News Snacks 28-01-11

Sony-hackers σε κυνήγι και... τηλεοράσεις Elite

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου της Sony όπου αποκαλύφθηκε ο διάδοχος του PlayStation Portable συνεχίζουν να προκύπτουν νέα στοιχεία για τη συσκευή που αξίζουν αναφοράς. Πρώτον: η μπαταρία του PSP2 δεν θα είναι εναλλάξιμη ή αντικαταστάσιμη από τον κάτοχό του, επειδή είναι τοποθετημένη πίσω από την επιφάνεια αφής στο πίσω μέρος της συσκευής. Δεύτερον: το PSP2 δεν θα διαθέτει... "σώνει και καλά" διασύνδεση 3G με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: θα υπάρχει μία έκδοσή του μόνο με διασύνδεση Wi-Fi και μία που θα προσφέρει και τις δύο, όπως τα iPad, προφανώς και σε διαφορετικό επίπεδο τιμής. Τρίτον: επειδή δεν ενσωματώνει πια το drive για τα δισκάκια UMD, το PSP2 είναι κατά πολύ ελαφρύτερο από το αρχικό PSP, στο ίδιο περίπου βάρος με το PSPgo. Eμείς, πάντως, συνεχίζουμε να θέλουμε να δούμε πιο πολύ απ' όλα το Uncharted σ' εκείνη την οθόνη OLED...

Κάθε ανακοίνωση αυτού του μεγέθους πάντως προκαλεί και τις σχετικές αντιδράσεις. Η Nintendo, αναμενόμενα, δήλωσε πως δεν προβληματίζεται από την αποκάλυψη του PSP2. "Η Sony θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους καταναλωτές με τρόπο διαφορετικό από το δικό μας. Αυτοί θα αποφασίσουν ποιά προσέγγιση τους αρέσει περισσότερο". Ερωτηθείς, δε, ο πρόεδρος της Nintendo σχετικά με το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το PSP2, απάντησε ως εξής: "Η Nintendo δεν είναι το είδος της εταιρείας που κάθεται να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει το προϊόν μιας άλλης εταιρείας". Ίσως, φίλε Satoru. Ίσως. Από την άλλη, αν το πολύ μεγάλο στοίχημα με την εικόνα 3D το 3DS δεν το κερδίσει - και είναι ουκ ολίγοι αυτοί που πιστεύουν πως σε βάθος χρόνου κάτι τέτοιο ενδέχεται ν' αποδειχθεί δύσκολο - τότε... τι; Οριακά στεκόταν η παρωχημένη τεχνολογία του DS/DSi με αξιοπρέπεια στην αγορά όλο αυτό το διάστημα. Με τα PSP2, iPhone5 και άλλες έξοχες συσκευές στα καταστήματα φέτος, το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί. Προ πολλού. Just saying!

Το όριο, ωστόσο, ευτυχώς δεν ξεπέρασε η Sharp στην απρόσμενη, και ενδεχομένως στερούμενη ιδιαίτερου νοήματος, συνεργασία που ανακοίνωσε με την Pioneer. Συγκεκριμένες τηλεοράσεις LED LCD τεχνολογίας Quattron της πρώτης θα χαρακτηριστούν ως "Elite" στην αμερικανική αγορά - το brand name που χρησιμοποιούσε η δεύτερη για τα καλύτερα μοντέλα των θρυλικών τηλεοράσεων Kuro, πάντοτε και μόνο στις ΗΠΑ. Το... προαναφερθέν όριο δεν ξεπεράστηκε, ευτυχώς, επειδή θα χρησιμοποιηθεί μόνο ο χαρακτηρισμός "Elite" και όχι αυτός των "Kuro" (η Pioneer τουλάχιστον καταλαβαίνει πόσο άκυρο για το σήμερα και περιοριστικό για το μέλλον θα ήταν κάτι τέτοιο). Εμείς... τί να πούμε; Για τα πλεονεκτήματα του τέταρτου, κίτρινου χρώματος της Sharp ακόμη δεν έχουμε πειστεί, τώρα χαρακτηρίζονται και ως "Elite" τηλεοράσεις LED LCD της Sharp και όχι οι plasma της Pioneer όπως τις ήξερε όλη η αμερικανική αγορά... η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, ένα πράγμα!

Για την επιστήμη δεν ξέρουμε, πάντως τα... χέρια ψηλά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να σηκώσουν ούτε οι hackers του PS3, ούτε η Sony. Η ιαπωνική εταιρεία διέθεσε μέσα από το PlayStation Network χθες νέο update για το PlayStation3, το υπ' αριθμόν 3.56, με σκοπό να καταστήσει αναποτελεσματική την πρόσφατη μέθοδο παραβίασης του συστήματος ασφαλείας του PS3. Το update όντως πετυχαίνει το στόχο του, όμως μερικές ώρες μετά τη διάθεσή του ένας από τους πλέον γνωστούς hacker στο χώρο του gaming, ο Youness Alaoui, αποκάλυψε τα κλειδιά-κωδικούς του ίδιου του update, ώστε άλλοι hackers να φτιάξουν νέο custom firmware και να παραβιάσουν εκ νέου το σύστημα ασφαλείας του PS3. Είναι το γνωστό... κυνηγητό ανάμεσα στη Sony και τους hackers, μάρτυρες του οποίου είχαμε σταθεί για χρόνια με τo αρχικό PSP. Ο καιρός θα δείξει αν είχε η ιαπωνική εταιρεία ή οι hackers δίκιο, όταν η πρώτη επέμενε πως με updates μπορεί να επαναφέρει στην ασφάλεια το παρόν μοντέλο PS3, ενώ οι δεύτεροι πως θα χρειαστεί καινούργια έκδοση PS3 hardware για κάτι τέτοιο.

Και κάτι τελευταίο, αμιγώς... ελληνικού ενδιαφέροντος. Ελάχιστες ημέρες μετά την επιβεβαίωση της υποψηφιότητας της ταινίας "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, έχουμε και τη σχετική επιβεβαίωση για την κυκλοφορία της σε Blu-ray. Το φιλμ, με τον ξενικό βέβαια τίτλο "Dogtooth", έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία στην αμερικανική αγορά στις 29 Μαρτίου. Τεχνικές προδιαγραφές και ενδεχόμενα extras που μπορεί να περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή δεν έγιναν γνωστά - θέλουμε πάντως να ελπίζουμε ότι η έκδοση σε Blu-ray θα δώσει τουλάχιστον κάποια κίνητρα παραπάνω για αγορά από την έκδοση σε DVD, η οποία κυκλοφόρησε σε μάλλον τυπική μορφή το χειμώνα. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ