News Snacks 10-02-11

Ώρα αποφάσεων για τη Nokia, τηλε-εγγραφών σε σκληρό για τη Sony

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ώρα δύσκολων αποφάσεων είχε υπογραμμίσει - όπως αναφέραμε χθες - ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia πως είναι πλέον για την φινλανδική εταιρεία... και η πρώτη πληροφόρηση που υπάρχει από πολλαπλές πηγές το επιβεβαιώνει: αλλαγή πλεύσης άμεσα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η Nokia χρειάζεται ένα νέο λειτουργικό σύστημα για να στηρίξει την επόμενη γενιά κινητών τηλεφώνων της και, με την Apple φυσικά να μην παραχωρεί σε κανέναν τα δικαιώματα χρήσης του iOS, μόνο δύο είναι οι (σοβαρές) επιλογές: Windows Phone 7 και Android. Ποιο από τα δύο θα εξασφάλιζε στη Nokia μία είσοδο στην αμερικανική αγορά - όπου δεν έχει ακόμη σημαντικό μερίδιο αγοράς - με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; Ανεπίσημα χείλη "ψιθυρίζουν" πως οι Φινλανδοί είναι σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τη Microsoft, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, παρ' εκτός κι αν προκύψει έκπληξη, θα ξέρουμε!

Κάτι άλλο που ενδέχεται να μάθουμε σχετικά σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, είναι αν η Apple έχει όντως σχέδια εισόδου στην αγορά του gaming στο σαλόνι - όπως ψυθιρίζεται χρόνια τώρα - με την δεύτερη έκδοση του Apple TV. Πολλές αναφορές που βρέθηκαν στον κώδικα του update του iOS 4.3 (το αναμένουμε μέρα με τη μέρα πια) "προδίδουν" κάτι τέτοιο, με υποστήριξη χειριστηρίων, συμμετοχή πολλών παικτών μέσω μηχανισμού online gaming και άλλα ενδιαφέροντα. Ο τρόπος αυτός της "ανακάλυψης" σχεδίων της Apple, μέσα δηλαδή από αναζήτηση στοιχείων μέσα στον κώδικα των firmware updates για συσκευές της, άλλοτε είχε αποτέλεσμα, άλλοτε όχι. Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση θα είχε νόημα για την Apple, αν όχι τώρα, τότε σίγουρα φέτος ή το 2012. Δεν έχουν να φοβηθούν κάτι τα PS3 και Xbox 360 από το Apple TV, βέβαια, όμως το αν και κατά πόσο το casual gaming μπορεί να είναι επικερδές, το διαπιστώσαμε ήδη με το iPhone, έτσι δεν είναι; Ε, ναι!

Κάτι άλλο που διαπιστώσαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες είναι το γεγονός ότι η Sony δεν αντιμετωπίζει πια στωϊκά το θέμα της παραβίασης του συστήματος προστασίας του PlayStation3. Έχει περάσει στην αντεπίθεση. Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες αφενός έχει πιέσει νομικά μεγάλες Δικτυακές υπηρεσίες του εξωτερικού να παραχωρήσουν τα στοιχεία των hacker που έχουν εμπλακεί στο περίφημο PS3 Jailbreak, αφετέρου έχει κάνει δουλειά "στα χαρακώματα". Εντόπισε και διόρθωσε επιτυχώς δύο αδύναμα σημεία στην πιστοποίηση των server της που επέτρεπαν κατόχους PS3 σε "πειραγμένο" firmware (έκδοσης 3.55) να συνδέονται στο PlayStation Network. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τον μη εγκεκριμένο από τη Sony κώδικα (και κλεψίτυπα games) αλλά δεν έχουν πια τη δυνατότητα online gaming κλπ. Ο πόλεμος δεν δείχνει να έχει πάντως τελειώσει. Ίδωμεν.

Ούτε ο πόλεμος της Sony με τους hackers έχει τελειώσει, ούτε ο πόλεμος των κατασκευαστών εξοπλισμού home cinema, που επιδιώκουν να προσφέρουν πιο πολλά χαρακτηριστικά στα μοντέλα τους από τον ανταγωνισμό ακόμη κι όταν... έχει αμφίβολο νόημα κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, η Onkyo: παραγωγός πολύ καλών προϊόντων, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πως 2 από τους 4 νέους ενισχυτές της - οι κατά σειρά δυνατοτήτων και κόστους SR309, SR509, NR579 και NR609 - θα κάνουν κάτι που κανείς άλλος δεν κάνει. Τί; Πολλαπλασιασμό γραμμών της εικόνας που δέχονται, έτσι ώστε στις εξόδους τους να τη δίνουν σε ανάλυση... 3840x2160 pixel! Η λεπτομέρεια; Υπάρχουν δύο ή τρεις προβολείς αστρονομικού κόστους και καμία ακόμη τηλεόραση που να προσφέρουν αυτήν την ανάλυση. Και ο άνθρωπος που έχει/θα έχει τέτοιο προβολέα ή τηλεόραση σύντομα, το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιεί ενισχυτές στην αλυσίδα του εξοπλισμού του, αλλά ξεχωριστούς επεξεργαστές σήματος. Είπαμε, καλές οι πρωτιές, αλλά όχι για το... ονόρε μόνο!

Ευτυχώς, για το ονόρε μόνο δεν είναι καθόλου ένα άλλο χαρακτηριστικό που όλο και πιο πολλές κατασκευάστριες εταιρείες τηλεοράσεων ενσωματώνουν ως δυνατότητα στα μοντέλα τους για το 2011. Πρόκειται για την εγγραφή τηλεοπτικού προγράμματος αμιγώς ψηφιακά, είτε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω θύρας USB, είτε σε εσωτερικό σκληρό δίσκο που έχει τοποθετηθεί εκεί γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. Την εν λόγω λειτουργία την είχαμε πρωτοσυναντήσει σε συγκεκριμένες hi-end τηλεοράσεις στα μέσα του 2010, η Sony όμως δείχνει αποφασισμένη να την μεταφέρει και σε μεσαίας κατηγορίας και κόστους τηλεοράσεις της. Ανακοίνωσε λοιπόν (για την ιαπωνική αγορά μέχρι στιγμής) τρία μοντέλα της σειράς EX-H στις 22, 32 και 40 ίντσες με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο των 500 GB. Τα μοντέλα αυτά, μάλιστα, αξιοποιούν παράλληλα και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, αν ο εσωτερικός δεν έχει άλλο αποθηκευτικό χώρο. Αξίζουν, αν μη τί άλλο για να κρατά κανείς σε ψηφιακή μορφή τα... "best of" των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις που με τις πράξεις τους αναιρούν σε μερικούς μήνες. Για το αρχείο βρε παιδί μου...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ