Κι έτσι αθόρυβα... media player από τη Sony!

Άκρως προσιτό, σύντομα

Να κάτι που, ομολογουμένως, είχαμε σχεδόν εγκαταλείψει ως ιδέα πως θα δούμε ποτέ στο εμπόριο. Εν τέλει, ωστόσο, στην αγορά του home entertainment τα δεδομένα που μπορούν ν' ανατραπούν είναι πολύ περισσότερα απ' όσα αρχικά φαίνονται! Τα media players, για παράδειγμα: οι μικρές, απλές συσκευές που αναλαμβάνουν να προβάλλουν σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας video από αρχεία DivX ή MKV είναι άκρως δημοφιλείς, ακριβώς λόγω αυτής τους της ικανότητας και της δυνατότητας να αντλήσουν τέτοια αρχεία προς αναπαραγωγή από οπουδήποτε σε ένα τοπικό οικιακό δίκτυο. Το διάσημο PopCornHour ίδρυσε την κατηγορία αυτή πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν και ακολούθησαν επιτυχημένα εταιρείες όπως οι E-Great, HDI Dune και Western Digital.

Η Sony - έχοντας τη διττή ιδιότητα της κατασκευάστριας αλλά και της κινηματογραφικής εταιρείας - πεισματικά αρνούνταν να υποστηρίξει αυτά τα αρχεία video για τον... προφανή λόγο: πόσους ξέρετε με συλλογή από νόμιμα αρχεία MKV, τα οποία έχουν δημιουργήσει από τις νόμιμα αγορασμένες ταινίες τους σε Blu-ray και δεν έχουν απλώς... εχμ... προμηθευτεί από το Internet; Ε, ναι. Είναι όμως τόσο μεγάλη η δημοτικότητα αυτής της λειτουργίας, ενώ και οι Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών τύπου Netflix έχουν αποκτήσει τόση σημασία - για την ώρα στις ΗΠΑ, σε λίγο καιρό και παγκόσμια - που η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει σύντομα στο εμπόριο τη δική της εκδοχή για το πληρέστερο media player. Το όνομα αυτού: SMP-Ν100 ή, όπως υποψιαζόμαστε ότι θα γίνει ευκολότερα γνωστό, Netbox!

Τα σημεία στα οποία το προϊόν της Sony διαφοροποιείται από τα ανταγωνιστικά της κατηγορίας είναι συγκεκριμένα. Είναι ολοφάνερα καλύτερη η ποιότητα κατασκευής του, το menu επιλογών του είναι διαμορφωμένο όπως έχουμε συνηθίσει να το χειριζόμαστε στο PlayStation3 και τις πρόσφατες τηλεοράσεις Bravia, ενώ ενσωματώνει και ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi N, που κανένα άλλο media player αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει εξ ορισμού. Παρούσες είναι όλες οι τυπικές είσοδοι/έξοδοι και θύρες διασύνδεσης, ενώ η υποστήριξη της Sony σε αναβαθμίσεις firmware είναι πιθανό να είναι ικανοποιητικότερη από αυτήν που εισπράττουμε τώρα από π.χ. από τη Syabas για τα περισσότερα προϊόντα Network Media Tank. Πάρα πολύ καλή είναι και η τιμή του, 129 δολάρια, η οποία το φέρνει σε άμεση αντιπαράθεση με το Western Digital TV Live, αλλά και ανταγωνιστική θέση για τους λόγους που αναφέραμε.

Η είδηση της κυκλοφορίας του Sony Netbox είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο: η επιλογή της ιαπωνικής εταιρείας να το φέρει στην αγορά αφήνει επιτέλους ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί αντίστοιχα και το PlayStation3. Είναι μάλλον απλή η αναβάθμιση firmware που θα μπορούσε να κάνει η Sony στο PS3 ώστε αυτό να υποστηρίζει αρχεία video υψηλής ευκρίνειας σε μορφή DivX ή MKV (μαζί με την απαραίτητη υποστήριξη της δομής αρχείων NTFS σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους βέβαια), αλλά για τους λόγους που προαναφέραμε είχε επιλέξει μέχρι σήμερα να μην κάνει. Αν η Sony προσθέσει και αυτές τις δυνατότητες, το PS3 καθίσταται... αυτόματα σχεδόν η μία και μοναδική συσκευή που θα μπορούσε να καλύψει κάθε αποστολή σχετική με την ηλεκτρονική διασκέδαση στο σαλόνι. Επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του Netbox για την Ευρώπη και επιβεβαιωμένη τιμή πώλησης δεν έχουμε ακόμη, υποψιαζόμαστε ωστόσο πως δεν θ' αργήσουμε. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ