Ο... "Δούρειος Ίππος"; Α, νάτος!

Όταν οι αναλυτές... ανακαλύπτουν το PS3 και το Xbox 360

Είναι γνωστή η τάση των λεγόμενων "οικονομικών αναλυτών" της αγοράς του home entertainment να κάνουν δύο πράγματα: είτε απίστευτες, αστήρικτες και εν πολλοίς άχρηστες "προβλέψεις", είτε με περισπούδαστο ύφος διαπιστώσεις για πράγματα σε όλους μας προφανή. Ένα από αυτά της δεύτερης κατηγορίας χρειάστηκε υποθέτουμε... πολλούς μήνες έρευνας η νεότευκτη Futuresource Consulting για να δημοσιοποιήσει: ε, λοιπόν, ακούγεται απίστευτο, αλλά το PlayStation3 και το Xbox 360 θα είναι εκείνα που θα στηρίξουν τα επόμενα χρόνια τη διανομή ψυχαγωγικού περιεχομένου μέσω Internet για λογαριασμό των δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιρειών. Εκπληκτικό! Προς στιγμήν, νομίζαμε πως όλος ο κόσμος τα είχε αγοράσει για games...

Για το κοινό βέβαια που παρακολουθεί τις Δικτυακές υπηρεσίες χρόνια τώρα να συγκλίνουν, τις Microsoft και Sony να έχουν εμπλακεί σε μάχη λυσσαλέα για "εκείνο το κουτί στο σαλόνι κάτω από την τηλεόραση" και την Apple να στέκεται δίπλα στο δικό της μερίδιο αγοράς με... υπερπροστατευτικές διαθέσεις, τίποτε απ' αυτά δεν είναι καινούργιο. Η Futuresource Consulting ουσιαστικά συνειδητοποίησε, όπως και άλλοι αναλυτές, ότι το mainstream κοινό δεν πρόκειται μία ωραία πρωία απλώς να πετάξει από το παράθυρο τα CD, τα DVD ή τα Blu-ray και ν' αρχίσει να νοικιάζει ή αγοράζει ψηφιακά επειδή... έτσι θα ήθελαν οι εμπλεκόμενες εταιρείες. Χρειάζονται "Δούρειοι Ίπποι", συσκευές με τις οποίες θα ασχοληθούν για κάτι άλλο (λέγε με gaming) και μέσα απ' αυτές θα εξοικειωθούν με το "άυλο" περιεχόμενο και τους μηχανισμούς του. Εύλογα "προβλέπει" λοιπόν η FC ότι μέσα τα Xbox 360 και PS3 θα "περνά" το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του περιεχομένου, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές ή τα μέσα του 2014.

Ενδιαφέρον στην έρευνα υπήρχε, δεν εντοπίζεται όμως σ' αυτό που τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν (το ρόλο των Xbox 360 και PS3). Εντοπίζεται σ' εκείνη την "μέχρι" ημερομηνία που η FC ορίζει για τα δύο οικιακά συστήματα. Μετά από το 2014, δηλαδή; Ε, μετά οι τηλεοράσεις είναι πολύ πιθανό να... μην χρειάζονται καν "εκείνο το κουτί" από κάτω τους για να προβάλλουν ψυχαγωγικό περιεχόμενο κάθε μορφής: θα είναι οι ίδιες ικανές να "κατεβάζουν" ταινίες και μουσική, να τα αποκωδικοποιούν και να τα διαχειρίζονται, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή τα φθηνά network media player τύπου Popcornhour. Τέτοιες τηλεοράσεις είναι εύκολο να φανταστούμε, αφού στοιχεία τους βλέπουμε ήδη σε πρωτόλεια μορφή να ενσωματώνονται σε ακριβά μοντέλα κορυφαίων κατασκευαστών. Θα ωριμάσουν και εξαπλωθούν σε βαθμό που το 2014 να θεωρούνται "εκ των ουκ άνευ"; Το πιστεύουμε και... το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ