iTunes: διαθέσιμες και ταινίες 4Κ/HDR

To Δικτυακό video club της Apple έτοιμο να προωθήσει την υπερυψηλή ευκρίνεια

Όλες οι διαρροές που κυκλοφορούσαν στο Web τις εβδομάδες (και μήνες) πριν από την πρόσφατη εκδήλωση της Apple για τα νέα iPhone αποδείχθηκαν σωστές, οπότε... έτσι και αυτή: εν αναμονή του καινούργιου Apple TV 4K ο αμερικανικός κολοσσός είχε αρχίσει να εντάσσει στην βιβλιοθήκη του iTunes ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας, είτε απλώς ανάλυσης 2160p, είτε σε συνδυασμό με ένα εκ των δύο προτύπων απόδοσης χρώματος HDR (HDR10 ή Dolby Vision δηλαδή). Μετά την αποκάλυψη του νέου μοντέλου Apple TV και την έναρξη των προπαραγγελιών του, το iTunes προσφέρει και επίσημα πλέον ταινίες 4Κ/HDR. Ποιά είναι η πρώτη εικόνα αυτής της νέας πηγής υλικού και τί υπόσχεται σε όσους διαθέτουν αντίστοιχες συσκευές προβολής;

Τα καλά νέα είναι πως ο κατάλογος των ταινιών αυτών δεν είναι καθόλου μικρός αν σκεφτεί κανείς τί είναι διαθέσιμο "εκεί έξω" σε τεχνολογία χρώματος HDR και σε υπερυψηλή ευκρίνεια γενικότερα: όχι λιγότερα από 154 φιλμ με αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρονται είτε για ενοικίαση είτε για αγορά από το iTunes, αριθμός άκρως ικανοποιητικός με δεδομένο το γεγονός ότι περίπου 200 είναι όλα μαζί τα UHD Blu-ray εικόνας 4Κ που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τους τελευταίους 18 μήνες. Από αυτούς τους 154 τίτλους πιο πολλοί από τους μισούς (!) αποδίδουν το χρώμα τους με το πρότυπo Dolby Vision, ενώ μόλις 12 με το πρότυπο HDR10 - εκπληκτικό, καθώς το ευρύτερα διαδεδομένο θεωρητικά είναι το δεύτερο κι όχι το πρώτο. Οι υπόλοιποι είναι απλώς υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 3840x2160 pixels). Την πλήρη λίστα μπορεί να δει κανείς σε αυτήν την σελίδα.

Παρούσες σε αυτήν την κατηγορία ταινιών 4K/HDR του iTunes είναι οι πέντε από τις έξι μεγάλες κινηματογραφικές - Sony, Warner, Universal, Paramount, 20th Century Fox - με μόνη απούσα φυσικά την Disney, η οποία έχει δικά της πλάνα για την διανομή των παραγωγών της μέσω Internet. Παρόντα είναι και άλλα μικρότερα αλλά σημαντικά studio, από την Lionsgate και την Newline μέχρι την MGM και την Columbia. Ακόμη και τα Amazon Studios έχουν φροντίσει να βρίσκονται στο iTunes, κάτι που φυσικά "μιλά από μόνο του" όσον αφορά την σημαντικότητα του Δικτυακού καταστήματος της Apple στα μάτια των κινηματογραφικών. Ακόμη και τηλεοπτικές σειρές από Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix και "παραδοσιακά" τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Fox δεν λείπουν από

Αυτό είναι, εν τέλει, το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τις ταινίες 4K/HDR στο iTunes: όχι το γεγονός αυτό καθ' αυτό ότι προσφέρονται με αυτήν την ποιότητα απεικόνισης (εκ των πραγμάτων η εικόνα και ο ήχος των Ultra HD Blu-ray θα είναι κατά πολύ ανώτερος), αλλά το γεγονός ότι τα Apple TV 4K/iTunes είναι πιθανώς η οδός μέσα από την οποία ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός καταναλωτών θα "γευτεί" για πρώτη φορά την υπερυψηλή ευκρίνεια και την εικόνα τεχνολογίας HDR. Ναι, η Netflix έχει αρκετές πια παραγωγές αυτής της μορφής στο πρόγραμμά της (κυρίως δικές της), ναι, το Amazon Instant Video έχει επίσης κάποιες, αλλά στο iTunes βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλες οι ταινίες που αληθινά θέλει να δει κανείς, από το Wonder Woman και το Spiderman Homecoming μέχρι το LEGO Batman Movie, το La La Land και το John Wick 2. Κακά τα ψέματα: καμία Δικτυακή υπηρεσία δεν συγκεντρώνει τα blockbuster όλων των studios μαζί, μα το iTunes τα κατάφερε.

Το επίσης ευχάριστο γεγονός ότι η Apple κατάφερε να αποσπάσει από τις κινηματογραφικές κάτι που πολλοί από μας θεωρούσαν... απλώς αδύνατον, να κοστίζουν δηλαδή οι ταινίες σε 4K/HDR τα ίδια χρήματα με τις HD/SDR, θεωρούμε πως θα παίξει ρόλο με την σειρά του στην αποδοχή της νεότερης αυτής απεικόνισης από το κοινό. To μόνο βέβαιο είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός, παρά το μεγαλύτερο κόστος απόκτησης της δικής του συσκευής σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων media players και streamers, με τον συνδυασμό του Apple TV 4K και του iTunes θα ανακτήσει ένα ποσοστό του μεριδίου αγοράς που είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο ακριβώς, θα το δείξει ο χρόνος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ