News Snacks 18-03-11

3D περιεχόμενο από τη Samsung και... είναι πολλά τα κέρδη, Apple!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το γεγονός ότι χωρίς περιεχόμενο 3D οι αντίστοιχες τηλεοράσεις στερεοσκοπικής εικόνας είναι λιγότερο... πειστικές, το γνωρίζουν όλοι οι κατασκευαστές. Από την πλευρά τους, πάντως, κάνουν πράγματα για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση, αν κρίνουμε από τη Samsung: η κορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διάθεση μιας νέας υπηρεσίας προβολής 3D περιεχομένου μέσω Internet, στο πλαίσιο των λειτουργιών Smart TV που ενσωματώνουν οι τηλεοράσεις της. Η υπηρεσία θα προσφέρει αρχικά τα... απλά, όπως trailer ταινιών, συναυλίες και video clip, όμως μετά από λίγο καιρό θα εμπλουτιστεί με ταινίες της Dreamworks και άλλων (αναφέρονται τα Shrek και Megamind για παράδειγμα). Το συγκεκριμένο 3D "κανάλι" περιεχομένου ξεκινά στην Κορέα σύντομα, αργότερα ωστόσο θα γίνει διαθέσιμο τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη. Ευπρόσδεκτο!

Ευπρόσδεκτα και τα καλά νέα για την Extended Edition της τριλογίας ταινιών The Lord of the Rings. Όπως είχαμε αναφέρει, αυτή θα κυκλοφορήσει σύντομα - τώρα έχουμε και ενδεικτική ημερομηνία, την 28η Ιουνίου, αλλά και μερικά στοιχεία σημαντικά, μέχρι πρότινος άγνωστα. Κάθε ταινία, λοιπόν, όντως θα καταλαμβάνει 2 Blu-ray (έχουμε κοινώς βάσιμες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με την Standard Edition), θα περιλαμβάνει όλα τα extras σε DVD (9 τον αριθμό) και θα προσφέρει εξακάναλο ήχο κωδικοποιημένο κατά DTS Master Audio. Τα extras δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Extended Edition σε DVD, ενώ οι αγοραστές της νέας έκδοσης σε Blu-ray θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν απευθείας από το Internet τις ταινίες σε μορφή αρχείων (Digital Copy) για π.χ. αναπαραγωγή από φορητές συσκευές. Η τιμή του όλου πακέτου έχει οριστεί τυπικά στα $120, αλλά το Amazon ήδη δέχεται προπαραγγελίες στα $85. Προσβλέπουμε σε υλικό αναφοράς!

Κάτι άλλο στο οποίο προσβλέπουμε είναι να διαπιστώσουμε την ποιότητα εικόνας των νέων τηλεοράσεων της Panasonic για το 2011. Τα μοντέλα plasma του 2010 που διέθεσε η ιαπωνική εταιρεία ήταν από τα καλύτερα ανεξαρτήτως κατηγορίας και τεχνολογίας, τόσο όσον αφορά στην απόδοση της παραδοσιακής 2D εικόνας, όσο και της 3D. Οι μηχανικοί της Panasonic έκαναν πρόσφατα ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του ειδικού Τύπου, ώστε να εξηγήσουν τις βελτιώσεις και τις προσθήκες που έχουν γίνει στις οθόνες που πια ονομάζουν Neo Plasma και όχι Neo PDP. Υποσχέθηκαν, δε, πως οι κορυφαίες τηλεοράσεις τους για το 2011, δηλαδή αυτές της σειράς VT, θα προκαλέσουν για πρώτη φορά από το 2008 τις θρυλικές Kuro της Pioneer στην απόδοση του μαύρου. Οι τελευταίες παραμένουν εργαστηριακοί... πρωταθλητές στο συγκεκριμένο τομέα και, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, καιρός ήταν να βρεθεί διεκδικητής. Τρία χρόνια έχουν περάσει σχεδόν. Φυσικά, η απόδοση στην εικόνα 3D είναι εξίσου σημαντική, οπότε... αναμένουμε!

Δυστυχώς, από την άλλη πλευρά, απ' ότι φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την... ασύγχρονη κυκλοφορία ανανεώσεων του λειτουργικού Android σε διάφορες συσκευές. Σύμφωνα με δεδομένα που προέκυψαν από έρευνα της Google, η έκδοση 2.2 ή Froyo αξιοποιείται πλέον από το 61.5% όλων των συσκευών Android, με το 29% των άλλων να έχει παραμείνει στην 2.1 ή Eclair. Έχουν περάσει όμως πάνω από 9 μήνες από την ημέρα που έγινε διαθέσιμη η Froyo, η νεότερη έκδοση 2.3 χρησιμοποιείται μόνο από το καινούργιο Galaxy S της Samsung και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα διατεθεί η 2.4, που θα φέρει χαρακτηριστικά της 3.0 ή Gingerbread των tablet, στα smartphones. Είναι να μην υπάρχει προβληματισμός και σύγχυση, ειδικά όταν οι κατασκευαστές φιλοδοξούν να προκαλέσουν την Apple σε όλα τα επίπεδα; Για να μην πούμε για τους χρήστες...!

Αντιθέτως, καμία σύγχυση αλλά με προβλέψιμο τρόπο έγιναν και οι διαπιστώσεις σχετικά με το πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός iPad 2 και πόσο περιθώριο κέρδους δημιουργεί για την Apple. Ο... συνήθης ύποπτος, η εταιρεία iSuppli, αποσυναρμολόγησε τη νέα συσκευή, όρισε με ακρίβεια κάθε της τμήμα και έχει συνθέσει έναν κατάλογο εξαρτημάτων (Bill of Materials) του οποίου το κόστος ανέρχεται στα $326 για το μοντέλο Wi-Fi/3G των 32 GB. Με το κατασκευαστικό κόστος να ανέρχεται στα $10, το συγκεκριμένο μοντέλο - που πωλείται προς $729 - αφήνει σημαντικότατο περιθώριο κέρδους για την Apple. Τα χαμηλότερα μοντέλα αφήνουν μικρότερο, αφού τα ακριβότερα υλικά είναι η οθόνη, η μνήμη και το περίβλημα. Τα εύσημα τής αξίζουν, πάντως, επειδή κατάφερε να προσφέρει καλύτερο και πρόσθετο hardware, χωρίς να αυξήσει την τιμή λιανικής ανάμεσα στα iPad 1 και iPad 2. Ξέρουμε εταιρείες που, στο συγκεκριμένο, θα έκαναν διαφορετική επιλογή...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ