IFA 2011: Τα highlights

Όχι πολλά, παρ' όλα αυτά αξιόλογα

Άλλες εταιρείες δοκίμασαν πράγματά μας γνωστά σε διαφορετικό πλαίσιο από το σύνηθες και, μέσα από αυτές τους τις επιλογές, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα νέα προϊόντα. Η LG, για παράδειγμα, παρουσίασε τις πρώτες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας των οποίων όλη η επιφάνεια της οθόνης (!) είναι αφής - και άρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτήν κάποιος χρησιμοποιώντας γραφίδα. Η κορεάτικη εταιρεία παρουσίασε επίσης την κορυφαία της τηλεόραση LW980T, η οποία θα προσφέρει σε μεγάλες διαγωνίους (47 και 55 ιντσών) αυτό που θα προσφέρει σε μερικές ημέρες το PlayStation 3D monitor της Sony στις 24 ίντσες: τη δυνατότητα σε δύο παίκτες να παίζουν ταυτόχρονα σε games του Xbox 360, αλλά ο καθένας σε πλήρη οθόνη και όχι "μισή", φορώντας ειδικά γυαλιά παθητικής λειτουργίας. Πολύ θα θέλαμε να καθιερωθεί αυτή η δυνατότητα κάποια στιγμή!

Την πρωτότυπη οδό ακολούθησαν και οι Sony, Philips και Samsung, σε προϊόντα που μπορεί να αποδειχθούν εμπορικά επιτυχημένα, μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα πει πως ήταν... copy/paste επιτυχημένων "συνταγών". Η πρώτη παρουσίασε και επίσημα το υβριδικό tablet με τις δύο οθόνες που "διπλώνεται": ονομάζεται Tablet P, στηρίζεται σε Android, αλλά γνήσια προσπαθεί να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" με την διαφορετική του προσέγγιση. Η δεύτερη παρουσίασε το Fidelio SoundRing, ένα πανέμορφο, αυτόνομο, συμπαγές πολυκατευθυντικό ηχείο, σχεδιασμένο όχι ως τυπικό "κουτί", αλλά σαν τεράστιο... κουλουράκι (!). Αυτό αποδίδει στον γύρω χώρο καθαρό, ισχυρό ήχο από κάθε συσκευή μπορεί να αξιοποιήσει το πρότυπο AirPlay της Apple.

H τρίτη, η Samsung, παρουσίασε την MV800, μια compact ψηφιακή φωτογραφική που δίνει ίσως τον... απόλυτο έλεγχο για αυτο-πορτραίτα και σταθερή σύλληψη video, εύκολα. Η οθόνη αφής που ελέγχει τις λειτουργίες της βρίσκεται μεν εκεί που βρίσκονται όλες οι οθόνες προεπισκόπησης, δηλαδή πίσω από το φακό, αλλά όλη η οθόνη μπορεί να περιστραφεί στον οριζόντιο άξονα κατά 180 μοίρες, να έλθει δηλαδή... πάνω από την πρόσοψη της φωτογραφικής (!). Έτσι μπορεί να φωτογραφίσει κανείς τον εαυτό του (ή πίσω του) με ευκολία οριζόντια ή κάθετα, από οποιοδήποτε σχεδόν ύψος. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ως "στήριγμα" υπό γωνία την οθόνη, μπορεί να σταθεροποιήσει τη συσκευή σε επίπεδη επιφάνεια και να αξιοποιήσει την οθόνη ως λιλιπούτειο... player για να δει τις φωτογραφίες ή το video που έχει συλλάβει. Τόσο απλό, έξυπνο και πρακτικό, που είναι να απορείς για το πώς δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ