News Snacks 08-03-11

Άρχοντας extended, 3D χωρίς γυαλιά από την Asus

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

'Οπως είχε ανακοινώσει (προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για μια σειρά από λόγους) ο George Lucas και η Lucas Films σκοπεύουν να προβάλλουν τα Star Wars σε 3D, κάνοντας τη σχετική "μετατροπή" τους σε εικόνα στερεοσκοπική από το πρωτογενές υλικό. Ξεκινούν, δε, με το The Phantom Menace - το όχι ακριβώς κορυφαίο μέλος της σειράς, σύμφωνα με τη γνώμη και των... Star Wars fanboys - στις 12 Φεβρουαρίου της ερχόμενης χρονιάς. Οι ταινίες θα μετατρέπονται βάσει της χρονολογίας τους στον κόσμο των SW και όχι βάσει της σειράς που προβλήθηκαν και δεν θα είναι οι αρχικές τους εκδόσεις, αλλά τα remake, τα οποία εμπεριέχουν αλλαγές που οι fans των SW επίσης δεν... αγαπούν ακριβώς. Από μόνο του ένα στοιχείο-απόδειξη σχετικά με το αν και κατά πόσο ο Lucas αναβιώνει σε 3D τα Star Wars για τους fans ή με σκοπό την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση... και των δύο.

Ένα δεύτερο σχετικό, ενδεικτικό στοιχείο είναι αυτό που δημοσιοποιήθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση του Lucas. Δεδηλωμένα εκ μέρους του σκηνοθέτη, κάθε ταινία της σειράς θα κρίνεται αν θα μετατραπεί ή όχι σε 3D και προβληθεί, βάσει της εμπορικής πορείας που είχε στα σινεμά η προηγούμενη. Αν το The Phantom Menace δεν σημειώσει αρκετές πωλήσεις εισιτηρίων, δηλαδή, το κοινό δεν θα δει ποτέ το The Empire Strikes Back. Εκβιαστικό για το κοινό των SW; Αυτό είναι το λιγότερο ενοχλητικό. Το περισσότερο είναι αυτό: οι θεατές καλούνται ουσιαστικά να χρηματοδοτήσουν το κόστος της μετατροπής των Star Wars σε 3D χωρίς η Lucas Films να ρισκάρει κάτι σε περίπτωση εμπορικής αποτυχίας, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα κρατήσει τα κέρδη που θα προκύψουν από κάθε ταινία, σε σχέση με τα κόστη της επόμενης. Και φυσικά όλα τα κέρδη των οικιακών εκδόσεων σε Blu-ray! Αν αυτό δεν επιβεβαιώνει τη γνώμη μας για το όλο εγχείρημα των Star Wars σε 3D, σχετικά με τη στυγνή εκμετάλλευση των ταινιών και της στερεοσκοπικής εικόνας από τον Lucas, τότε δεν ξέρουμε τί θα μπορούσε. Neeeeext.

Μια άλλη σειρά ταινιών - για την ακρίβεια τριλογία - μπορεί μεν να επανακυκλοφορεί επίσης με σκοπό το κέρδος, αλλά γι' αυτήν ελπίζουμε πως τουλάχιστον τα χρήματα που θα καταβάλουμε θ' αξίζουν. Αναφερόμαστε στις Extended εκδόσεις του The Lord of the Rings σε Blu-ray, οι οποίες εμφανίστηκαν επιτέλους ως "επερχόμενες" σε μεγάλα Δικτυακά καταστήματα όπως το Amazon. Αυτές περιέχουν τις πρόσθετες σκηνές που περιείχαν οι αντίστοιχες Extended σε DVD, αλλά φυσικά σε υψηλή ευκρίνεια, τα extras όμως έρχονται σε συνοδευτικά... DVD και όχι Blu-ray (στοιχείο που ακόμη ελέγχεται αν ισχύει και θα διορθώσουμε αν αποδειχθεί αναληθές). Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια μικρή ανησυχία για την οπτικοακουστική ποιότητα που θα χαρακτηρίζει τις χρονικά μεγαλύτερες Extended εκδοχές: οι εκδόσεις Theatrical προσέφεραν καλή, αλλά όχι κορυφαία, ποιότητα εικόνας και ήχου, αποθηκευμένες σε ένα δισκάκι Blu-ray. Για να προσφέρουν καλύτερη, οι Extended θα πρέπει να είναι σε δύο. Σε λίγο καιρό, θα ξέρουμε.

Στην Αμερική επίσης - καθώς για την Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμη αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο - σύντομα θα γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι για τη θέαση παραδοσιακών και 3D ταινιών το... Nintendo 3DS! Πράγματι, σε πρόσφατη ομιλία στελεχών της ιαπωνικής εταιρείας στο πλαίσιο της Game Developer Conference, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία της Nintendo με την πασίγνωστη Netflix για ενοικίαση ταινιών της δεύτερης στο πρώτο, απευθείας μέσω Internet. Τώρα, αν θέλουμε ιδιαίτερα να παρακολουθήσουμε φιλμ, είτε 2D είτε 3D, σε οθόνη διαγωνίου 3.5 ιντσών και ανάλυσης... 240 γραμμών, για να είμαστε ειλικρινείς δεν είμαστε βέβαιοι. Αφού, ωστόσο, για την ώρα η Netflix στην Ευρώπη δεν λειτουργεί ακόμη ούτως ή άλλως, περιμένουμε με ενδιαφέρον τη σχετική γνώμη των Αμερικανών συναδέλφων κι ελπίζουμε να διαπιστώσουμε "από πρώτο χέρι" κάποια στιγμή στο μέλλον αν έχει ή δεν έχει νόημα η θέαση ταινιών με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Στο μεσοπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο πάντως μέλλον, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε τοποθετήσει και την εμφάνιση των πρώτων οθονών υψηλής ευκρίνειας που θα προσφέρουν εικόνα 3D χωρίς την ανάγκη γυαλιών - όμως η Asus σκοπεύει να μας διαψεύσει σύντομα! Η διάσημη κατασκευάστρια επέδειξε στην πρόσφατη έκθεση της CeBIT το ROG G53, ένα laptop που χρησιμοποιεί οθόνη παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή του 3DS, αλλά στις 15 ίντσες, ώστε να προσφέρει PC games με εικόνα 3D χωρίς τη χρήση γυαλιών οποιασδήποτε τεχνολογίας. Η Asus αντιμετώπισε, δε, το πρόβλημα της περιορισμένης γωνίας θέασης που χαρακτηρίζει το Nintendo 3DS ενσωματώνοντας έναν σχεδόν... ανησυχητικά προσωπικό μηχανισμό: αυτός παρακολουθεί το πρόσωπο και τα μάτια του χρήστη και προσαρμόζει την εικόνα ανάλογα με τη γωνία που αυτά βρίσκονται σε σχέση με την οθόνη. Ημερομηνία κυκλοφορίας για το ROG G53 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ανεπίσημες πηγές την προσδιορίζουν στο τρέχον έτος. Για να δούμε (και σε 3D)!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ