Media player, αλλά από... τζάκι

Σύντομα στην Ελλάδα το Sony SMP-N100

Κάποια αρχικά στοιχεία είχαμε αναφέρει όταν είχε πρωτοανακοινωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνουμε ωστόσο ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις προϊόντων της Sony βρίσκει τόσο γρήγορα το δρόμο της και στην ελληνική αγορά. Το SMP-N100 είναι το πρώτο "καθαρόαιμο" media player της ιαπωνικής εταιρείας: το είδος εκείνο της μικρής, σχετικά απλής στις λειτουργίες και το χειρισμό συσκευής που αναλαμβάνει να προβάλλει σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας κινούμενη εικόνα από μία γκάμα διαφορετικών πηγών. Τα media player είναι άκρως δημοφιλή ακριβώς λόγω αυτής τους της δυνατότητας να αντλήσουν video, φωτογραφίες και μουσική από οπουδήποτε: ένα μέσο αποθήκευσης USB, το τοπικό οικιακό δίκτυο ή το Internet. Το διάσημο PopCornHour ίδρυσε την κατηγορία αυτή καιρό τώρα και ακολούθησαν επιτυχημένα εταιρείες όπως οι E-Great, HDI Dune και Western Digital.

Η Sony δεν είχε μέχρι πρότινος προχωρήσει στην κατασκευή τέτοιου προϊόντος λόγω της - ε, κακά τα ψέματα! - όχι ακριβώς νομότυπης χρήσης που συνήθως έχουν τα media player. Με άλλα λόγια την αναπαραγωγή ταινιών σε μορφή αρχείων DivX ή MKV με... εχμ... προέλευση το Internet και κόστος μηδενικό. Η ιαπωνική εταιρεία - έχοντας τη διττή ιδιότητα της κατασκευάστριας αλλά και της κινηματογραφικής εταιρείας - αρνούνταν να υποστηρίξει αυτά τα αρχεία video στο PS3 ή τα Blu-ray player της για προφανείς λόγους. Είναι όμως τόσο μεγάλη η δημοτικότητα αυτών των συσκευών (και οι Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών τύπου Netflix έχουν αποκτήσει τόση σημασία) που η Sony αποφάσισε να διαθέσει τη δική της εκδοχή για το πληρέστερο media player. Το όνομα αυτού: SMP-Ν100 και βέβαια το οπλοστάσιό του πλουσιότερο από το αντίστοιχο των υπαρχόντων media player της αγοράς.

Τα σημεία στα οποία το προϊόν της Sony διαφοροποιείται από τα ανταγωνιστικά της κατηγορίας είναι συγκεκριμένα. Είναι η σίγουρα ανώτερη ποιότητα κατασκευής του και ο ομορφότερος σχεδιασμός του, είναι το menu επιλογών του (διαμορφωμένο όπως έχουμε συνηθίσει να το χειριζόμαστε στο PlayStation3 και τις πρόσφατες τηλεοράσεις Bravia), αλλά και η ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi N, που κανένα άλλο media player αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει εξ ορισμού. Μέσα από την ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση με το Internet προσφέρει πρόσβαση στην υπηρεσία Bravia Internet Video, ενσωματώνει λειτουργία που βελτιώνει τα χαμηλής ανάλυσης video του YouTube, ενώ οι εφαρμογές των iPhone/iPod Touch που κυκλοφόρησε η Sony πρόσφατα στο App store για να τα μετατρέψει σε hi-tech τηλεκοντρόλ, αξιοποιούνται και από το SMP-N100.

Από πλευράς εξοπλισμού, παρούσες είναι όλες οι τυπικές είσοδοι/έξοδοι και θύρες διασύνδεσης, με επικρατέστερη βέβαια προς χρήση την HDMI. Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιά κυκλώματα στηρίζεται για την αποκωδικοποίηση του video και του ήχου υψηλής ευκρίνειας, σίγουρα όμως δεν θα είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικών προϊόντων. H υποστήριξη της Sony σε αναβαθμίσεις firmware, δε, είναι πιθανό να είναι ικανοποιητικότερη από αυτήν που εισπράττουμε τώρα από π.χ. από τη Syabas για τα περισσότερα προϊόντα Network Media Tank. Πάρα πολύ καλή είναι κι η τιμή του των €133 (υποθέτουμε €129.99 στο εμπόριο), η οποία το φέρνει σε άμεση αντιπαράθεση με π.χ. το TV Live της Western Digital, αλλά σε ανταγωνιστική θέση για τους λόγους που αναφέραμε.

Η κυκλοφορία του Sony SMP-N100 είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο: η επιλογή της ιαπωνικής εταιρείας να το φέρει στην αγορά αφήνει επιτέλους ανοιχτό το ενδεχόμενο ν' αναβαθμιστεί αντίστοιχα και το PlayStation3. Είναι απλή η αναβάθμιση firmware που θα μπορούσε να κάνει η Sony στο PS3 ώστε αυτό να υποστηρίζει αρχεία video υψηλής ευκρίνειας σε μορφή DivX ή MKV (μαζί με την απαραίτητη υποστήριξη της δομής αρχείων NTFS σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους βέβαια), αλλά για τους λόγους που προαναφέραμε είχε επιλέξει μέχρι σήμερα να μην κάνει. Τίποτε δεν είναι βέβαια σίγουρο ή επιβεβαιωμένο, αλλά αν η Sony προσέθετε κι αυτές τις δυνατότητες στο PS3, αυτό θα γινόταν... αυτόματα σχεδόν η μία και μοναδική συσκευή που θα μπορούσε να καλύψει κάθε αποστολή σχετική με την ηλεκτρονική διασκέδαση στο σαλόνι. Στο μεσοδιάστημα, το SMP-N100 θα είναι το δεύτερο κοντινότερο πράγμα που θα προσφέρει η Sony στο... "ένα για όλες τις αποστολές" προϊόν, όταν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και στη χώρα μας - περισσότερες λεπτομέρειες, στην αναλυτική μας παρουσίαση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ