Panasonic DMP-BD80

Επιτέλους, ωριμότητα

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €399,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Η λεγόμενη "περίοδος ωρίμανσης" των 24 και πλέον μηνών που χρειάστηκε ως τεχνολογικό πρότυπο το Blu-ray (για να φτάσει στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται εξ αρχής και να παγιώσει τις προδιαγραφές του) δεν ήταν βέβαια ακριβώς... διασκεδαστική για το καταναλωτικό κοινό, αφού ουσιαστικά εις βάρος του ολοκληρώθηκε. Από τις αρχές του έτους, πάντως, που οι περισσότεροι κατασκευαστές υιοθέτησαν στις κορυφαίες τους προτάσεις και το Profile 2.0 ή BD-Live (την "έκδοση" του Blu-ray που υποστηρίζει όλες τις πρόσθετες λειτουργίες που θα εμφανιστούν στις ταινίες ως extras μελλοντικά), μπορούμε πλέον να μη "γκρινιάζουμε" για το τί κάνει και δεν κάνει το κάθε player, αλλά να επικεντρωθούμε στο τί παραπάνω έχει να προσφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό και πόσο μπορεί να υποβοηθήσει ποιοτικά την εικόνα και τον ήχο των ταινιών Blu-ray αυτών καθ' αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, το BD80 της Panasonic έρχεται ακριβώς στο σωστό χρόνο: πάνοπλο, με πάρα πολύ καλές επιδόσεις, αλλά όχι απλησίαστο τιμολογιακά όπως μοντέλα άλλων εταρειών, είναι πιθανώς το καλύτερο αυτόνομο Blu-ray player με λογικό κόστος αυτή τη στιγμή. Οι λόγοι; Ακολουθούν.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό, η συσκευή της Panasonic δεν διεκδικεί το... "στέμμα των καλλιστείων", είναι όπως ευπαρουσίαστη, συμπαγής, μικρότερη σε μέγεθος από τα player πρώτης ή δεύτερης γενιάς, αναμφίβολα προσεγμένη όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής. Η διαφανής πρόσοψη που "κρύβει" την υποδοχή του δίσκου αλλά αφήνει να διαφανούν οι φωτεινές ενδείξεις σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι, αλλά δεν προβληματίζει όσον αφορά στη χρηστικότητα. Τμήμα της πρόσοψης αυτής είναι αναδιπλούμενο και πίσω από αυτό βρίσκεται η θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης τύπου SD (με υποστήριξη για τις ευμεγέθεις SDHC), αλλά και μία θύρα USB 2.0: και από τις δύο το BD80 μπορεί να αναπαράγει αρχεία multimedia, AVC-HD, MPEG2 και JPEG στην πρώτη, MP3, DivX και JPEG στη δεύτερη. Το ίδιο μπορεί να κάνει και από εγγράψιμα CD και DVD, ενώ υποστηρίζει και την αναπαραγωγή video από εγγράψιμους και επανεγγράψιμους δίσκους Blu-ray.

To BD80 είναι το κορυφαίο (πιθανώς για ολόκληρο το 2009) μοντέλο Blu-ray player της Panasonic, το οποίο υποστηρίζει πλήρως το Profile 2.0 και μπορεί να "φέρει στην επιφάνεια" όλες τις αρετές του προτύπου αυτού: και την λειτουργία Picture-in-Picture, και τη σωστή διαχείριση ήχου για το καθένα, και τη σύνδεση με το Internet για άντληση extra περιεχομένου, και δυνατότητα αναβάθμισης του firmware Δικτυακά, και τοπικό μέσο αποθήκευσης. Δεν αξιοποιεί το Internet όμως μόνο γι' αυτό: χρησιμοποιεί τη σύνδεση αυτή και για τη λειτουργία VieraCast της Panasonic, η οποία μπορεί να προβάλλει π.χ. video clips από την υπηρεσία του YouTube, φωτογραφίες από την υπηρεσία Picassa κλπ. μέσα από ένα περιβάλλον επικοινωνίας και χειρισμού απλό και εύχρηστο. Φυσικά, τα video του YouTube μόνο... high-definition δεν είναι (και δυστυχώς το BD80 δεν παρεμβαίνει σε αυτά όπως κάνει στις ταινίες Blu-ray), αλλά για... ανέμελη ενασχόληση ενόσω ετοιμάζονται τα pop-corn για την προβολή της ταινίας, μια χαρά!

Το πίσω μέρος της συσκευής αφήνει επίσης μηδενικά περιθώρια για παράπονα, αφού παρούσα είναι και η έξοδος HDMI (έκδοσης 1.3) και οι υποδοχές συνιστωσών, και η έξοδος οπτικής ίνας και οι αναλογικές για ήχο 7.1 σε ξεχωριστά κανάλια. Αυτό είναι και ένα σημαντικό "ατού" του BD80 έναντι πολλών άλλων μοντέλων BD player αυτή τη στιγμή σε αυτήν την κατηγορία τιμής: η πρόταση της Panasonic ενσωματώνει όλους τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές για τα πρότυπα Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD και DTS Master Audio, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διοχετεύσει την κορυφαία ποιότητα ήχου αυτή τη στιγμή ακόμη και σε παλαιότερους ενισχυτές, που δεν είναι εξοπλισμένοι με θύρα HDMI. Δεν λείπει, τέλος, προφανώς η θύρα Ethernet, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία του συγκεκριμένου Blu-ray player με το Δίκτυο και την αξιοποίηση όλων των λειτουργιών που αναφέραμε παραπάνω.

Το BD-80, πάντως, ανήκει στην τέταρτη πλέον "γενιά" συσκευών αναπαραγωγής και, ως εκ τούτου, δικαιούμαστε να έχουμε απαιτήσεις ως προς την ποιότητα απεικόνισης και την πιστότητα του ήχου, άλλες από αυτές που είχαμε 12 μήνες πριν. Η Panasonic το γνωρίζει, γι' αυτό και το ειδικά, αναβαθμισμένα υποσυστήματα επεξεργασίας που φέρει το συγκεκριμένος player αναλαμβάνουν την περαιτέρω βελτίωση των δεδομένων κάθε δίσκου Blu-ray, ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι και σε λεπτομέρεια και χρωματικά, ορατά καλύτερο από αυτό π.χ. του PS3 (το οποίο επεμβαίνει σε αυτά ελάχιστα έως καθόλου). Δεν αναφερόμαστε σε διαφορές τύπου... BD/DVD, βέβαια, αλλά σε διαγεύστερη, περισσότερο "τρισδιάστατη", ομαλότερα κινούμενη εικόνα, πάντοτε από ταινίες σε μορφή Blu-ray. Στην αναπαραγωγή DVD, άλλωστε, το BD80 διενεργεί τον απαραίτητο πολλαπλάσιασμό των γραμμών από 576p σε 1080p πολύ καλά, αποδίδοντας εικόνα ευδιάκριτα καλύτερη απ' ότι άλλα player στην ίδια κατηγορία τιμής.

Όσον αφορά, δε, στις ταινίες υψηλής ευκρίνειας... το BD80 είναι το καλύτερο Blu-ray player έχουμε χειριστεί μέχρι στιγμής με κόστος κάτω των 500 ευρώ, όσον αφορά στην οπτικοακουστική πιστότητα τουλάχιστον. Η εικόνα του Casino Royale "φανέρωσε" περισσότερα πράγματα απ' ότι συνήθως, ο ήχος του Die Hard 4.0 ήταν εντυπωσιακός όπως πάντοτε, η λειτουργία BD-Live στο Men in Black προσέφερε την ίδια εντύπωση με αυτήν πολύ ακριβότερων μοντέλων. Όπως επιβάλλει το Profile 2.0, πάντως, για να δει κανείς αυτό το περιεχόμενο που προέρχεται από το Internet πρέπει να το αποθηκεύσει τοπικά, εξ ου και η επιβεβλημένη χρήση μιας κάρτας μνήμης SD μεγέθους τουλάχιστον ενός GB. Το BD-80 είναι ταχύτερο και στην εκτέλεση των ρουτινών Java - για τα δυναμικά μενού - απ' ότι άλλα Blu-ray player της αγοράς, δεν κατόρθωσε όμως να φτάσει σε ταχύτητα ανταπόκρισης το PlayStation3, το οποίο παραδόξως συνεχίζει να είναι... πρωταθλητής στον τομέα αυτό.

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιούς λόγους χαρακτηρίζουμε συνολικά το BD80 ως εξαιρετική πρόταση: με επεξεργασία εικόνας που μόνο κατά πολύ ακριβότερα μοντέλα ξεπερνούν, αποκωδικοποίηση ήχου για όλα τα φορμά, συμβατότητα με BD-Live και εκτενείς multimedia λειτουργίες, το Blu-ray player της Panasonic είναι όχι απλώς πλήρες, αλλά πληρέστατο. Δεν θα μπορούσε να απαιτήσει κανείς τίποτε περισσότερο για τα 400 ευρώ που "ζητά" το player αυτό, το οποίο κυριολεκτικά "ντροπιάζει" συσκευές σημαντικά ακριβότερες. Για όσους, δε, έχουν φροντίσει να "προικίσουν" το σύστημα home cinema που χρησιμοποιούν με ενισχυτή εξοπλισμένο με HDMI 1.3, υπάρχει ακόμη καλύτερη λύση. Δεν είναι άλλη από το BD60 της ίδιας εταιρείας, που προσφέρει όλα όσα και το BD80 (με μόνη εξαίρεση τις αναλογικές εξόδους ήχου 7.1 και κάποιες διαφορές στην ποιότητα του κυκλώματος ήχου), κοστίζοντας όμως και 100 ευρώ λιγότερα, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Ματιά στο πίσω μέρος του ενισχυτή, λοιπόν, και... απόφαση!

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ