News Snacks 04-02-11

Οι plasma σε comeback, η Activision τα δικά της

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Οι συζητήσεις σχετικά με την The Daily, την ψηφιακή εφημερίδα του Rupert Murdoch αποκλειστικά για το iPad, συνεχίζονται αμείωτες στο Web. Κι ενώ εμείς περιμένουμε (και πιθανώς θα περιμένουμε πολύ) για να γίνει διαθέσιμη στο ελληνικό App Store, αξίζει ν' απαντήσουμε σε μια σειρά από e-mail που λάβαμε σχετικά με το γιατί χαρακτηρίσαμε ως "θαραλλέα" χθες την όλη προσπάθεια. Μα, είναι το μέλλον, σωστά; Σωστά, αλλά... στον πραγματικό κόσμο, εμπορική επιτυχία πολύ δύσκολα θα έχει η The Daily. Με το ετήσιο κόστος της να ανέρχεται σε 55 εκ. δολάρια, την ετήσια συνδρομή σε 40 δολάρια, την Apple να παρακρατά το 30% των εσόδων και τους κατόχους iPad εκεί έξω να υπολογίζονται σε περίπου 25 εκ. μέχρι το τέλος του 2011, η The Daily θα πρέπει να συγκεντρώσει 750.000 συνδρομητές (!) για να βγάζει τα έξοδά της. Πόσο μάλλον και κέρδος, αφού οι διαφημίσεις μέσα στις ψηφιακές της σελίδες δεν θα είναι πολλές φέτος. Θαραλλέα την είπαμε; Και λίγα είπαμε!

Θαραλλέα πρέπει να αντιμετωπίσει πάντως και η Intel τη ζημιά που έχει προκληθεί από το πρόβλημα που ανακάλυψε στα chipset που υποστηρίζουν τους ολοκαίνουργιους επεξεργαστές της, αυτούς της σειράς Sandy Bridge. Αυτό εντοπίζεται στα υποσυστήματα που ελέγχουν τη σύνδεση με σκληρούς δίσκους και άλλα disc drives (τις θύρες SATA δηλαδή) και είναι αρκετά σοβαρό ώστε να μην διορθώνεται με κάποιο update ή patch. Αντιθέτως, χρειάζεται πλήρη αντικατάσταση, αιτία που οδήγησε την Intel στην ανάκληση από την αγορά όλων των motherboard που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα και σε συζήτηση με τους κατασκευαστές σχετικά με το πώς θα γίνει η αντικατάσταση όσων έχουν ήδη πωληθεί. Η αμερικανική εταιρεία υπολογίζει ότι η όλη διαδικασία απεμπλοκής από το πρόβλημα αυτό θα τής κοστίσει ο,τιδήποτε ανάμεσα στο 1.1 και 1.3 δις δολάρια και θα χρειαστεί έως και τον Απρίλιο για να ολοκληρωθεί. Όπως λένε και οι Αμερικανοί... oooops.

Όχι όμως oooops αλλά... grrrrrr... λέμε εμείς για την, οριστική πια, απόφαση της Activision να αναστείλει τη λειτουργία της ιστορικής βρετανικής δημιουργού games Bizarre Creations. Πρόκειται για την εταιρεία που προσέφερε στους κατόχους του Dreamcast το Metropolis Street Racer και στους κατόχους των Xbox τη θρυλική σειρά των Project Gotham Racing. Η Activision, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρή στις αποφάσεις της όσον αφορά τις τύχες των ανθρώπων που παράγουν τα προϊόντα που πωλεί, αναζήτησε αγοραστή για την Bizarre, δεν τον βρήκε και έτσι απλώς διαλύει την δημιουργική της ομάδα. Η Activision επικαλείται την πολύ μικρή εμπορική επιτυχία του Blur, του τίτλου της Bizarre που κυκλοφόρησε η πρώτη το Μάιο, καθώς και την πανταχού παρούσα (ως δικαιολογία) οικονομική κρίση. Δεν μπορούμε όμως να μην αισθανόμαστε ότι δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να διασώσει ένα studio που έχει προσφέρει πολλά στο χώρο. Τι να περιμένεις βέβαια από μια εταιρεία της οποίας ο πρόεδρος περηφανεύεται ότι "he took the fun out of making games"...

Σε αντίστοιχη κίνηση, ωστόσο, προχώρησε τελικά και η Viacom, έστω και έμμεσα, διακόπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες τη λειτουργία της θυγρατρικής της, MTV Games. Τον περασμένο μήνα η μεγάλη πολυεθνική είχε πωλήσει την Harmonix, δημιουργό των Rock Band και του Dance Central, σε ιδιώτες επενδυτές για άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό. Η κίνηση αυτή άφησε ουσιαστικά την MTV Games... χωρίς αντικείμενο, αφού τα Rock Band ήταν αυτά που διαχειριζόταν αποκλειστικά. Φυσιολογική λοιπόν η αναστολή λειτουργίας - κι απομένει να φανεί πώς αυτό επηρεάζει τον οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάδοχο του Dance Central για το Kinect του Xbox 360. Πάντως οι μέτοχοι της Harmonix, πριν την πώληση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια επειδή η Viacom είχε κάνει... εχμ... παρεμβάσεις στα λογιστικά βιβλία της πρώτης, ώστε να αποφύγει την καταβολή των bonus που δικαιούνταν οι μέτοχοι. Θυμίζει κάτι στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital; Hello there, Bobby...

Hello there και... welcome back, ωστόσο, για τις τηλεοράσεις τεχνολογίας plasma - έστω κι αν δεν είχαν φύγει ποτέ, ούτε από την αγορά ούτε από την εκτίμησή μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Display Research, οι τρεις εταιρείες που συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτήν την τεχνολογία οθονών - Panasonic, LG και Samsung - διαπίστωσαν σημαντική αύξηση πωλήσεων στις σχετικές τηλεοράσεις καθ' όλο το 2010. Η αύξηση ήταν της τάξης του 10% σχεδόν, με τις συνολικές πωλήσεις των τηλεοράσεων αυτών να ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια συσκευές. Λογικό μάς ακούγεται, τη στιγμή που οι τηλεοράσεις plasma και φθηνότερες στις ίδιες διαγωνίους είναι σε σχέση με τις LCD/ LED LCD, και καλύτερη εικόνα κατά περίπτωση προσφέρουν, και λιγότερα θέματα με την εικόνα 3D έχουν. Για να δούμε... αν θα συνεχίσουν την ίδια πορεία και το 2011; Το ευχόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ