IFA 2010: 3D για... τα καλά

Σαφής η τάση, πολλά τα προϊόντα

Στον τομέα της εικόνας 3D είχαμε την παρουσίαση κι άλλων σχετικών προϊόντων. H Toshiba επέδειξε το πρώτο της 3D Blu-ray player, αλλά και το πρώτο της laptop με δυνατότητα προβολής στερεοσκοπικών γραφικών. Το ίδιο έκανε αντίστοιχα η Sharp με το δικό της 3D Blu-ray player και η Sony το πρώτο Vaio με δυνατότητα προβολής 3D εικόνας. Η Panasonic, άλλωστε, παρουσίασε τα πρώτα της ολοκληρωμένα συστήματα home cinema - player, ενισχυτής και ηχεία σε ένα "πακέτο" - με δυνατότητα προβολής ταινιών από τα σχετικά Blu-ray. Υποθέτουμε ότι θα προωθηθούν, όπως και οι τηλεοράσεις της Viera, δυναμικά με το αποκλειστικό σε αυτήν Avatar στις γιορτές.

Ενδιαφέρουσες, ωστόσο, ήταν και οι... μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στο χώρο της 3D εικόνας. Μετά από την Toshiba και τη Sony, η Philips είναι η τρίτη εταιρεία που δήλωσε ανοιχτά ότι φιλοδοξεί να έχει προς πώληση τηλεόραση 3D που δεν χρειάζεται τα ειδικά γυαλιά, κάποια στιγμή στο όχι μακρινό μέλλον. Η Sharp, μάλιστα, επέδειξε ήδη οθόνη πολύ μικρής διαγωνίου (7 ιντσών μόλις) σε μορφή πρωτοτύπου, η οποία προβάλλει στερεοσκοπική εικόνα χωρίς ο θεατής να φορά γυαλιά. Όπως ακριβώς και με το Nintendo 3DS, όμως, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη η θέση στην οποία πρέπει να βρίσκεται ο θεατής απέναντι στην οθόνη, ώστε να μην χαθεί η ψευδαίθηση της εικόνας 3D. Αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει για πολύ καιρό, ειδικά για τις διαγωνίους σαλονιού (42 και άνω) που μπορούμε πλέον να απαιτούμε για εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Κρίνοντας από τα της IFA 2010, η 3D εικόνα όντως προοδεύει ταχύτερα απ' όσο οι εταιρείες του χώρου αρχικά είχαν προβλέψει: η δήλωση του Howard Stringer της Sony στην ομιλία του ακούστηκε και σε μας... υπερβολική όταν την πρωτοδιαβάσαμε, είναι όμως αλήθεια ότι πάρα πολύ σπάνια μία ολοκαίνουργια τεχνολογία, μόλις... 2 Σεπτεμβρίων ουσιαστικά, κατορθώνει να συγκεντρώσει τόση υποστήριξη από τόσους διαφορετικούς κατασκευαστές, με τόσα διαφορετικά προϊόντα. Αν η βιομηχανία του Ηolywood είχε προτετοιμαστεί καλύτερα για να σταθεί δίπλα τους με 3D ταινίες πέραν του Avatar - και δεν διανύαμε ακόμη περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης - θα είχαμε σταθεί μάρτυρες μιας μετάβασης από μία τεχνολογία σε μία άλλη, ταχύτερης από ποτέ. Ως έχουν τα πράγματα, περιοριζόμαστε στην βήμα-βήμα και όχι... άλμα-άλμα πρόοδο. Έστω κι έτσι... μπροστά. Και βλέπουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ