Οι ταινίες, το 3D και τα ημίμετρα

Λύσεις ανάγκης; Ας λείπουν, καλύτερα...

Η επιλογή αυτή των κατασκευαστών να προσφέρουν αυτή τη λειτουργία δεν θα μας έβρισκε αντίθετους, κάτω από κανονικές συνθήκες. Οι περισσότερες επιλογές είναι πάντα καλό πράγμα, σωστά; Και με το 3D περιεχόμενο ακόμη λιγοστό, ακόμη κι ένα υποκατάστατο δεν θα έβλαπτε, σωστά; Λάθος. Και στα δύο. Γιατί - όπως θα βεβαιώσει κάθε φίλος και φίλη του Αθηνόραμα Digital έχει τύχει να δει από κοντά την εικόνα που παράγεται με αυτές τις λειτουργίες "από 2D σε 3D" - ο σχετικός μηχανισμός σχεδόν... δεν είναι επιλογή. Και δεν παράγει αποτελέσματα αποδεκτά. Ακριβώς επειδή η τρισδιάστατη πληροφορία δημιουργείται "επιτόπου" από δύο διαστάσεων εικόνα, η διαφορά στην οπτική εντύπωση ανάμεσα στο 2D και το ψευδο-3D είναι πολύ μικρή. Σίγουρα καθόλου πειστική. Και σίγουρα μίλια μακριά από την οπτική εντύπωση του Avatar σε 3D Blu-ray ή των επόμενων MotorStorm και Killzone στο PS3, τα οποία είναι όντως 3D.

Κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Η εικόνα 3D έχει δεχθεί ήδη υποβιβασμό στις κινηματογραφικές αίθουσες: είναι αμέτρητοι οι κριτικοί ταινιών που έχουν στηλιτεύσει την φθηνή και απρόσεκτη "μετατροπή" κανονικών ταινιών σε 3D, μέσω της οποίας τα στούντιο του Hollywood επιδιώκουν με το ίδιο υλικό να "κόψουν" περισσότερα εισιτήρια. Το Clash of the Titans είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, το νέο Resident Evil το πιο πρόσφατο. Οι κριτικοί υπογραμμίζουν ότι ελοχεύει ο κίνδυνος το κοινό να νομίσει ότι το 3D εφέ είναι αυτό το... ρηχό όλο κι όλο, να μην διακρίνει σαφώς τη διαφορά ανάμεσα στο Avatar και τα ψευδο-3D φιλμ και απογοητευμένο ν' απορρίψει συλλήβδην την στερεοσκοπική εικόνα. Το αντίστοιχο φοβόμαστε πως μπορεί να γίνει στο οικιακό περιβάλλον, με τις τηλεοράσεις 3D που προσφέρουν αυτή τη λειτουργία: το ημίμετρο του αποτελέσματος - το έχουμε δει σε όλων των ειδών τις τηλεοράσεις και τα είδη προγράμματος - είναι πανεύκολα ικανό να έχει ακριβώς την ίδια συνέπεια.

Τί απομένει από όλο αυτό; Μία λύση προσωρινή, που δημιουργεί ένα πρόβλημα μακροπρόθεσμο. Μπορεί η εικόνα 3D να έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά με σωστό, αληθινά 3D περιεχόμενο είναι όντως ικανή να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" στην οικιακή ψυχαγωγία σε σχέση με το χθες. Η ψευδο-3D εικόνα, από την άλλη, όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανέναν πραγματικά, αλλά απογοητεύει οικτρά όσους γνωρίζουν (και διαμορφώνουν γνώμες των άλλων).

Έκκληση προς τους κατασκευαστές τηλεοράσεων 3D, λοιπόν: ενσωματώστε αυτές τις λειτουργίες "μετατροπής", αν θεωρείτε ότι πρέπει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην κατηγορία και καταλαβαίνουμε πως κάθε πλεονέκτημα, έστω και... αμφίβολο, έχει σημασία. Μην τις προωθείτε όμως τις λειτουργίες αυτές. Μην τις διαφημίζετε, μη τις βροντοφωνάζετε - ειδικά όταν γνωρίζετε και οι ίδιες ότι δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικές. Τον επόμενο καιρό θα έχουμε τα 3D games, το Avatar και καμιά 10ριά ακόμη 3D ταινίες, έναν αριθμό από τηλεοπτικά κανάλια 3D... έστω και αργοπορημένα, το περιεχόμενο θα έλθει. Δεν υπάρχει λόγος για ημίμετρα - γιατί αν το μεγάλο ποσοστό του κοινού απογοητευτεί με μία τεχνολογία, σπάνια ξαναγυρνά σ' αυτήν. Και τη συγκεκριμένη, τη θέλουμε. Ναι; Ευχαριστούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ