News Snacks 01-03-11

Αντίο Blockbuster, οι τελικοί του NBA σε 3D

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

O... καλός ο μήνας για άλλους από την πρώτη μέρα φαίνεται, για άλλους όχι - και η διάσημη αλυσίδα ενοικίασης ταινιών Blockbuster σίγουρα δεν ανήκει στην πρώτη κατηγορία, καθώς ανακοίνωσε και επίσημα από την πρόθεσή της να αναστείλει τη λειτουργία της σε όλες τις ΗΠΑ, αν δεν βρεθεί αγοραστής γι' αυτήν. Σημεία των καιρών, πιθανώς, όταν "κατεβάζει ρολά" το μεγαλύτερο δίκτυο video club στον κόσμο, αν και όχι απαραίτητα - ας μην ξεχνάμε πως ναι μεν στην Αμερική η διανομή ταινιών μέσω Internet είναι δημοφιλής, αλλά και ότι τα Blockbuster έκαναν τρομακτικά λάθη διαχείρισης και στρατηγικής την τελευταία πενταετία. Η Netflix, για παράδειγμα, μια χαρά δείχνει να τα πηγαίνει τόσο στα downloads ταινιών, όσο και στην αποστολή DVD/Blu-ray. Ως υποψήφιοι αγοραστές των Blockbuster, πάντως, έχουν μέχρι στιγμής χαρακτηριστεί τα Best Buy και Amazon μεταξύ άλλων. Ως τα μέσα Απριλίου θα ξέρουμε. Για τα ελληνικά video club, πάλι, ξέρουμε... ήδη.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τί θα συμβεί το επόμενο διάστημα με την απρόσμενη τροπή που πήραν τα πράγματα στη διαμάχη των Sony και LG για τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων ευρεσιτεχνιών σχετικών με τη λειτουργία των δίσκων Blu-ray. Η δεύτερη πέτυχε δικαστικά (κάτι που ομολογουμένως δεν περιμέναμε όταν αναφέραμε τη διαμάχη αυτή για πρώτη φορά) να επιβληθεί αναστολή κυκλοφορίας των επίμαχων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία είναι και το... PlayStation3! Τις περασμένες ημέρες, λοιπόν, τελωνιακοί με δικαστική εντολή έχουν δεσμεύσει σημαντικά φορτία από PS3 στα σύνορα και δεν επιτρέπουν την εισαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χώρες για 10 ημέρες το λιγότερο ή μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη των Sony και LG. Αν, δε, η τελική δικαστική απόφαση είναι υπέρ της LG, η Sony αναμένεται να καταβάλλει ως αποζημίωση πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, ευθέως ανάλογα των πωλήσεων του PS3 παγκοσμίως. Παρακολουθούμε το θέμα και ενημερώνουμε μόλις υπάρξουν εξελίξεις.

Εξελίξεις πάντως - κι αυτό είναι κάτι άκρως θετικό - είχαμε τις περασμένες ημέρες όσον αφορά στο σήμα τηλεοπτικών προγραμμάτων 3D. H τεχνική ομάδα της κοινοπραξίας DVB, η οποία ορίζει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα κανάλια που μεταδίδουν εικόνα μέσω καλωδιακής ή δορυφορικής υποδομής - κατέληξε στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν από δω και στο εξής τα προγράμματα 3DTV. Οι προδιαγραφές θα αξιοποιηθούν (και στη συνέχεια επιβληθούν) σε δύο φάσεις: στην πρώτη οι θεατές θα μπορούν με παρόντες ψηφιακούς δέκτες και 3D τηλεοράσεις να παρακολουθήσουν πρόγραμμα 3D σε αναλογίες widescreen και σε αναλύσεις 720p/1080i. Στη δεύτερη το τυπικό περιεχόμενο... 2D θα μπορεί να ενσωματώνεται στη ροή προγράμματος 3D, ενώ οι τηλεθεατές θα έχουν και πρόσθετες λειτουργίες στη διάθεσή τους (π.χ. ρύθμιση του "βάθους" εικόνας). Η δεύτερη φάση πάντως το πιθανότερο είναι να απαιτεί νέες τηλεοράσεις και είναι ακόμη σε πειραματικό - άρα χρονικά μακριά - στάδιο.

Όχι και τόσο μακριά, πάντως, φαίνεται να είναι η μέρα που, με την παρούσα τεχνική υποδομή και προϊόντα, οι τηλεθεατές θα έχουν στη διάθεσή τους και προγράμματα πέραν των... ντοκυμαντέρ, σε 3D. To ESPN ανακοίνωσε ότι το 3D κανάλι του, που είναι ήδη σε λειτουργία και έχει μεταδώσει 6 αγώνες του NBA σε 3D, θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό για περισσότερους και - για πρώτη φορά - θα μεταδώσει πολλούς αγώνες των playoffs αλλά και τη σειρά αγώνων του τελικού, σε 3D. Σε... άλλα αθλήματα, το γνωστό περιοδικό σεξουαλικών προσανατολισμών Penthouse ξεκινά σήμερα την μετάδοση του καναλιού Penthouse 3D στην Ευρώπη. Η εταιρεία του υπόσχεται σχετικό περιεχόμενο όλες τις ώρες της ημέρας και τακτική του ανανέωση, μιας και συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό από πέρυσι το καλοκαίρι. Σεξ και σπορ. Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο για την προώθηση της εικόνας 3D; Εμείς, αν λάβουμε ως ενδείξεις τις τάσεις της αγοράς στο παρελθόν - DVD, Web, υψηλή ευκρίνεια - όχι!

Τελευταία είδηση της ημέρας, ενδιαφέροντος... trivia σχεδόν αλλά εκπληκτική, είναι αυτή που προέκυψε από έρευνα στα καθαριστήρια ρούχων της Μεγάλης Βρετανίας - Ναι, ναι, αφήστε μας να ολοκληρώσουμε! Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 500 καθαριστήρια σε όλη τη χώρα, περισσότερα από... 17.000 USB sticks (!!!) βρέθηκαν σε ρούχα που είχαν σταλεί εκεί, μέσα στο 2010 μόνο. Ο αριθμός είναι τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2009 - και υποθέτουμε θα έπρεπε να προβληματίσει εργοδότες και ιδιώτες το ίδιο, καθώς και θέμα ασφάλειας εταιρικών δεδομένων είναι, και ασφάλειας προσωπικών. Μα... 17.000; Το ξέραμε και από τη δική μας καθημερινή ζωή ότι η δημοτικότητα και η πρακτική αξία των USB sticks είναι μεγάλη. Ότι είναι και τόσοι πολλοί οι... ξεχασιάρηδες, όμως, όχι. Να, γι' αυτούς τα κάνουν όλα, μωρέ, οι εταιρείες πληροφορικής που μας ωθούν σιγά-σιγά στο cloud computing!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ