηχητικές εξόδους και... αυτό ήταν όλο (υπάρχει πάντως θύρα D-Sub για σύνδεση με PC και θύρα S-Video στα πλάγια). Απούσα είναι μία θύρα USB που θα διευκόλυνε την αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου (και θα ήταν σαφώς χρησιμότερη από τη θύρα καρτών μνήμης SD που προσφέρεται), απούσα είναι και η θύρα Ethernet, γεγονός που σημαίνει ότι η P46G10 δεν μπορεί ούτε να συνδεθεί σε τοπικό οικιακό δίκτυο, ούτε να αξιοποιήσει την υπηρεσία Viera Cast της Panasonic στο μέλλον. Τα ενσωματωμένα ηχεία της, επίσης, προσπαθούν μέσω του προτύπου V-Audio Surround να αποδώσουν κάτι παραπάνω από τον τυπικό στερεοφωνικό και χαμηλής ποιότητας ήχο όλων σχεδόν των τηλεοράσεων HD, αλλά δεν τα καταφέρνουν λόγω κατασκευής και μικρής ισχύος. Δεν είναι λίγες οι υποχωρήσεις στον τομέα του εξοπλισμού, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ