News Snacks 20-01-11

Opera στις τηλεοράσεις και... ζαλάδα στο 3DS;

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Έχει αποτύχει ήδη το Google TV, η θαραλλέα προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να συγκεράσει τηλεοπτικό περιεχόμενο με αυτό του Web για να προσφέρει μία νέα μορφή πληροφόρησης και διασκέδασης; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι, αλλά όσο η Google αργεί ν' ανανεώσει την ελλειπή έκδοση 1.0 του λογισμικού, η Sony - η μόνη κατασκευάστρια που ενσωμάτωσε Google TV σε μία ολόκληρη σειρά από νέα της μοντέλα - προχωρά σε συνεργασία με την Opera για υιοθέτηση του ομώνυμου browser όχι μόνο στις Bravia του 2011, αλλά και σε πολλά της Blu-ray player που δέχονται αναβάθμιση firmware. Ο browser αυτός κατά πάσα πιθανότητα (και εκτός εξαιρετικού απροόπτου) δεν θα προσφέρει συμβατότητα με Flash, αλλά με HTML5 και άλλα ανερχόμενα standards του Web που υποκαθιστούν σε κάποιο βαθμό το κενό. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι παρόμοια συμφωνία έχουν κάνει ήδη οι Toshiba, Philips και Sharp. Oh-oh. Μαμά Google, ελπίζουμε το TV σου να μην έχει την τύχη του Wave... αληθινά το ελπίζουμε.

Αυτό που επίσης ελπίζουμε είναι το εξής: η σειρά αρνητικών αναφορών που έρχονται τα τελευταία δύο 24ωρα από το Amsterdam, όπου η Nintendo επισημοποίησε την πρεμιέρα του 3DS, να είναι απλώς η γνωστή "μεγεθυμένη από το Web" γκρίνια και όχι κάτι άλλο. Οι αναφορές αυτές κάνουν λόγο για δυσάρεστες παρενέργειες - ζαλάδες, κόπωση και προβλήματα στην όραση κλπ. - που είχαν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους μετά από κάποια ώρα επαφής με games του 3DS στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Διαβάσαμε αρκετές από αυτές και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπήρχε διευκρίνιση σχετικά με τη χρήση του ρυθμιστικού μοχλού (slider) στο 3DS, που καθιστά το εφέ 3D λιγότερο ή περισσότερο έντονο. Άποψη δεν μπορούμε να εκφέρουμε μέχρι να έχουμε αφιερώσει αρκετές ώρες στο νέο φορητό σύστημα - και με διαφορετικούς τίτλους ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη γνώμη. Όμως η εμμονή της Nintendo να επιστά σε όλους (και όχι μόνο στους γονείς παιδιών ηλικίας 6 ετών και κάτω) την προσοχή για την χρήση του 3DS "με μέτρο" και διαλείματα ανά 30 λεπτά μάς κάνει να αισθανόμαστε ελαφρώς... χμ, άβολα. Το ξέρουμε πως το κάνει ώστε να είναι καλυμμένη για παν ενδεχόμενο, αλλά και πάλι... Ίδωμεν.

Στο... ίδιο "ίδωμεν" υποψιαζόμαστε ότι θα παραμείνει η ελληνική αγορά όσον αφορά στην πρόσβαση και από τους χρήστες της χώρας μας σε κάποια υπηρεσία αποκλειστικά εστιασμένη στη διοχέτευση ταινιών μέσω Internet. Δεν έχουμε Hulu/Hulu Plus, δεν έχουμε Netflix και, βάσει άλλης σημερινής εξέλιξης, δεν το βλέπουμε να έχουμε και LoveFilm: η επιτυχημένη βρετανική εταιρεία που πολλοί θεωρούν το κοντινότερο σε μία "ευρωπαϊκή Netflix" αγοράστηκε ολοκληρωτικά πλέον από το Amazon. H LoveFilm έχει σχεδόν 1.5 εκ. ενεργούς χρήστες σε Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία συνολικά, ενώ στον κατάλογό της έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση μέσω Δικτυακών apps πάρα πολλές συσκευές, από τηλεοράσεις της Sony και της Samsung και κάθε είδους player, μέχρι πρόσφατα το PS3. H Amazon ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως δεν έχει προς το παρόν σχέδια επέκτασης σε πιο πολλές χώρες, αλλά εμπέδωση της θέσης της LoveFilm στην υπάρχουσα αγορά της και παρουσία σε πιο πολλές συσκευές. Oh, well.

Άλλο μικρό... "oh, well" μας περίμενε από την Apple σήμερα, όταν κάτι ματαίωσε και κάτι άλλο "άφησε στον αέρα". Αναφερόμαστε στις κινήσεις χειρισμού των iPad και iPhone με τέσσερα και πέντε σημεία επαφής: όπως δείχνουν τα video που έχουν διαρρεύσει στο Web, αυτές οι κινήσεις χρησιμοποιούνται για μετάβαση στην ενεργή λίστα εφαρμογών, εναλλαγή μεταξύ τους και τερματισμό τους. Στο iPad δείχνουν πολύ χρήσιμες, η Apple όμως πληροφόρησε τους προγραμματιστές - που έχουν πρόσβαση σε αυτές μέσα από beta έκδοση του λειτουργικού - ότι αυτές οι κινήσεις χειρισμού δεν θα γίνουν τελικά διαθέσιμες στο κοινό με την επερχόμενη έκδοση 4.3 του iOS, αλλά με άλλη μελλοντικά. Άλλα video, δε, επιδεικνύουν πώς οι ίδιες κινήσεις λειτουργούν σε iPhone και, φυσικά, σε τόσο μικρότερη οθόνη είναι πολύ λιγότερο φυσικές έως... κωμικές στην όψη. Θα τις αφήσει η Apple ως επιλογή για τα κινητά ή θα τις περιορίσει στα tablets της; Ευ ευθέτω χρόνω...

Ολοκληρώνοντας - και σχετικά με τον χρειαζούμενο χρόνο - αυτός αποδείχθηκε πολύ μικρότερος από το 1, στα 2. Δηλαδή; Ε, να: από το 1 εκατομμύριο downloads εφαρμογών για τηλεοράσεις της Samsung, η εταιρεία είναι σε θέση να σημειώσει το κομβικό σημείο των 2 εκατομμυρίων σε υποπολλαπλάσιο χρόνο. Χρειάστηκαν σχεδόν 5 μήνες για το πρώτο εκατομμύριο, ενώ μόλις 2 για το δεύτερο. Δημοφιλέστερα apps ήταν αυτά των Hulu Plus (ενοικίασης ταινιών), του ESPN (αθλητικό) και του Google Maps. Με αυτά ως δεδομένα η Samsung όχι άδικα υπολογίζει πως - με αυτό το ρυθμό και με τα apps της να βρίσκουν το δρόμο τους σε όλες της σχεδόν τις τηλεοράσεις από φέτος - το 2012 θα μπορούσε να συμπληρώσει τα 20 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως. Υπεραισιόδοξο; Ίσως κι όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ