Μα... πού είναι οι προβολείς 4Κ;

Μόνο δύο μοντέλα μέχρι στιγμής - και ως την άνοιξη - στην αγορά. Τί συμβαίνει;

Η κατάσταση, με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική: τις ημέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αγορά δείχνει να έχει πιαστεί στο γνωστό αδιέξοδο του... "αυγού και της κότας". Αν οι Texas Instruments και JVC έκριναν πως η εικόνα 4Κ έχει εμπορικό νόημα, θα "έπρατταν τα δέοντα" ώστε τα υποσυστήματά τους να μπορούν να προσφερθούν με κόστος παραγωγής σε τρίτους κατασκευαστές για τον σχεδιασμό νέων προβολέων 4Κ. Αλλά το κοινό που ενδιαφέρεται για τη "μεγάλη" εικόνα 4Κ δεν πρόκειται πλέον να κάνει "ελαφρά τη καρδία" αγορά ενός προβολέα 4Κ, αν δεν αισθανθεί ότι έχει επιλογές: ακόμη και οι λεγόμενοι early adopters, που συνηθίζουν να ξοδεύουν και τα περισσότερα χρήματα, έχουν γίνει πλέον πολύ προσεκτικοί με κόστη όπως αυτά των €10.000-€20.000. Οπότε...

Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι Panasonic, Epson, Runco, Infocus, LG, BenQ, Optoma κλπ. είναι "δέσμιες" των TI και JVC. Η δεύτερη, δε, είναι ενδιαφέρουσα ως περίπτωση γιατί ναι μεν δεν προχωρά στην "καταναλωτική" έκδοση υποσυστημάτων 4Κ για άλλους, αλλά για τον εαυτό της έχει "κρατήσει" μία προσέγγιση ονόματι eShift: αυτή συνδυάζει ουσιαστικά δύο προβολείς 1080p των οποίων η εικόνα μετατοπίζεται ελαφρά διαγώνια, ώστε να δώσει την εντύπωση πυκνότερου, λεπτομερέστερου αποτελέσματος στην οθόνη. Δεν πρόκειται για αληθινή εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας (κάτι που και η ίδια η εταιρεία παραδέχεται), όμως οι προβολείς eShift δέχονται σήμα 4Κ και η JVC τους προωθεί ως "ενδιάμεσο βήμα". Κερδισμένη, πάντως, απ' όλα αυτά είναι η Sony, αφού έχει η ίδια αναπτύξει τα υποσυστήματα των προβολέων SΧRD και δεν εξαρτάται από άλλους για την κατασκευή δικών της προτάσεων. Οι Ιάπωνες μάλιστα ανακοίνωσαν και διάδοχο του VW1000ES, φανερά βελτιωμένο.

Όλα αυτά ωστόσο δεν ωφελούν την αγορά συνολικά, καθώς ο ανταγωνισμός λειτουργεί πάντοτε υπέρ του κοινού. Η εμφάνιση τόσων τηλεοράσεων 4Κ από έναν αριθμό κατασκευαστών μέσα στο ίδιο τρίμηνο ώθησε τις τιμές τους χαμηλότερα με ρυθμό σαφώς ταχύτερο από αυτόν που θα παρατηρούσαμε αν είχαν διατεθεί μόνο 2-3 μοντέλα. Ως έχουν τα πράγματα, δυστυχώς, ποικιλία σε προτάσεις και χαμηλότερες τιμές στην κατηγορία των προβολέων 4Κ θα δούμε από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή θα γίνουν διαθέσιμες συσκευές που (ελπίζουμε ότι) θα ανακοινωθούν στην CES 2014 το Γενάρη. "Ψιλά γράμματα" για το ευρύ κοινό όλα αυτά; Ναι, αλλά επειδή θυμόμαστε... σαν χθες τις μέρες που ένας πολύ καλός προβολέας 1080p κόστιζε €30000 (ενώ ένας πολύ καλός σήμερα κοστίζει €2000), "το γοργόν και χάριν έχει" μ' αυτά τα πράγματα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ