IFA 2010: Τα υπόλοιπα σημαντικά

Τί άλλο ξεχώρισε στην έκθεση, πέραν της εικόνας 3D;

Εκτός από την 3D εικόνα, που αναμενόμενα ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη έκθεση IFA 2010, η... παραδοσιακή, 2D εικόνα είχε επίσης να επιδείξει σημάδια εξέλιξης με τηλεοράσεις και προβολείς που επιδιώκουν "το κάτι παραπάνω". Η Sony δείχνει να είναι η εταιρεία που θα φέρει πρώτη στο εμπόριο την πολυσυζητημένη... Google TV: ο ιαπωνικός κολοσσός επέδειξε ένα πειραματικό μοντέλο τηλεόρασης με λειτουργικό Android, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την προβολή του Web ως πηγής αναζητήσιμης πληροφορίας, ειδικά διαμορφωμένης για το σαλόνι, αλλά και την προσαρμογή του μηχανισμού της Google για την ανεύρεση συγκεκριμένου περιεχομένου τηλεοπτικών προγραμμάτων και σχετικών πληροφοριών. Τους επόμενους μήνες μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα μοντέλα μιας νέας τέτοιας σειράς από τη Sony και αναμένουμε μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τις πιθανές συνέπειες της κίνησης αυτής προς... όλες τις κατεθύνσεις!

Η LG, από την άλλη, έδειξε πρώτη μία οθόνη τεχνολογίας OLED σε διαγώνιο... σχεδόν τηλεόρασης: 31 ολόκληρες ίντσες, κι ας είχαμε αμφιβολίες μας για το πότε θα υπάρξει εμπορικό νόημα στην κατασκευή τέτοιων οθονών σε μεγάλους αριθμούς. H LG φυσικά δεν έχει ανακοινώσει καμία ημερομηνία κυκλοφορίας του εντυπωσιακού αυτού πρωτοτύπου, αλλά... ελπίζουμε για του χρόνου. Η Epson, άλλωστε, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει σύντομα δύο προβολείς βασισμένους στην νέα της τεχνολογία 3LCD Reflective, με στόχο το ανώτερο/ανώτατο τμήμα της αγοράς. Η JVC, από την άλλη, έχοντας γι' αυτό το τμήμα ήδη ακριβούς προβολείς, προώθησε μοντέλα περισσότερο προσιτά στο ευρύ κοινό, όπως τον DLA-HD250. Το παρόν έδωσε, όπως ελπίζαμε, και η πρώτη καταναλωτική 3D βιντεοκάμερα από την Panasonic - έστω κι αν θα ήταν παράλογο βέβαια να περιμένει κανείς... θαύματα στην ποιότητα εικόνας της.

Οι online υπηρεσίες - που καλούνται πια όχι μόνο να διοχετεύουν περιεχόμενο στις σύγχρονες τηλεοράσεις μέσω Internet, αλλά πρακτικά να τις... συνοδεύουν στο σαλόνι ως φυσική τους προέκταση - επίσης είχαν μερίδιο στις ανακοινώσεις της IFA 2010. Η Panasonic σύντομα επεκτείνει την γνωστή της υπηρεσία VieraCast ώστε να προσφέρει 3D περιεχόμενο . Σημαντικότερη ωστόσο είναι σίγουρα η πρόθεση της Sony να φέρει απευθείας στις... δικτυωμένες συσκευές της έναν ευρύ κατάλογο ταινιών σε υψηλή ευκρίνεια, και από τα 7 μεγάλα studio του Holywood, μέσω της υπηρεσίας Qriocity. Πρώτες υποψήφιες είναι οι τηλεοράσεις Bravia, βέβαια, αλλά και Blu-ray player της ίδιας εταιρείας, το PS3, το PSP και άλλα προϊόντα θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο προς ενοικίαση τους ερχόμενους μήνες.

Όπως περίμεναν όλοι, τέλος, το iPad άνοιξε για ακόμη μία φορά... νέο πεδίο μάχης στην αγορά, αυτή τη φορά στα προϊόντα που αποκαλούμε tablet computers. Οι Samsung, Viewsonic, LG, Toshiba και Acer επέδειξαν τέτοια προϊόντα, με διάφορες προδιαγραφές, στηριγμένα είτε σε Windows 7 είτε σε Android, άλλοτε εντυπωσιάζοντας και άλλοτε... όχι. Το σίγουρο είναι ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο η αγορά θα έχει κατακλυστεί από προτάσεις τέτοιου τύπου, η Apple θα έχει πιθανώς ήδη παρουσιάσει το iPad 2 και η γενιά εκείνη των tablets θα κριθεί βάσει άλλων παραγόντων και όχι των διαγωνίων της οθόνης τους ή των υποδοχών για κάρτες μνήμης. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ