News Snacks 17-02-11

Νέο κανάλι 3D εικόνας στις ΗΠΑ, πολύ μακριά το PlayStation4

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τίποτε δεν ενθουσιάζει το κοινό του Web περισσότερο από μία διαρροή πληροφοριών που και, χθες, η σημαντικότερη από αυτές δεν ήταν άλλη από τη σχετική με τα δύο tablet που ετοιμάζει η Sony. Για το πρώτο, που είναι γνωστά τα πιο πολλά στοιχεία, έγιναν κάποια ακόμη: το συγκεκριμένο tablet θα προωθεί την υπηρεσία ψηφιακού περιεχομένου της ιαπωνικής εταιρείας, την Qriocity, δίνοντας στους κατόχους του την ευκαιρία να αποκτήσουν μέσω αυτής ταινίες, βιβλία, μουσική και games. Μισό λεπτό. Games...; Ναι, γιατί το εν λόγω tablet, που έχει το κωδικό όνομα S1, θα είναι και από τις πρώτες συσκευές της Sony που θα είναι PlayStation-certified, θα μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει το PlayStation Suite για αναπαράγει games του PSone (και όχι μόνο). Όσο για το δεύτερο, σαφώς περισσότερο... μυστηριώδες tablet; Υπόνοιες στηριγμένες σε ευρεσιτεχνίες που έχει καταθέσει η Sony μιλούν για δύο οθόνες στην ίδια συσκευή (;). Έτσι!

Κάτι για το οποίο δεν χρειαζόμασταν επιβεβαίωση, μα καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους η Sony την έδωσε... ούτως ή άλλως, αφορά στο PlayStation3. O πρόεδρος της Sony Computer Entertainment, o Kaz Hirai, σε χθεσινή συνέντευξή του υπογράμμισε ότι το PS3 έχει όντως χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, ότι δεν έχει ακόμη διανύσει ούτε τη μισή από αυτή τη διαδρομή και ότι η αξία του συστήματος της Sony - όπως αυτό εξελίσσεται με τα firmware updates που προσθέτουν λειτουργίες - θα συνεχίσει να αυξάνεται με το χρόνο. Ο Hirai (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι το φαβορί για τη θέση του προέδρου όλης της Sony όταν ο Stringer αποσυρθεί) έκανε σαφή πλέον την πρόθεση της ιαπωνικής εταιρείας όχι τόσο για να τονίσει τη συνέργεια που θα έχει την επόμενη πενταετία το PS3 και το PSP2, έστω κι αν το ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο. Το έκανε περισσότερο για να ακυρώσει τα σενάρια που θέλουν τους Ιάπωνες να προωθούν ένα PS4 στα τέλη του 2012, όπως θα ήθελε η μέχρι τώρα πορεία των PlayStation (νέο PS κάθε 6 χρόνια). Και αυτή τη φορά, συμφωνούμε: είμαστε τώρα για νέο - οικιακό - PlayStation...; Όχι, όχι ακόμη, λέμε!

Ψυχολογικά έτοιμοι δεν είμασταν ακόμη, δυστυχώς, και για κάτι άλλο - αλλά δυστυχώς συνέβη. Το χρησιμότερο και πλέον διαδεδομένο πια καλώδιο για τη σύνδεση οπτικοακουστικών σε home cinema, αυτό των διασυνδέσεων HDMI, υπάρχει και σε... πλαστή μορφή, τέτοια που δεν τηρεί τα πρότυπα που το όργανο της HDMI Licensing έχει θέσει για τη σωστή λειτουργία του. Μέσα στο 2010 οι υπάλληλοι τελωνείων στις ΗΠΑ κατέσχεσαν σε περισσότερες από 14 διαφορετικές περιπτώσεις καλώδια που έφεραν το γνωστό λογότυπο μεν, αλλά δεν συνεργάζονταν με την HDMI Licensing και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την σωστή τους λειτουργία. Από τη μία η είδηση... "μυρίζει" εκφοβισμό εκ μέρους της δεύτερης προς όφελος των γνωστότερων κατασκευαστών καλωδίων (οι οποίοι ενίοτε χρεώνουν... ό,τι να' ναι). Από την άλλη, όταν βρίσκει κανείς εξωπραγματικά φθηνά καλώδια HDMI σε e-shops του εξωτερικού, τα αγοράζει και στη συνέχεια αυτά αρνούνται να "κλειδώσουν" στις ζητούμενες αναλύσεις ή ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης, τώρα ξέρει τί μπορεί να φταίει. Σε όλα υπάρχει ένας Κινέζος, σε όλα...!

Κινέζος υπάρχει σε όλα, υπάρχει όμως και Αμερικανός όσον αφορά στη βιομηχανία του θεάματος - και όσον αφορά στην εικόνα 3D, μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλές προοπτικές ένα τηλεοπτικό κανάλι αποκλειστικά με τέτοιο περιεχόμενο. Χθες ξεκίνησε λοιπόν στην εκεί αγορά ένα καινούργιο τέτοιο 3D κανάλι, το 3net, που υπάγεται στο "μπουκέτο" της DirecTV και κατέστη εφικτό μέσα από τη συνεργασία των IMAX, του Discovery και της Sony. Οι πρώτες εντυπώσεις όσον αφορά στην ποιότητα και το βαθμό εντυπωσιασμού της εικόνας 3D - αυτό που ενδιαφέρει δηλαδή τους κατόχους τηλεοράσεων 3D σε αυτή τη φάση - είναι θετικότατες, κάποιες ενστάσεις ωστόσο υπάρχουν για το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό, που απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από ντοκυμαντέρ κι όχι πολλά περισσότερα. Στο 3net θα προστίθεται κάθε μέρα μια νέα εκπομπή ως το τέλος Φεβρουαρίου και το περιεχόμενο αυτό διατίθεται ούτως ή άλλως δωρεάν στους συνδρομητές της DirecTV, οπότε... πολλά δεν είναι τα παράπονα. Θα βοηθήσουν όμως τα ντοκυμαντέρ στη διάδοση της εικόνας 3D; Μόνο ο χρόνος θα δείξει στο συγκεκριμένο, φοβόμαστε.

Κάτι για το οποίο, ολοκληρώνοντας, δεν... φοβόμαστε πια, είναι το αν θα χρειαστεί να μαζέψουμε χρήματα σύντομα για τηλεόραση τεχνολογίας OLED: οι εξελίξεις προχωρούν μεν στην κατηγορία αυτή, αλλά τόσο αργά, που μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διατίθενται σε (σχεδόν) λογικές τιμές panel διαγωνίου 50 ιντσών και πάνω, θα έχουμε ξεπληρώσει δύο και τρεις τηλεοράσεις plasma ή LCD! Για του λόγου το αληθές: η Sony ανακοίνωσε δύο νέες οθόνες OLED, μία διαγωνίου 17 ιντσών και μία 25 ιντσών. Αντίστοιχα κόστη; Της πρώτης $16.000 και της δεύτερης... πάνω από $30.000 (!!!). Και οι δύο βέβαια ανήκουν στη σειρά Trimaster της Sony, είναι δηλαδή επαγγελματικού προσανατολισμού και εκ των πραγμάτων κοστίζουν περισσότερο, αλλά και πάλι... €25.000 για ένα... εχμ... ουσιαστικά monitor 25 ιντσών και ανάλυσης 1920x1080; Ξυπνήστε μας το 2025, να το συζητήσουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ